Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem – zielone lub białe szparagi

0
591
Szparagowa zupa ze śmietaną i chrzanem. Szparagi podane w całości.
Zielone lub białe. Wybierz ulubione szparagi i do gotowania!

Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem przygotowana w nieco innej wersji, niż robiłam do tej pory. Dzięki dodatkom chrzanu i białego wina, zyskuje zupełnie odmienny smak.

Nie mogłam się oprzeć urokowi pojedynczego szparaga i zamiast typowego talerza z zupą, niech główka zielonego szparaga zachęca do zasmakowania w tej właśnie zupie.

Polecam również zupę krem z białych szparagów, przygotowaną bez dodatków, które zmieniają ( urozmaicają) smak zupy. Sprawdź przepis na krem z białych szparagów.

A teraz poznajcie prosty przepis na zupę szparagową!

Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem: przepis

Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem: składniki

  • szparagi białe lub zielone – pęczek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub 1 litr wody i płaska łyżka – sprawdź przepis na koncentrat bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka tartego chrzanu
  • pół opakowania małej, słodkiej śmietany 30 %
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina

Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem: przygotowanie krok po kroku

  1. Czosnek i cebulę drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać masło.
  3. Na rozgrzane masło wsypać cebulę – podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać na chwilkę czosnek.
  4. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dodać wino i chrzan. Pogotować przez chwilę.
  5. W wywarze warzywnym ugotować umyte i obrane szparagi ( tylko białe obieramy, zielone zostawiamy ze skórką) – gotować około 12 – 15 minut do miękkości szparagów.
  6. Szparagi wyjąć, odciąć kilka główek i odłożyć na talerzyk.
  7. Pozostałe szparagi wraz z wywarem połączyć z produktami z patelni. Dodać śmietankę i zmiksować.
  8. Podawać na talerzu, do każdej porcji włożyć główki szparagów.
Wskazówka

Zupa będzie jeszcze lepiej smakowała, jeśli kilka główek szparagów odetniemy przed gotowaniem i podsmażymy je – około 5 do 8 minut –  osobno na masełku. Tak podpieczone dodamy do przygotowanej zupy.

Inne przepisy na dania obiadowe i kolacyjne ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:

Zupa – krem ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Szparagi kiszone

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Koniecznie sprawdź również inne przepisy na zupy:

Zupa pomidorowa wegetariańska

Zupa pomidorowa z serem feta 

Zupa ogórkowa na maśle lub oleju 

Zupa pomidorowa na rosole 

Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną 

Przepisy na zupy

Smakowały szparagi? Będzie mi miło jeżeli podzielisz się opinią w komentarzu.

Zupę szparagową można przygotować zarówno z zielonych i białych szparagów. Polecam wypróbowywać obie opcje.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!