
Humus/Hummus – znakomita pasta

Humus z czerwonej ciecierzycy. Rewelacyjnie smakuje podany ze świeżym chlebem.
PasataHumus/Hummus: przepis
Pasta Humus/Hummus: składniki
- 1 szklanka (do wyboru): ciecierzycy soczewicy, bobu, fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty Tahini
- 4 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- łyżeczka (płaska) mielonego kuminu – jeśli ktoś bardzo nie lubi, ostatecznie można nie dodawać
- sól himalajska
- czarny pieprz
- czarnuszka lub inne ulubione ziarno do posypania
- dodatki alternatywne: przesmażona cebula, ugotowane czerwone buraki, drobno pokrojony czosnek niedźwiedzi lub inne zielone zioła ( szczypiorek, koperek, pietruszka), suszone pomidory, wędzona papryka suszona, mieszanka ulubionych ziół. Oczywiście nie wszystkie naraz – dodawaj różne smaki i odkryj swoje ulubione połączenia.
Pasta Humus/Hummus: przygotowanie krok po kroku
- Rośliny strączkowe ugotuj do miękkości. Jak ugotować ciecierzycę, lub soczewice znajdziesz na opakowaniu produktu.
- Po ugotowaniu odsącz na sicie.
- Jeśli dodajemy świeży czosnek – to teraz należy to uczynić: wyciśnięty przez praskę, a jeśli ktoś nie lubi smaku świeżego czosnku, może dodać przesmażony przez chwilkę na gorącym oleju.
- Włożyć do miski lub naczynia do miksowania: strączkowe, czosnek, kumin, sól, tahini, sok z cytryny i oliwę – to jest twoja podstawa pasty Humus.
- Jeśli dodajesz cebulę, obierz ją i pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oliwy.
- Dodaj wybrane składniki – patrz „dodatki alternatywne” oprócz świeżych ziół, którymi posypiesz humus na koniec – do podstawy pasty i zmiksuj do uzyskania konsystencji pasty.
- Możesz doprawić ulubionymi ziołami lub ziarnami – ja lubię czarnuszką.
- Spróbuj, ewentualnie dopraw.
- Posyp świeżymi ziołami.
- Włóż do zamykanego naczynia – w lodówce można przechowywać przez kilka dni.
Sprawdź też pozostałe moje przepisy na dodatki do dań:
Przygotowałaś kanapki z Humusem zgodnie z przepisem?
Smakowało? Na pewno tak. Nie zapomnij podzielić się komentarzem lub zadać pytanie jeżeli potrzebujesz pomocy z przepisem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Chleb wg Twojego przepisu pieklam jest super,teraz kolej na pastę.O wrażeniach smakowych też dam znać.Pozdrawiam serdecznie.
Witam, dziękuję za komentarz. I jak, smakowała?
Super. Słyszałam ale nigdy nie jadłam 🤔 teraz mam okazję spróbować 😊
witaj, mam nadzieję, że będzie Ci smakowała:).