
Nalewka z pigwy (pigwowca) na spirytusie jest wyborną i aromatyczną, alkoholową używką, pomocną w przypadku stanów przeziębieniowych.
W przepisach poniżej piszę o nalewkach z pigwy, jednak analogicznie przygotowuje się nalewkę z pigwowca.
A co je różni i łączy oraz jak przygotować świetny, bezalkoholowy syrop znajdziesz w artykule ⇒ Pigwa – naturalny pogromca przeziębienia.
Nalewka z pigwy: przepis 1
Nalewka z pigwy: składniki
- 1 kg owoców pigwy lub pigwowca – waga po obraniu
- 1 kg cukru
- 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu – dla wersji mocniejszej
- 1 litr wódki – dla wersji słabszej
Jak przygotować: Nalewka z pigwy
- Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć „powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec wystarczy umyć.
- Usunąć gniazda nasienne.
- Owoce pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
- Do słoja wsypać owoce, przesypując je cukrem.
- Zostawić na tydzień w ciepłym miejscu, żeby owoce zdążyły puścić sok. W tym czasie owoce należy kilka razy przemieszać.
- Zalać wybranym rodzajem alkoholu.
- Słój zakręcić i zostawić na około sześć tygodni.
- Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i odstawić na kolejny czas – najlepiej na dwa, trzy miesiące.
- Nalewkę zlać do karafki lub butelki. Dobrze jest przecedzić ją przez gazę lub filtr do zaparzania kawy, aby otrzymać krystaliczny napój.
- Owoce można poddać „dalszej obróbce” – przesypać lekko cukrem, włożyć do słoja i zostawić jako dodatek do ciast, deserów lub jako „przegryzka” w przypadku przeziębienia. Oczywiście dla dorosłych!
Nalewka z pigwy: przepis 2
Nalewka z pigwy wytrawna i mocna: składniki
- 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
- 1/2 kg cukru
- 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu
Jak przygotować: Nalewka z pigwy wytrawna i mocna
- Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć „powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec wystarczy umyć.
- Usunąć gniazda nasienne.
- Owoce pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
- Owoce zalać alkoholem i odstawić na 2 – 3 tygodnie, od czasu do czasu dobrze jest potrząsnąć nieco słojem.
- Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Pigwę zasypać cukrem i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Koniecznie zamieszać od czasu do czasu.
- Zlać powstały syrop i dokładnie odsączyć owoce pigwy. Najlepiej przelać je alkoholowym naparem, który otrzymaliśmy wcześniej, aby jak najwięcej składników przeniknęło do nalewki.
- Przefiltrować i przelać do szczelnej butelki. Odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej dwa miesiące.
Wskazówka:
- W nalewce, która stoi jakiś czas w butelce, może wytrącić się lekki osad. Absolutnie nie psuje to jakości nalewki. Jeśli denerwuje was brak przejrzystości, można nalewkę od czasu do czasu przefiltrować.
Oprócz dwóch wymienionych nalewek z pigwy, przygotowuję także nalewkę z dodatkiem miodu ⇒ Sprawdź przepis na nalewkę z pigwy z miodem.

Poniżej znajdziesz moje pozostałe przepisy jak zrobić nalewki:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka imibirowo – żurawinowa
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu
Ratafia – nalewka wieloowocowa
Przetestowałaś obie nalewki? Daj znać która Ci bardziej smakowała.
Jeżeli nie potrafisz się zdecydować czy wybrać nalewkę z pigwy czy pigwowca – napisz a ja chętnie pomogę 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!