Lemoniada cytrynowo – miętowa

0
789
Lemoniada miętowo cytrynowa razem z kostkami lodu podana w wysokich szklankach.
Szybki przepis na sprawdzoną lemoniadę!

Lemoniada cytrynowo miętowa smakuje znakomicie i jakże prosta jest do zrobienia. W upalne dni doskonale chłodzi i gasi pragnienie.

Odmianą lemoniady cytrynowo – miętowej lub urozmaiceniem jest dodanie pomarańczy – plastrów z pomarańczy dla ozdoby lub soku z pomarańczy.

Niech ten przepis będzie tylko inspiracją dla znalezienia swojego smaku i pomysłu na stworzenie doskonałej, domowej lemoniady.

Najlepiej smakuje, gdy przyrządzi się ją nieco wcześniej, żeby aromaty i smaki połączyły się, ale i przygotowana „na poczekaniu” jest równie dobra.

Inne lemoniady przygotowuję bez cukru, jednak lemoniada cytrynowo – miętowa z racji dosyć sporej kwasowości raczej wymaga dosłodzenia.

Możesz użyć zwykłego białego cukru, ja jednak najczęściej używam cukru brzozowego – ksylitolu, który szczerze polecam.

Alternatywą jest również cukier trzcinowy nierafinowany lub po prostu delikatny w smaku miód – na przykład akacjowy, wielokwiatowy.

Smak lemoniady zdecydowanie zaostrzą kostki miętowe. Sprawdź przepis na kostki miętowe.

Smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty, ale niestety kolor nieco się zmieni na taki lekko zabrudzony – kostki miętowe spowodują lekkie zmętnienie. Coś za coś  – wybór należy do Ciebie :).

A tak na marginesie lemoniad – zachęcam Was do zrobienia kostek miętowych lub owocowych – wtedy wystarczy tylko wrzucić kostkę do wody, dodać nieco cytryny czy pomarańczy i orzeźwiający napój gotowy!

Przepis na kostki miętowe lub owocowe znajdziesz  tutaj ⇒ Przepis na kostki owocowe.

Lemoniada cytrynowo – miętowa: przepis

Lemoniada cytrynowo – miętowa: składniki

  • 1 pomarańcza – opcjonalnie
  • 2 cytryny
  • garść świeżej mięty
  • 100 gram cukru lub miodu
  • 1 litr wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wystudzonej
  • kilka kostek lodu – opcjonalnie
  • kilka listków mięty do ozdoby i plastrów z cytryny i/lub pomarańczy

Jak zrobić lemoniadę z cytryną i miętą: przepis i przygotowanie krok po kroku

  1. Z cytryn i pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Miętę opłukać i utrzeć z cukrem – najlepiej zrobić to w moździerzu.
  3. Do szklanego naczynia ( butelki na napoje lub dzbanka ) wlać wyciśnięty sok, dodać utartą miętę z cukrem.
  4. Włożyć do lodówki celem schłodzenia lub podawać od razu po przyrządzeniu.
Wskazówka:
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, należy je przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią, aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki
  • Jeżeli wykonana z tej proporcji lemoniada jest zbyt kwaśna, można ją nieco rozrzedzić.

Pomysły na inne lemoniady znajdziesz, gdy klikniesz:

Lemoniada z arbuza bez cukru 

 Lemoniada domowa

⇒ Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa

⇒ Lemoniada imbirowa

⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe

Lemoniada z arbuza z miodem lub cukrem

Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Orzeźwiająca prawda? Daj znać jak Tobie smakowała lemoniada miętowo cytrynowa

Przepis na lemoniadę z cytryną jest chyba najpopularniejszą lemoniadą. A która lemoniada jest Twoją ulubioną? Zostaw odpowiedź w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!