Szybkie i zdrowe, czyli pomysły na fit śniadania na dobry początek dnia
Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być bogaty w mikro i makro składniki, tak aby dostarczyć całemu organizmowi zastrzyk energii.
Dlatego przygotowując śniadanie, dobrze jest sięgać po zdrowe i treściwe produkty, które dodatkowo sycą na długo. Nawet jeżeli chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów, to nigdy nie powinniśmy pomijać śniadań. Zamiast tego postawmy na fit posiłki, w których znajdują się tylko wartościowe produkty, a ich przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu!
Kasza jaglana i owoce w roli głównej!
Prawdziwą królową wśród kasz jest kasza jaglana – lekkostrawna, bezglutenowa i pełna wartości odżywczych. Jaglanka świetnie komponuje się z owocami, jogurtem i mlekiem. Jeżeli mamy już ugotowaną kaszę, zrobienie pysznego śniadania zajmie nam tylko chwilę. Możemy ją gotować na wodzie, ale również na mleku krowim lub roślinnym. Dzięki temu nabierze jeszcze lepszego smaku.
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 dojrzałe banany
- garść malin lub borówek
- 1/2 łyżeczki ksylitolu lub 1 łyżeczka erytrytolu
- kilka łyżeczek jogurtu naturalnego do smaku lub odrobina mleka
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować na wodzie lub na mleku, a potem przestudzić. Do kaszy dodajemy banany pokrojone w plasterki, wybrany słodzik oraz resztę owoców.
Całość mieszamy z jogurtem lub mlekiem roślinnym/krowim i gotowe!
Czekoladowa owsianka z bananem
Wśród fit śniadań niemalejącą popularnością cieszą się owsianki z różnymi dodatkami. Płatki owsiane mają całe mnóstwo błonnika, białka, potasu i magnezu, więc warto po nie sięgać jak najczęściej, szczególnie w pysznej, czekoladowej wersji!
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- ok. 100 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 1 dojrzały banan
- 150 g jogurtu typu skyr
- ½ łyżki gorzkiego kakao
- kilka pokruszonych orzechów laskowych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki ksylitolu lub 1 łyżeczka erytrytolu
Przygotowanie:
Mleko, gorzką czekoladę oraz płatki podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na ok. 5 minut, aby płatki spęczniały.
Do tej mieszanki dodajemy orzechy, masło orzechowe, wybrany słodzik, kakao, jogurt oraz pokrojone w plasterki banany.
Zobacz także: Kanapki z awokado
Fit placuszki z twarogiem i owocami
Co zjeść na śniadanie? Możemy postawić na pyszne placuszki, które robi się bardzo szybko, dostarczają niewiele kalorii, ale za to mają solidną porcję białka. To kolejny pomysł na słodki posiłek, na dobre rozpoczęcie dnia!
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka ksylitolu lub 1,5 łyżki erytrytolu
- odrobina aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg i żółtka jaj należy zmieszać razem. Następnie do powstałej masy dodajemy wybrany słodzik i aromat. Teraz powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładamy małe ilości ciasta i formujemy je na kształt placuszków. Najlepiej do tego celu sprawdzi się patelnia z powłoką teflonową.
Placuszki, które zarumieniły się z obu stron, ściągamy z patelni. Ten słodki przysmak świetnie komponuje się z dżemami lub z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.
Fit kanapki z pastą z łososia lub tuńczyka
Nie tylko słodkimi śniadaniami człowiek żyje! Pyszne, chrupiące pieczywo w towarzystwie warzyw i ryb może być świetnym początkiem produktywnego dnia. W zależności od naszych kulinarnych preferencji możemy sięgnąć po tuńczyka albo wędzonego łososia.
Składniki:
- pełnoziarnista bułeczka albo 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym lub kilka plastrów wędzonego łososia
- 1 ugotowane jajko na twardo
- odrobina masła lub serka śmietankowego
- pomidor, ogórek kiszony lub małosolny, garść rukoli, kiełki
Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy odrobiną masła lub serkiem śmietankowym.
Następnie nakładamy wybraną rybę oraz pokrojone w plasterki jajko, pomidora i ogórka. Całość dekorujemy solidną porcją rukoli oraz ulubionych kiełków. Możemy też dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Szukasz pomysłów na szybkie śniadanie? Zobacz sprawdzone pomysły na śniadanie!
Wytrawne gofry z jajkami sadzonymi i pomidorem
Gofry kojarzą się zwykle ze słodkimi przysmakami podawanymi z bitą śmietaną, polewą lub cukrem pudrem. Jednak to wcale nie jest ich jedyna odsłona! Świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie mogą być właśnie wytrawne gofry z dodatkiem warzyw i jajek.
Składniki:
- 30 g mąki gryczanej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g mąki ryżowej
- 3 jajka
- 125 ml mleka roślinnego niesłodzonego lub krowiego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- bazyliowe pesto
- pomidor, rukola, kiełki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Każdy typ mąki należy przesiać, a następnie do uzyskanej mieszanki dodać proszek do pieczenia, 1 jajko i mleko. Całość miksujemy na gładką masę. Do wymieszanej masy można dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku i znów zamieszać całość.
Teraz czas na upieczenie gofrów. Z otrzymanego ciasta można przygotować 4 sztuki.
Kiedy gofry będą gotowe, odkładamy je na bok do przestygnięcia.
W tym czasie należy pozostałe 2 jajka usmażyć jako jajka sadzone, dodając do nich odrobinę soli i pieprzu.
Gofry smarujemy zielonym pesto, na to nakładamy jajko sadzone, plasterki pomidora oraz garść rukoli i kiełków.
Jeżeli chcemy przygotować śniadanie dla 2 osób, zróbmy 4 jajka sadzone.
Artykuł przygotowany ze współpracy z partnerem serwisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!