Kapusta kiszona zasmażana z ziemniakami

Przepisy Surówki i sałatki

Zasmażana kiszona kapusta z ziemniakami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 10 października 2016

Ukiś kapustę i zajadaj co najmniej dwa razy w tygodniu późną jesień i zimę, a chorobliwe mikroby będą Cię omijały z daleka.

Dzięki naturalnemu  kwasowi mlekowemu (dającemu kwasowość kapuście), ma działanie bakteriobójcze i antywirusoweW połączeniu z kwasem askorbinowym, czyli witaminą C, również będącą naturalnym efektem fermentacji, kapusta kiszona to cudowny, prapolski „wynalazek”. Złoto kiszonej kapusty to jej sok –  w dzieciństwie mówiliśmy „kwaska”. Nigdy, przenigdy nie wolno go wylewać. 

Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją odcisnąć z nadmiaru soku. Sok wypić – nie tylko uodparnia organizm, ale ma zbawienny wpływ na cały układ trawienny; ba nawet łagodzi kaszel.

Dla osób nieprzyzwyczajonych – koniecznie rozrzedzić wodą. W moim rodzinnym – jak zresztą w każdym śląskim domu – zawsze kisiło się kapustę na zimę. I tę – zarówno dobrą jak i zdrową – tradycję kontynuuję. Nie kiszę co prawda w beczce, tylko w kamiennym garnku i słoikach. Jeśli mi zabraknie kiszonej kapusty zimą – a tak jest zazwyczaj – dodatkowo kiszę w ciągu zimy. Niekłopotliwe, niedrogie, a jakie zdrowe!

Można kupić kapustę kiszoną w markecie, ale radzę zerknąć na skład. Jeśli są sorbiniany i benzoesany – odpuśćmy. Jedną z dobrych, sprawdzonych kapust jest Ekologiczna Kapusta z Charsznicy. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, a czasem i w normalnych marketach. I trzecim, też dobrym sposobem na zaopatrzenie się w dobrą kapustę, jest kupowanie jej w sprawdzonym, pewnym warzywniaku.

Przepis na: Zasmażana kiszona kapusta  z ziemniakami

Składniki dania: Zasmażana kiszona kapusta  z ziemniakami

  • 500 gram  kapusty kiszonej
  • 300 gram ziemniaków
  • łyżeczka całego kminku lub odrobina pół płaskiej łyżeczki mielonego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • odrobina soli
  • mielony, czarny pieprz

  Na zasmażkę:                                                

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie dania: Zasmażana kiszona kapusta z ziemniakami

  1. Kapustę – jeśli jest zbyt kwaśna – odcisnąć. W żadnym wypadku nie płukać, bo wtedy pozbywamy się tego, co w kapuście najcenniejsze. Sok przeznaczyć do wypicia lub ugotowania zupy na kwasie z kapusty (kwaśnica).
  2. Kapustę włożyć do garnka, dodać kminek i ziarenka pieprzu. Zalać wodą, tak aby kapusta była przykryta. Gotować do miękkości – około godziny. Jeśli woda wygotuje się – dolać trochę gorącej wody.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić.
  4. Do ugotowanej kapusty dodać pokrojone ziemniaki, zasmażkę, odrobinę popieprzyć i porządnie wymieszać. Przegotować. I gotowe.

Przygotowanie zasmażki:

  1. Tłuszcz włożyć na patelnię i rozpuścić.
  2. Dodać mąkę, podgrzewać i cały czas mieszać drewnianą lub silikonową łopatką.
  3. Podgrzewać  około minuty i rozprowadzić wodą z ziemniaków – cały czas mieszać.
Wskazówki
  • Kiszona kapusta zasmażana jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (golonko, żeberka, różnego rodzaju kotlety), ale i do klusek czy kopytek.
  • A jak smakuje z grillowanymi mięsami latem!

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments