Placki ziemniaczane. Podpowiadam jak zrobić chrupiące i pyszne placki

2
0
ziemniaki tarte na tarce
Znakomite placki ziemniaczane podawane ze śmietaną, cukrem lub surówką.

Placki ziemniaczane to jedne z najbardziej popularnych i lubianych placków.

Placki ziemniaczane podaje się same, albo posypane cukrem. Z dodatkiem gęstej śmietany lub kwaśnym mlekiem. Polane sosem pieczarkowym lub gulaszem mięsnym.

A ja uwielbiam placki ziemniaczane serwowane z kiszonymi ogórkami.

Placki ziemniaczane smakują niemal każdemu. Wydawałoby się, że to bardzo proste danie. A jednak też potrafi sprawić trudności.

Poniższe odpowiedzi na najczęściej zadane pytania na temat placków ziemniaczanych mam nadzieję pomogą początkującym w smażeniu pysznych i chrupiących placków.

Dlaczego placki ziemniaczane przywierają?

  • zbyt niska temperatura oleju lub zbyt mała ilość oleju
  • nieodpowiednia patelnia

Dlaczego placki ziemniaczane są surowe w środku?

  • zbyt gruba warstwa ciasta położona na patelnię (najlepiej kłaść ciasto o grubości mniej więcej 1 cm)

Co zrobić żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

  • nie dodawać zbyt dużo mąki (dla młodych ziemniaków), a starsze ziemniaki piec bez dodatku mąki
  • wybrać ziemniaki typu lekko mączaste lub ogólnoużytkowe (nie sałatkowe), które zawierają dużo skrobi
  • zetrzeć ziemniaki na grubej tarce
  • odcisnąć wodę
  • smażyć cienkie placki
  • nie smażyć placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków

Jakie ziemniaki są najlepsze do placków ziemniaczanych?

  • ziemniaki, które zawierają dużo skrobi (np. popularna Bryza, a także Irga, Tajfun, Gustaw, Gracja, Sante)

Dlaczego placki ziemniaczane się rozpadają?

  • zły gatunek ziemniaków
  • młode ziemniaki (dodaj nieco pszennej mąki w tym przypadku)

Dlaczego placki ziemniaczane piją olej?

  • masa ziemniaczana nie jest dobrze odciśnięta
  • placki są grube i potrzebują dużo czasu do usmażenia
  • zbyt niska temperatura oleju

Dlaczego placki ziemniaczane są gumowe?

  • usmażone placki muszą odparować, jeśli zostaną czymś przykryte zrobią  się gumowe

Czy można upiec placki ziemniaczane bez tłuszczu?

  • piec na patelni grillowej bez tłuszczu lub na blasze do pieczenia na grillu (wtedy placki są takie białawe), podobnie jak pieczemy placki z gotowanych ziemniaków – moskole

Jak zrobić placki ziemniaczane – przepis

Składniki na placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 4 do 6 ząbków czosnku lub dwie cebule
  • mąka pszenna  3 – 4  łyżki, ale tylko do młodych ziemniaków
  • sól i pieprz czarny mielony
  • olej do pieczenia

Jak zrobić placki ziemniaczane?

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce grubych oczkach (lepiej) lub w robocie kuchennym (wygodniej).
  2. Czosnek obierz i zmiażdż lub drobno poszatkuj.
  3. Cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce (potarta ma tendencję do gorzknienia)
  4. Do potartych ziemniaków dodaj czosnek lub cebulę, posól i popierz do smaku.
  5. Odlej nadmiar wody.
  6. Dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni dobrze rozgrzej olej.
  8. Kładź łyżką małe placki o grubości mniej więcej 1 cm.
  9. Smaż około 2 minut z każdej strony.
  10. Po usmażeniu połóż placki ziemniaczane na chwilkę na papier kuchenny, żeby odsączyć je z tłuszczu.
placki ziemniaczane podane na talerzu z ogórkiem kiszonym i śmietaną
Chrupiące placki ziemniaczane. Z dodatkiem cukru lub surówek.

A tak w ogóle lubisz placki? 

Bo ja tak! Dlatego na blogu znajdziesz sporo propozycji na pyszne placki w różnym wydaniu. Na słodko i na ostro. Serwowane z surówkami lub ze słodziutkim dżemem przygotowanym bez dodatku cukru. Doskonałe placki z cukinii pieczone w piekarniku czy też mój ostatni hit przywieziony z Bieszczad – placki fuczki.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułFuczki. Pyszne placki z kiszoną kapustą
Następny artykułSłodkości przy barze? Zobacz barowe stoliki domowe!
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej
Andrzej
15 dni temu

Uwaga formalna-placki ziemiaczane( podobnie jak pączki) smażymy, nie pieczemy. Niby niewiele ale daje po oczach, tym bardziej, że pisze to osoba chcąca kształtować zwyczaje kulinarne.(Jeżeli placki pieczemy to co robimy z babką ziemiaczaną?)

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.