Żur zalewajka – solidny, tradycyjny przepis z mięsną wkładką „na bogato”

0
0
Zalewajka to przepis na odmianę tradycyjnego polskiego żurku. Zalewajka podana z kiełbasą w żółtej miseczce.
Zalewajka to prawdziwa gratka dla pasjonatów żurku.

Zalewajka z kiełbasą i jajkiem to bogata odmiana zwykłego żuru na zakwasie z mąki żytniej, wywodzi się z dawnych czasów, z kuchni chłopskiej.

Śląski żur zalewajka może być przygotowany na wywarze mięsnym. Alternatywnie można dodać pokrojony, przesmażony boczek i/lub kiełbasę.

Do takiej ilości wody dodaję zwykle około 2 szklanek zakwasu na żurek, ale nie sposób podać dokładnej ilości, gdyż różna jest kwasowość zakwasu i nasz ulubiony smak. Próbować i doprawiać – zresztą na tym polega gotowanie.

Żurek zawsze przygotowuję na własnoręcznie przygotowanym zakwasie na żur. Przepis, taki bardzo dokładny, znajdziecie na mojej stronie i szczerze Wam go polecam, bowiem żurek ugotowany na takim zakwasie jest po prostu najlepszy.

Do zalewajki można dodać nieco wędlin czy boczku, ale niekoniecznie. Co kto lubi. Może to być żurek na samym wywarze mięsnym, z dodatkiem grzybów i jajkiem.

Ten rodzaj żuru od lat królował u mnie w domu – najpierw gotowała go moja babcia, a potem moja mama. Można rzec, że zalewajka to u nas rodzinna tradycja – a przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Żurek śląski – zalewajka: przepis 

Składniki: Żurek śląski – zalewajka z grzybami i kiełbasą

  • 1,5 litra wody
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • żeberko wieprzowe wędzone lub wędzone kości na przykład ze schabu
  • 2 łyżki tłuszczu: oleju do smażenia ( nie z oliwek), smalcu z gęsi, smalcu wieprzowego – do wyboru
  • kawałek wędzonego boczku i/lub kiełbasy typu Toruńska – według upodobań
  • kawałek szynki pokrojonej w paski lub kostkę – alternatywnie
  • 1.5 – szklanek  zakwasu na żur 
  • kilka suszonych grzybów – opcjonalnie, ale dodają dobrego aromatu zupie
  • kilka pieczarek – opcjonalnie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • ugotowane na twardo jajko
  • szczypta całego kminku, sól, pieprz czarny w ziarnach i mielony
  • kwaśna śmietana – alternatywnie

Żurek śląski – zalewajka z grzybami i jajkiem- przygotowanie krok po kroku:

  1. Suszone grzyby opłukać i namoczyć w szklance letniej wody – zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu grzyby pokroić w drobne paseczki.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. Do garnka z wodą wrzucić kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i dodać żeberka/kości. Gotować wywar około pół godziny.
  4. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki.
  5. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę, aż cebula lekko zbrązowieje. Po chwili dodać pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do wywaru.
  6. Na drugiej połowie rozgrzanego tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę lub paski wędlinę/boczek – dodać do wywaru.
  7. Dodać pokrojone grzyby – wraz z wodą w której się gotowały.
  8. Czosnek brać, rozetrzeć z solą lub zmiażdżyć w wyciskarce do czosnku.
  9. Do wywaru dodać czosnek, majeranek, zakwas – zagotować.
  10. Gotować kilka minut, spróbować. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba – to znaczy żur jest za mało kwaśny, dodać zakwasu i ponownie chwilę pogotować.
  11. Do talerza z żurkiem dodać połówkę jajka.
  12. Jeśli preferujesz zabielony żurek – dodaj śmietany.

Przepisy na żur:

Żurek śląski idealnie komponuje się ze smakiem pieczonego w domu chleba na zakwasie.

Tutaj znajdziesz inne przepisy na domowy żur.

Zalewajka smakuje najlepiej, jeżeli przygotujesz ją na domowym zakwasie na żur.

Tutaj znajdziesz wszystkie moje przepisy na zupy:

Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów 

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 

Żurek wielkanocny wegetariański ze świeżo tartym chrzanem 

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym 

Grochówka z wkładką mięsną

Przepisy na zupy

Przygotowałaś zalewajkę według przepisu? Podziel się opinia w komentarzu!

Żurek to tradycyjna zupa która może być przygotowana w wielu odmianach. Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu – napisz poniżej 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!