
Jak zrobić flaczki z boczniaka? Wegetariański przepis
Flaczki z boczniaków to pyszna, wegetariańska zupa. Ten sam smak, wygląd i konsystencja, jak tradycyjne flaczki wołowe, a bez dodatku mięsa.
Znakomity smak flaków z boczniaków dają przyprawy. Dlatego dość długą listę zajmują w składnikach.
Majeranek jest absolutnie konieczny, ale dobrze podkreślają smak imbir połączony z kurkumą i chilli. Jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw to dodajmy tylko szczyptę chilli.
I lubczyk. Suszony, a jeśli nie mamy to możemy użyć -produkowanej przez firmę Potravka– płynnej (takiej jakby magi) przyprawy z lubczyku.
Jak zrobić flaki z boczniaka?
Składniki na flaki z boczniaków
- 500 gram boczniaków
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 duża marchew
- kawałek korzenia selera
- 2 cebule lub 1 cebula i kawałek białej części pora
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 kopiasta łyżka masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- szczypta kurkumy
- kawałek korzenia imbiru
- szczypta chilli lub kawałek papryczki chilli (niekoniecznie)
- 4 sztuki ziela angielskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki suszonego lubczyku – wskazane
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, czarny pieprz
- 2 litry wody
- posiekana pietruszka do posypania ugotowanych flaczków
Flaczki z boczniaków jak zrobić? Przepis krok po kroku
- Boczniaki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Czosnek i imbir drobno posiekać.
- Obrane marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w paski.
- Na dnie garnka w którym będą gotowały się flaki z boczniaka rozgrzać olej z masłem.
- Wrzucić cebulę i podsmażyć około 3 minut.
- Dodać czosnek, imbir, kurkumę i chilli i smażyć jeszcze minutkę, mieszając.
- Dodać pokrojone warzywa, boczniaki i pozostałe przyprawy (oprócz majeranku), posolić i smażyć około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Podduszone warzywa zalać -najlepiej wrzącą- wodą i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek.
- Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
- Podawać z kromką chleba -najlepiej upieczonego własnoręcznie- i przed podaniem flaczki posypać zieloną pietruszką.
Lubisz wegetariańskie potrawy?
Spróbuj Fasolki po bretońsku zrobionej według mojego przepisu lub znakomitej ogórkowej bez dodatku mięsa.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!