Dobre ziemniaki z piekarnika z nadzieniem serowym

0
0
ziemniaki z piekarnika
Faszerowane ziemniaki z piekarnika.
Doby sposób na ziemniaki z piekarnika – podgotuj ziemniaki i upiec je z dodatkiem nadzienia z sera twarogowego.

Największym problemem, dla lubiących kartofelki z piekarnika, jest odpowiedź na pytanie: „w jakiej temperaturze piec ziemniaki w piekarniku”?
Przetestowałam kilka sposobów pieczenia ziemniaków w piekarniku i teraz już wiem, że najlepsza temperatura dla ziemniaków z piekarnika bez oleju pieczonych to 200 stopni Celsjusza. Do pieczenia ziemniaków używam termoobiegu.
Ziemniaki z piekarnika obgotowane uprzednio piekę około 15 do 20 minut. Czas uzależniam od wielkości ziemniaków – te naprawdę duże kartofle potrzebują około 20 minut.
I jeszcze słówko o farszu.
W oryginalnym przepisie, który otrzymałam od mojej koleżanki Joli, z którą razem prowadzimy grupę na Facebook Proste przepisy na pyszne dania, farsz składał się z nadzienia serowego wymieszanego z wydrążonym miąższem z ziemniaków.
Kilka ziemniaków nadziałam w taki właśnie sposób, a kilka samym nadzieniem z serów. Obydwa rodzaje ziemniaków były pyszne – tak, że wybór pozostawiam Tobie.
To także wskazówka, co zrobić, jeśli ziemniaki nie są ugotowane do końca, czyli w środku miąższ jest półtwardy ( bo na przykład część ziemniaków była bardzo duża). Wtedy wyrzucamy wydrążony środek, wypełniamy farszem a podczas zapiekania ziemniaki dopieką się.
W taki sposób przyrządzone ziemniaki świetnie smakują z dodatkiem pieczonego łososia podanego z masłem ziołowym lub innej ryby pieczonej bez panierki.

Ziemniaki z piekarnika do obiadu

Składniki na pieczone ziemniaki z piekarnika gotowane uprzednio

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 gram twarogu półtłustego lub tłustego
  • 50 gram miękkiego masła
  • 150 gram twarożku (typu Bieluch)
  • 100 gram serka topionego typu Tylzycki,
  • spora garść świeżej rzeżuchy lub innej zielonych ziół: czosnku niedźwiedziego, zielonego szczypiorku lub innych ulubionych
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika podgotowane i nadziewane 

  1. Ugotować ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odstawić ziemniaki do odparowania.
  3. Rozciąć wzdłuż.
  4. Delikatnie wyjąć łyżką połowę z każdej połówki ziemniaka.
  5. Wyjęty miąższ z ziemniaka wymieszać z masłem, twarogiem i serkiem topionym lub wymieszać twaróg z serkiem topionym i masłem.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Wypełnić masą połówki ziemniaków.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza  przez 15-20 minut
  9. Twarożek typu Bieluch przełożyć do miski – dobrze wymieszać z większą częścią rozdrobnionej rzeżuchy lub innego, wybranego zielonego dodatku. Można także dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  10. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
  11. Nałożyć na każdy upieczony ziemniak na wierzch.
  12. Udekorować gałązką rzeżuszki lub innego zioła.

Lubisz wegetariańskie potrawy?

Spróbuj mojej fasolki po bretońsku bez dodatku mięsa, flaczków z boczniaków i placków z ziemniaków i kiszonej kapusty.

Smakowały Ci ziemniaki z piekarnika bez folii upieczone? Podziel się swoją opinią o tym przepisie w komentarzu pod artykułem.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!