zupa rybna

Przepisy Zupy

Zupa rybna. Norweski przepis na jednodaniową zupę

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 18 kwietnia 2023

Zupa rybna z dorsza lub innej białej ryby z dodatkiem warzyw, obficie posypana koperkiem.Gęsta i aromatyczna zupa rybna spożywana jest obowiązkowo podczas skandynawskich zim.

Ja jednak poznałam smak tej zupy w czasie czerwcowego zwiedzania Norwegii. Zamarzyłam sobie zamieszkać w prawdziwym domku hytter  – to ten, na dachu którego rośnie ogród.

Znalazłam taki położony tuż nad fiorem w Fredsvik i zarezerwowałam przez booking. Kiedy przyjechałam wieczorem, czekała na mnie wypełniona gorącą wodą wanna przed domkiem i garnek z aromatyczną zupą w kuchni.

I klucz w drzwiach. Właścicieli nie było, tylko karteczka na stole, że życzą miłego pobytu i że zobaczymy się następnego dnia.

Rankiem, przy porannej kawie Perly (właścicielka tej urokliwej chatki) podała mi przepis na zupę. Powiedziała, że jest to co prawda zimowa zupa, ale rewelacyjnie sprawdza się także jako jednodaniowe danie w letnie, niekoniecznie ciepłe wieczory.

Norwedzy jedzą zupę rybną z kromką chleba posmarowaną masłem lub z grzankami smażonymi na maśle.

Przepis na danie: Zupa rybna norweska

Składniki dania: Zupa rybna norweska

  • 600 gram polędwicy z dorsza
  • 2 duże cebule
  • 100 gram masła
  • 2 plastry korzenia selera
  • 1 marchewka
  • kawałek białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • duży pęczek zielonego koperku
  • sok z cytryny
  • kwaśna śmietana – opcjonalnie
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Zupa rybna norweska

  1. Cebule obrać i drobno posiekać.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. Obrane warzywa (marchew, seler i por) pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.
  4. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić masło.
  5. Do rozgrzanego masła dodać cebulę i dusić kilka minut na średnim ogniu, aż cebula lekko się zezłoci.
  6. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Dodać pozostałe warzywa i smażyć jeszcze kilka minut.
  8. Pod koniec smażenia dodać pokrojony drobno czosnek i przesmażyć około 2 minut.
  9. Dolać 3 szklanki wrzącej wody i dodać polędwicę z dorsza.
  10. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu.
  11. Pod koniec gotowania dodać większą część posiekanego koperek, doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie dolać jeszcze nieco gorącej wody – zupa musi być gęsta, ale musi mieć konsystencję zupy, a nie drugiego dania.
  12. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i posypać pozostałą częścią zielonego koperku.
  13. Można dodać śmietanę – według upodobań.
  14. Dodając śmietanę należy pamiętać, aby rozprowadzić ją wcześniej w kilku łyżkach ciepłej zupy – dzięki temu „nie zważy się”.
  15. Posypać resztą zielonego, poszatkowanego koperku.

Norweska zupa rybna to przykład pożywnej, jednodaniowej zupy.

Ta gęsta rybna zupa kojarzy mi się z naszą grochówką, kapuśniakiem lub żurkiem. Zupy, które często serwuje się jako jedno danie na obiad lub kolację. Kilka innych gęstych zup, a także sporo lekkich, wegetariańskich przepisów na zupy znajdziesz u mnie na blogu.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments