
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Jabłka zapiekane pod kruszonką, będące uproszczoną wersją szarlotki, świetnie sprawdzą się jako szybko do wykonania i bardzo prosty deser.
I do tego znakomity. Łączymy bowiem dwa pyszne składniki: jabłka i kruszonkę. Bez żadnych spodów i dodatkowych ciast. I co ważne – dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast, lub zwyczajnie nie lubią tego robić – zawsze się udaje!
Do pieczenia używam kokilek ceramicznych – takich na jedną porcję – lub form ceramicznych lub silikonowych. Nie są co prawda najtańsze, ale mają wiele zalet – trwałe, ładne, wypieki nie przywierają w nich i – co bardzo ważne – można w nich podać ciasto na stół. Ostatni element jest szczególnie ważny w przypadku tego typu deserów, powiedziałbym – rozsypujących się.
Już wiem, że jeśli podaję tak przyrządzone owoce na stół, po kilku minutach – przy udziale kilku osób – znikają.
Po raz pierwszy jadłam taką odmianę szarlotki – bez spodu – w hotelu Bukowy Park w Polanicy – Zdroju. Dowiedziałam się, jak łatwo jest go zrobić – po prostu przygotować szarlotkę bez spodu.
I jeszcze jeden ważny szczegół. Do jabłek nie dodaję cukru, a jedynie szczyptę soli, aby poprzez długie pieczenie wyciągnąć naturalną słodycz owoców. Ale jeśli ktoś ma ochotę na większą słodycz, może owoce posłodzić.
W zależności od gatunku jabłek (miękkie, twarde), rozgotują się na papkę lub zostaną upieczone w kawałku.
Poniższy przepis jest na formę o średnicy 27 cm.
Przepis: Jabłka zapiekane pod kruszonką
Składniki: Jabłka zapiekane pod kruszonką
- 1,5 kg jabłek – najlepiej słodkich
- cukier: brzozowy, trzcinowy lub zwykły wg upodobań
- 3 łyżki rodzynek
- kieliszek rumu lub nieco letniej wody – do moczenia rodzynek
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki na kruszonkę:*
- 100 gram miękkiego masła
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram drobnego cukru trzcinowego, białego albo brzozowego
Przygotowanie: Jabłka zapiekane pod kruszonką
- Jabłka obrać ze skórek i pokroić na cząstki.
- Rodzynki zalać rumem lub letnią wodą i zostawić na jakiś czas, żeby nasiąkły.
- Do jabłek dodać odsączone rodzynki, szczyptę soli, cynamon, ewentualnie cukier i ułożyć w formie.
- Zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier. Wyrobić dokładnie, aż porobią się takie jakby grudki – charakterystyczne dla kruszonki.
- Kruszonkę rozłożyć równomiernie na przygotowanych owocach.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C.
- Do nagrzanego piekarnika wstawić formę z deserem i piec około 40 – 45 minut. Zaglądać do piekarnika – deser będzie gotowy, gdy kruszonka stanie się złocista.
Wskazówka:
- Dobrze smakuje – jak zwyczajna szarlotka – podany z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych.
- Jeśli chcemy więcej kruszonki, dodajemy zwiększamy ilość składników, zachowując proporcje: masło – mąka – cukier 1:2:1.
- Wspomniany wyżej hotel – dopieszcza gości podniebienia nie tylko ciastami…

Jak widać jabłka zapiekane pod kruszonką prezentują się wyśmienicie. A smakują jeszcze lepiej!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!