Szparagi pieczone – dwa przepisy na szparagi z szynką parmeńską

0
702
Zielone szparagi zawinięte w szynkę parmeńską ułożone na sałacie wraz z rzodkiewkami.
Pieczone szparagi to idealna przekąska.

Szparagi zapiekane z hiszpańska szynką, stają się prawdziwie wykwintnym daniem za sprawą połączenia dwóch znakomitych smaków: szparagów z aromatyczną, suszoną szynką. Przygotowałam dwa przepisy na pyszne szparagi.

Rodzaj szynki dowolny, pod warunkiem, że będzie to suszona. W moim sklepiku mięsnym, w którym robię zakupy, jest także w sprzedaży polska szynka suszona. Jest znakomita.

W taki sposób przygotowane szparagi nie są już dietetyczne – to ich minus. Natomiast smak – to dla przeciwwagi ogromny plus.

Podaję je zarówno jako przekąskę jak i danie główne z dodatkiem sałaty i ugotowanych ziemniaczków „kapniętych” oliwą.

Jeśli jakimś cudem zostanie nieco, to szparagi z szynką parmeńską będą znakomitych dodatkiem do drugiego śniadania na dzień następny.

Szparagi z szynką parmeńską pieczone w piekarniku: przepis 

Szparagi z szynką parmeńską pieczone w piekarniku: składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka plastrów szynki suszonej: parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub hiszpańskiej jamon serrano
  • nieco oliwy i masła klarowanego

Szparagi z szynką parmeńską pieczone w piekarniku: przygotowanie krok po kroku

  1. Szparagi umyć i odłamać lub obciąć zdrewniałe końcówki.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C
  3. Szparagi owinąć w szynkę – albo jeden szparag w jeden plaster szynki albo kilka 2 – 4 szparagi w jeden plaster szynki.
  4. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, blasze do pieczenie lub na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  5. Piec około 8 – 10 minut – jeśli mamy grill w piekarniku, można go włączyć.
  6. W połowie czasu pieczenia można przewrócić na drugą stronę. 

Szparagi zawinięte w szynkę parmeńską pieczone na patelni: przepis 

Szparagi zawinięte w szynkę parmeńską: składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka plastrów szynki suszonej: parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub hiszpańskiej jamon serrano
  • nieco oliwy i masła klarowanego
  • ząbek czosnku

Przygotowanie dania: Szparagi zawinięte w szynkę parmeńską: przygotowanie krok po kroku

  1. Szparagi umyć i odłamać lub obciąć zdrewniałe końcówki.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane wymieszane z oliwą
  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony czosnek i chwilkę podsmażyć.
  4. Wrzucić szparagi –  piec około 8 – 10 minut, aż staną się „al dente”.
  5. Szparagi – pojedyncze lub po kilka sztuk – zawijać w plastry suszonej szynki.

Szparagi pieczone na grillu

Sposób wykonania taki sam jak szparagi pieczone w piekarniku. Zawijasz, kładziesz na tacce lub bezpośrednio na grillu ( oczywiście nie na papierze do pieczenia ) i pilnujesz, żeby się dobrze upiekły.

Szparagi smażone – szczególnie uwielbiam zielone szparagi przygotowane w ten sposób – to także doskonały dodatek do sałatek. Zawsze zostawiam kilka upieczonych główek szparagów, żeby je dodać do zupy szparagowej. Sprawdź przepis na zupę krem ze szparagów.

Przygotowałam również wiele innych przepisów ze szparagami. Sprawdź koniecznie:

Jak ugotować i przyrządzić szparagi – sześć prostych przepisów

Szparagi z piekarnika zapiekane z serem

Kiszone szparagi – kiszonka z białych szparagów

Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem – zielone lub białe szparagi

Szparagi z jajkiem i suszonymi pomidorami – pyszna sałatka

Napisz co myślisz o pieczonych szparagach?

Koniecznie napisz swoją opinie na temat takiego sposobu przygotowywania szparagów. Jestem bardzo ciekawa czy Tobie smakowały równie dobrze co mnie.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!