Risotto z leśnymi grzybami

0
0
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami można przygotować nie tylko latem i jesienią, kiedy dostępne są świeże grzyby.

Risotto z grzybami mrożonymi czy suszonymi będzie równie dobre. Grzyby suszone – w ilości około 150 gram – trzeba wcześniej namoczyć i dopiero później poddać obróbce.

Można również przygotować risotto z pieczarkami, ale nie będzie ono tak aromatyczne jak z risotto z grzybami leśnymi.Natomiast z leśnych grzybów używam najczęściej podgrzybki i kurki. Osobno lub jako mieszankę.

Przepis na danie: Risotto z leśnymi grzybami

Składniki dania: Risotto z leśnymi grzybami

  • 500 gram leśnych grzybów – jeden rodzaj lub mieszane
  • szklanka ryżu do risotto – arborio
  • 3 szklanki bulionu warzywnego – warto skorzystać z przygotowanego koncentratu warzywnego
  • 2 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 sztuki cebuli szalotki lub jedna duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny alternatywnie, ale wspaniale podnosi aromat
  • sól, pieprz

Przygotować grzyby 

  1. Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę – połowę porcji – pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić połowę cebuli, chwilkę zeszklić.
  5. Dodać grzyby, smażyć kilka minut, mieszając. Odstawić.

Przygotować ryż 

  1. Drugą połowę cebuli obrać i drobno pokroić.
  2. Osobno posiekać drobno obrany czosnek.
  3. Bulion podgrzać – powinien być ciepły, ale nie wrzący.
  4. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, chwilkę zeszklić.
  5. Wsypać ryż i mieszając podgrzewać około minuty.
  6. Wlać drugą połowę wina i gotować, aż cały płyn się wchłonie.
  7. Mieszając cały czas ryż, stopniowo dodawać ciepły bulion, aż do wykorzystania całego bulionu. Ważne! Każdą kolejną porcję bulionu dolewać dopiero wtedy, kiedy poprzednia porcja bulionu się wchłonie. Ryż powinien gotować się około 20 minut, ale trzeba cały czas pilnować, aby nie rozgotował się.

Połączenie grzybów z ryżem

  1. Do ugotowanego ryżu dodać ciepłe grzyby, starty ser, posiekaną pietruszkę, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny, łyżkę masła, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać i od razu podawać na stół.
Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.2]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSałatka z roszponką, serem i pieczoną gruszką
Następny artykułZupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.