
Lemoniada cytrynowo miętowa smakuje znakomicie i jakże prosta jest do zrobienia. W upalne dni doskonale chłodzi i gasi pragnienie.
Odmianą lemoniady cytrynowo – miętowej lub urozmaiceniem jest dodanie pomarańczy – plastrów z pomarańczy dla ozdoby lub soku z pomarańczy.
Niech ten przepis będzie tylko inspiracją dla znalezienia swojego smaku i pomysłu na stworzenie doskonałej, domowej lemoniady.
Najlepiej smakuje, gdy przyrządzi się ją nieco wcześniej, żeby aromaty i smaki połączyły się, ale i przygotowana „na poczekaniu” jest równie dobra.
Inne lemoniady przygotowuję bez cukru, jednak lemoniada cytrynowo – miętowa z racji dosyć sporej kwasowości raczej wymaga dosłodzenia.
Możesz użyć zwykłego białego cukru, ja jednak najczęściej używam cukru brzozowego – ksylitolu, który szczerze polecam.
Alternatywą jest również cukier trzcinowy nierafinowany lub po prostu delikatny w smaku miód – na przykład akacjowy, wielokwiatowy.
Smak lemoniady zdecydowanie zaostrzą kostki miętowe. Sprawdź przepis na kostki miętowe.
Smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty, ale niestety kolor nieco się zmieni na taki lekko zabrudzony – kostki miętowe spowodują lekkie zmętnienie. Coś za coś – wybór należy do Ciebie :).
A tak na marginesie lemoniad – zachęcam Was do zrobienia kostek miętowych lub owocowych – wtedy wystarczy tylko wrzucić kostkę do wody, dodać nieco cytryny czy pomarańczy i orzeźwiający napój gotowy!
Przepis na kostki miętowe lub owocowe znajdziesz tutaj ⇒ Przepis na kostki owocowe.
Lemoniada cytrynowo – miętowa: przepis
Lemoniada cytrynowo – miętowa: składniki
- 1 pomarańcza – opcjonalnie
- 2 cytryny
- garść świeżej mięty
- 100 gram cukru lub miodu
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wystudzonej
- kilka kostek lodu – opcjonalnie
- kilka listków mięty do ozdoby i plastrów z cytryny i/lub pomarańczy
Jak zrobić lemoniadę z cytryną i miętą: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Z cytryn i pomarańczy wycisnąć sok.
- Miętę opłukać i utrzeć z cukrem – najlepiej zrobić to w moździerzu.
- Do szklanego naczynia ( butelki na napoje lub dzbanka ) wlać wyciśnięty sok, dodać utartą miętę z cukrem.
- Włożyć do lodówki celem schłodzenia lub podawać od razu po przyrządzeniu.
Wskazówka:
- Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, należy je przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią, aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki
- Jeżeli wykonana z tej proporcji lemoniada jest zbyt kwaśna, można ją nieco rozrzedzić.
Pomysły na inne lemoniady znajdziesz, gdy klikniesz:
⇒ Lemoniada z arbuza bez cukru
⇒ Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa
⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe
⇒ Lemoniada z arbuza z miodem lub cukrem
⇒ Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Orzeźwiająca prawda? Daj znać jak Tobie smakowała lemoniada miętowo cytrynowa
Przepis na lemoniadę z cytryną jest chyba najpopularniejszą lemoniadą. A która lemoniada jest Twoją ulubioną? Zostaw odpowiedź w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!