Zupa krem z dyni i marchewki

3
0
zupa z dyni i marchewki

Zupa krem z dyni i marchewki zaskakuje nie tylko ciekawym smakiem, ale i kolorem. Energetycznym, pozytywnym – tak bardzo pożądanym w jesienno – zimowej porze. Czyli wtedy, kiedy najczęściej delektujemy się zupą dyniową.

Zupa krem z dyni i marchewki w tym przepisie podawana jest z mleczkiem kokosowym i ziołami. Przygotowałam przepis z 0,5 kg obranej dyni, ale oczywiście zupę można ugotować z większej ilości, zwiększając jednocześnie proporcje składników.

Przepis na danie: Zupa – krem z dyni i marchewki 

Składniki dania: Zupa – krem z dyni i marchewki 

  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule – najlepiej cukrowa
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • świeża papryczka chilli lub kilkanaście płatków suszonej
  • mleczko kokosowe – puszka 450 ml
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • pestki dyni lub – lepiej – płatki kokosu
  • otarta skórka z limonki lub cytryny
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku (może być kolorowy)

Przygotowanie dania: Zupa – krem z dyni i marchewki 

  1. Dynię, obrać,wydrążyć i  pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać).
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  4. Papryczkę chilli umyć, pokroić w paski.
  5. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Masło podgrzać w garnku.
  7. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć lekko cebulę oraz imbir – pod koniec smażenia na moment dorzucić czosnek.
  8. Dodać marchewkę, ziemniaki i papryczkę chilli. Przesmażyć. Dodać dynię i jeszcze chwilkę smażyć.
  9. Wlać gorącą wodę i gotować około pół godziny.
  10. Ugotowaną zupę rozdrobnić blenderem.
  11. Wlać mleczko kokosowe, doprawić solą i pieprzem. Krótko zblendować.
  12. Zupa powinna być gęsta, ale jeżeli jest zbyt gęsta – dolać wody i zagotować.
  13. Podawać posypane płatkami kokosowymi lub pestkami dyni i kapnięte plamą oleju z pestek dyni.
  14. Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka

Dynia Hokkaido – nie obieramy jej ze skórki.  Jeśli  korzystamy z „normalnej” dyni lub innych rodzajów dyni, musimy obrać skórę, wyrzucić miękkie wnętrze. Ale nie pozbywamy się pestek. Wyłuskujemy, płuczemy ze śliskiej powłoki i … łuskamy z zimowe wieczory. Bardziej odpowiada mi smak „normalnej” dyni  – pozostałą po wykorzystaniu do zupy część zamrażam i mam na następny raz.
Olej z pestek dyni – dostępny w sklepach/stoiskach ze zdrowa żywnością.  Kilka łyżek dodanych do zupy znacznie podnosi jej smak i walory zdrowotne. Po dodaniu oleju zupy już nie zagotowujemy!

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykuł Piracka Gramvousa na Krecie – miejsce tysiąca zdjęć
Następny artykułPlacki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaIwona Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Iwona
Gość
Iwona

Zrobiłam pierwszy raz w życiu zupę dyniową z Twojego przepisu i wyszła mi genialna! Część porcji oddałam Mamie (nie lubi ostrych rzeczy), drugą część dosmaczyłam chili w proszku i właśnie się zajadamy. Jestem zerową kucharką, ale dziś rodzina patrzy na mnie z podziwem 🙂
Nawet nie bawiłam się w krojenie wszystkiego w kostkę, tylko na szybko w duże plastry, a efekt fantastyczny.
Dziękuję! 🙂

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.