
Jak zrobić pyszny rosół wegetariański?
Rosół wegetariański możesz ugotować na kilka dni, dlatego podaję liczbę składników na większą porcję rosołu wege.
Warzywa użyte do tego rosołu nie są pieczone w piekarniku, tylko od razu wrzucasz je do wody. Ale co – bardzo ważne – zawsze do zimnej, aby podczas zagotowywania się oddawały wszystkie smaku do wegetariańskiego wywaru.
A z czym jeść rosół wegetariański? Ja najbardziej lubię z ugotowaną fasolą Jaś lub jakąkolwiek inną fasolą lub z pokrojonymi w cienkie słupki warzywami (cukinia, papryka, rzodkiewka, seler naciowy, marchew).
Rosół z warzyw dobrze smakuje podany z makaronem, ugotowanym na sypko ryżem lub warzywami z rosołu -szczególnie z pieczarkami. Możesz go także pić solo jako bulion. Lub wykorzystać jako bazę do zup wegetariańskich.
Co do rosołu warzywnego potrzeba?
- 1 duży seler – 400 gram
- 3 sztuki korzenia pietruszki – 250 gram
- 4 marchewki – 350 gram
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża cebula
- por – 200 gram
- ciemne pieczarki – 300 gram
- kawałek białej kapusty – 200 gram
- 2 liście z kapusty włoskiej – niekoniecznie, ale wskazane
- kilka suszonych grzybów
- cztery ząbki czosnku
- zielona pietruszka, liście selera i lubczyku po kilka gałązek – mogą być suszone, wtedy kopiasta łyżka suszonych
- przyprawy: 4 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli, kawałek (około 2 cm) imbiru – niekoniecznie, ale jak bardzo lubię dodać do wywaru tę uodparniającą mieszankę
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub innego, dobrego oleju np. rzepakowego
- sos sojowy 6 łyżek
- pieprz i sól do smaku
- 5 litrów wody
Rosół wegetariański przygotowanie
- Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
- Warzywa obrać ze skórki lub -lepiej- porządnie oczyścić.
- Do garnka nalać zimnej wody, dodać namoczone grzyby z wodą, w której się moczyły, olej, przyprawy i warzywa – oprócz cebuli.
- Zagotować, zmniejszyć moc grzania i gotować na małym ogniu przynajmniej dwie godziny.
- Cebulę pokroić na plastry i przypiec (aż do zbrązowienia) na beztłuszczowej patelni. Można dodać cebulę świeżą do rosołu wegetariańskiego, ale przypieczona nada rosołowi ciekawy aromat.
- Po koniec gotowania dodać zielone lub suszone zioła, sos sojowy i jeszcze pogotować kilkanaście minut.
- Spróbować i – jeśli potrzeba – doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
- Przecedzić. Można rozlać do słoików i zamrozić.
Lubisz wegetariańskie potrawy?
Zerknij do mojego przepisu na genialną szarlotkę z ziemniaków z kapustą, którą świetnie komponuje się z surówką z własnoręcznie zakiszonej kapusty i plackami z soczewicy.
A jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej esencjonalny rosół wegetariański, to przygotuj go z warzyw, które najpierw upieczesz w piekarniku.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!