Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku z czosnkiem – to połączenie smaku solonych śledzi z aromatycznymi ogórkami, ketchupem i przyprawami.
Znałam je kiedyś w przeszłości, ale później jakoś przepis – i tym samym śledzie po cygańsku – zniknęły z mojej kuchni.
I w ubiegłym roku moja przyjaciółka Wanda, w czasie naszych pogaduch w jej kuchni, pokazała mi przepis – jak powiedziała – rewelacyjny! Miała go od dawna, nie pamiętała od kogo go otrzymała. Zrobiła śledzie i okazały się rewelacyjne.
Ha, jakże było nasze wspólne zaskoczenie, gdy okazało się, że lata temu otrzymała ten przepis … ode mnie! Więc kółeczko się zamknęło – i śledzie via Szczyrk – ponownie trafiły do mojej kuchni. I dobrze się w niej mają!
Kupując śledzie, dobrze jest zwrócić uwagę na to, by były takie grube, mięsiste.
Można oczywiście kupić całe śledzie, obrać z ości i skóry i moczyć. Ale można także kupić gotowe, solone płaty śledziowe matiasy lub à la matiasy.
Sprawa moczenia – ciężko jest podać czas moczenia, bo też różny jest stan zasolenie śledzi. Zdarzają się takie, że już po godzinie moczenia nadają się do dalszej obróbki, a są i takie, że trzeba moczyć kilka godzin. Pozostaje tylko próbowanie! Nie ma innego wyjścia.
Śledzie po cygańsku: przepis
Śledzie po cygańsku: składniki
- 400 g płatów śledziowych
- sześć korniszonów
- 6 ząbków czosnku
- 12 łyżek ketchupu – lepiej ostrego
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 2 liście suszone
- pieprz mielony
- olej około 10 łyżek*
- mleko, maślanka lub woda do moczenia śledzi
Śledzie po cygańsku: przygotowanie krok po kroku
- Śledzie wymoczyć – najlepiej w mleku, w maślance lub w wodzie.
- Czas moczenia zależny jest od tego jak słone są śledzie. Po kilku godzinach trzeba spróbować – nie mogą być bardzo słone. Jeśli są nadal bardzo słone, wodę lub mleko należy wymienić na nowe.
- Śledzie po wymoczeniu pokroić na małe kawałki: około 3-4 cm.
- Ogórki pokroić w słupki.
- Czosnek obrać, drobno poszatkować.
- Przygotować sos: do miseczki wlać ketchup. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając. Dodać ogórki, czosnek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
- Wymoczone śledzie ułożyć w słoju lub innym szklanym lub ceramicznym naczyniu. Zalać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Poznaj pozostałe przepisy na dania główne:
Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach
Łosoś w galarecie z koperkowym dipem
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Po zjedzeniu nie zapomnij zostawić swojej opinii w komentarzu!
Będzie mi bardzo miło się dowiedzieć jak Ci smakowało.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!