Fuczki. Pyszne placki z kiszoną kapustą

0
0
placki z kapusty kiszonej i kapusta kiszona na talerzu
Fuczki. Placki z kiszonej kapusty.

Fuczki! Placki wytrawne z kiszoną kapustą o niesamowitym smaku i łatwości wykonania.

Fuczki to placki, które zawsze wychodzą i smakują wyśmienicie! To typowo łemkowskie danie jadłam lata temu w nieistniejącym już domu znajomych w pobliżu Komańczy w Bieszczadach. I od tej pory, o ile tylko mam taką możliwość przebywając w tamtych regionie Polski lub w Bieskidzie Niskim, zamawiam na obiad czy kolację fuczki właśnie.

A w czym tkwi tajemnicy tych placków? W głównym składniki, czyli kiszonej kapuście! Najlepiej oczywiście zakiszonej własnoręcznie, pysznej i zdrowej bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Fuczki są dobrze doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane smaży się je na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Fuczki podobne są nieco do naleśników, ale o wiele bardziej pikantnym smaku. Dowiedziałam się o dwóch sposobach przyrządzenia fuczków: z kiszonej kapusty gotowanej i kiszonej kapusty surowej. Zrobiłam według obydwu propozycji i mi zdecydowanie bardziej smakują fuczki z surową kiszpną kapustą.

A z czym podawać takie placki warzywne? Najczęściej podaje się placki z sosem czosnkowym (na bazie śmietany lub gęstego jogurtu) lub gęstą, kwaśną śmietaną. Czasem są dodatkiem do pieczonych mięs z sosami. Kiedyś poczęstowano mnie takimi plackami łemkowskimi polanymi sosem z grzybów leśnych. Też pyszne!

W przepisach na te bieszczadzkie placki (lub placki z łemkowszczyzny jak również są nazywane), które otrzymałam, jako jeden ze składników podane było samo mleko lub mleko z wodą. Analogicznie jak w przepisach na naleśniki.

Ja robię naleśniki mieszając mleko z wodą i tak samo zrobiłam fuczki. Wiem, że w tradycyjnych łemkowskich domach fuczki robiło się na samej wodzie, bez dodatku mleka.

Przepis na placki fuczki

Składniki na fuczki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy (wybrać opcjonalnie): cząber i sypki kminek/ cząber /majeranek

    Jak zrobić fuczki – wytrawne placki

  1. Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko i wodę i mąkę. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowane ciasto naleśnikowe zostawi na przynajmniej pół godziny, żeby „pooddychało”. I zgęstniało.
  4. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – powinno być nieco bardziej gęste niż na naleśniki –  (ciasto nabrane łyżką powinno wolniutko z niej spływać) dodaj 2 – 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj.
  5. Kapustę kiszoną należy odcisnąć (nie płukać), drobno pokroić i dodać do ciasta – w jednej wersji.
  6. Kapustę ugotować, odcisnąć i dodać do ciasta – w drugiej wersji.
  7. Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź nieduże placki.
  8. Piec jak placki ziemniaczane, po 2 – 3 minuty z każdej strony.
  9. Upieczone placki połóż na chwilkę na papierze kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawaj z solo lub z ulubionymi sosami.

Jak zrobić sos czosnkowy?

  1. Obierz 2 ząbki czosnku, zmiażdż go lub drobno posiekaj.
  2. Dodaj do gęstego jogurtu (mały lub duży pojemnik, w zależności jak mocno czosnkowy sos lubisz), kapnij cytryny nieco i dodaj szczyptę soli.
  3. Wymieszaj. Gotowe.

    Polubiłeś placki z kiszoną kapustą?

Sprawdź także inne moje przepisy na placki warzywne, placki z gotowanych ziemniaków, naleśniki i racuchy – placki jak u babci.

Placki z cukinii

Placki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje

Moskole – placki z gotowanych ziemiaków

Naleśniki

Racuchy z jabłkami

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!