Koncentrat bulionu warzywnego
Zrobienie zdrowego koncentratu bulionu warzywnego zajmuje trochę czasu, ale nie są to stracone minuty. Otrzymamy idealną bazę do zrobienia wszelkiego rodzaju zup, past, sosów i dań wieloskładnikowych.
Coś na kształt popularnych „kostek knorra”, ale bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Tak przygotowany koncentrat bulionu warzywnego nie tylko przyśpieszy ugotowanie obiadu, ale i nada potrawie specyficznego, warzywnego aromatu. Od jakiegoś czasu słoik z koncentratem zajmuje swoje stałe miejsce na półce w lodówce i nie wyobrażam sobie gotowania bez jego udziału.
Koncentrat bulionu warzywnego przechowuję w lodówce nawet kilka tygodni – zawsze robię z podwójnej ilości składników. Jedynym jego minusem jest … kolor. Niezbyt zachęcający!
I jeszcze słów kilka o składnikach. Podane niżej propozycje są przykładowe. Modyfikuję je, zachowując jednak proporcje składników do soli – bardzo ważne, aby koncentrat nie zepsuł się, bowiem tylko sól jest w nim konserwantem.
Zawsze jednak używam bazy warzyw czyli: selera, marchewki, pietruszki, cebuli i ziół.
Koncentrat bulionu warzywnego jest mocno słony – do jednego litra wody dodaję zwykle łyżkę bulionu – ale nie używam już soli.
Koncentrat bulionu warzywnego: przepis
Koncentrat bulionu warzywnego: składniki
- 100 gram selera
- 100 gram selera naciowego
- 150 gram marchewki
- 100 gram pietruszki
- 150 gram cukinii
- 50 gram pomidorów
- 150 gram cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
- kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk)* – tylko liście
- 140 gram soli kamiennej lub morskiej
- 30 gram białego wina ( opcjonalnie, można dodać wodę)
Koncentrat bulionu warzywnego: przygotowanie krok po kroku
- Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.
- Zioła poszatkować na małe kawałki.
- Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
- Dołożyć warzywa i zioła i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 50 minut.
- Często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok.
- Po ugotowaniu zmiksować. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max – miksuję około 2 do trzech minut.
- Przygotować szklany słoik – wyparzyć go.
- Po uzyskaniu pasty wkładamy ją do słoika, zakręcamy i po wystudzeniu koncentratu wkładamy słoik do lodówki.
Wskazówki:
- Lubczyk jest rewelacyjnym dodatkiem do bulionu warzywnego. Jeśli nie można kupić świeżego ( i nie mamy zapasu mrożonego w zamrażarce) warto wrzucić łyżeczkę suszonego
Lubisz zupy? Sprawdź tych kilka przepisów:
Łosoś w galarecie z koperkowym dipem
Suszenie grzybów na cztery sposoby. Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!