Risotto z krewetkami, parmezanem i winem – delikatne i pyszne

2
0
Krewetki z ryżem podane w niebieskiej miseczce.
Najlepszy ryż do risotto to arborio.

Przepis na risotto z krewetkami i winem. Jak zrobić dobre risotto z krewetkami? Do przygotowania dobrego risotto z krewetkami będziemy potrzebowali specjalnej odmiany ryżu oraz bulionu, na którym będziemy gotować ryż.

Nie może to być zwykła woda. Ja do gotowania risotto z krewetkami używam przyrządzanego na bieżąco koncentratu warzywnego co znacznie przyśpiesza proces przygotowania risotto. Sprawdź przepis na koncentrat warzywny.

Odmiana ryżu najlepsza do gotowania risotto nazywa się arborio.

Z podanej ilości ryżu wychodzi spora porcja risotto z krewetkami dla głodnych czterech osób. Dla mniejszej ilości osób lub gdy przygotowujemy risotto jako przystawkę, wystarcz przygotować z połowy porcji składników.

Risotto z krewetkami: przepis 

Risotto z krewetkami: składniki

  • 400 gram surowych, obranych krewetek
  • szklanka ryżu do risotto – arborio
  • 3 szklanki bulionu warzywnego – warto skorzystać z przygotowanego koncentratu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 lub 2 drobno posiekanej papryczki chilli ( świeżej ) lub 2 – 4 sztuki pokruszonej małej suszonej papryczki Peperoncino – opcjonalnie
  • 3 sztuki cebuli szalotki lub jedna duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić risotto z krewetkami: przepis krok po kroku 

  1. Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć ( najlepiej osuszyć je w ręczniku papierowym).
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju.
  4. Na lekko rozgrzany tłuszcz dodać czosnek oraz chilli i mieszając chwilkę przesmażyć  – dosłownie moment, żeby czosnek nie zbrązowiał ( bo będzie gorzki).
  5. Zwiększyć ogień, dodać krewetki i smażyć przez około 3 minuty na dość sporym ogniu, często obracając. Piec do momentu, aż krewetki zmienią kolor z szarawego na różowy.
  6. Dodać połowę białego wina i i smażyć krewetki kolejne 2 do 3 minut, mieszając od czasu do czasu, aż spora część wina odparuje. Pod koniec smażenia krewetki lekko posolić i popieprzyć.

Przygotować ryż do risotto z krewetkami

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  2. Papryczkę chili umyć, usunąć pestki, drobno posiekać. Jeśli nie chcemy mieć ostrej potrawy, nie musimy dodawać papryczki.
  3. Osobno posiekać drobno obrany czosnek.
  4. Bulion podgrzać – powinien być ciepły, ale nie wrzący.
  5. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę, chwilkę zeszklić.
  6. Pod koniec smażenie wrzucić na moment czosnek, lekko podsmażyć z cebulą.
  7. Wsypać ryż i mieszając podgrzewać około minuty.
  8. Wlać połowę wina i gotować, aż cały płyn się wchłonie.
  9. Mieszając cały czas ryż, stopniowo dodawać ciepły bulion, aż do wykorzystania całego bulionu. Ważne! Każdą kolejną porcję bulionu dolewać dopiero wtedy, kiedy poprzednia porcja bulionu się wchłonie. Ryż powinien gotować się około 20 minut, ale trzeba cały czas pilnować, aby nie rozgotował się.

Połączenie krewetek z ryżem

  1. Do ugotowanego ryżu dodać ciepłe krewetki, starty ser, posiekaną pietruszkę, łyżkę masła, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać i od razu podawać na stół.

Sprawdź również inne przepisy z owocami morza i nie tylko:

Risotto z leśnymi grzybami

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

Czarne risotto

Domowe lemoniady – zdrowe i naturalne

Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę

I jak? Smakowało?

Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz co najbardziej smakowało Ci w potrawie z krewetkami.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!