Jak zrobić flaczki z boczniaka? Wegetariański przepis

0
5
zupa flaczki w miseczce zielonej
Flaczki z boczniaków jak zrobić dowiesz się z tego przepisu.

Flaczki z boczniaków to pyszna, wegetariańska zupa. Ten sam smak, wygląd i konsystencja, jak tradycyjne flaczki wołowe, a bez dodatku mięsa.

Znakomity smak flaków z boczniaków dają przyprawy. Dlatego dość długą listę zajmują w składnikach.

Majeranek jest absolutnie konieczny, ale dobrze podkreślają smak imbir połączony z kurkumą i chilli. Jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw to dodajmy tylko szczyptę chilli.

I lubczyk. Suszony, a jeśli nie mamy to możemy użyć -produkowanej przez firmę Potravka– płynnej (takiej jakby magi) przyprawy z lubczyku.

Jak zrobić flaki z boczniaka?

Składniki na flaki z boczniaków

  • 500 gram boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża marchew
  • kawałek korzenia selera
  • 2 cebule lub 1 cebula i kawałek białej części pora
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta kurkumy
  • kawałek korzenia imbiru
  • szczypta chilli lub kawałek papryczki chilli (niekoniecznie)
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku – wskazane
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, czarny pieprz
  • 2 litry wody
  • posiekana pietruszka do posypania ugotowanych flaczków

Flaczki z boczniaków jak zrobić? Przepis krok po kroku

  1. Boczniaki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w paski.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Czosnek i imbir drobno posiekać.
  4. Obrane marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w paski.
  5. Na dnie garnka w którym będą gotowały się flaki z boczniaka rozgrzać olej z masłem.
  6. Wrzucić cebulę i podsmażyć około 3 minut.
  7. Dodać czosnek, imbir, kurkumę i chilli i smażyć jeszcze minutkę, mieszając.
  8. Dodać pokrojone warzywa, boczniaki i pozostałe przyprawy (oprócz majeranku), posolić i smażyć około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  9. Podduszone warzywa zalać -najlepiej wrzącą- wodą i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  10. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  11. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
  12. Podawać z kromką chleba -najlepiej upieczonego własnoręcznie- i przed podaniem flaczki posypać zieloną pietruszką.

Lubisz wegetariańskie potrawy?

Spróbuj Fasolki po bretońsku zrobionej według mojego przepisu lub znakomitej ogórkowej bez dodatku mięsa.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!