szybka sałatka z warzyw w pojemnikach

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka na szybko z fasolą. Najlepszy przepis

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 21 listopada 2020

Sałatka z fasolą. Jedyna w swoim rodzaju, bo oparta na gotowych półproduktach, więc do przygotowania bardzo szybko. 

Określiłabym ją jako „sałatka co się nawinie”, aczkolwiek nie przesadzałabym z różnorodnością składników.
Jak zrobić taką sałatkę bez mięsa? Wystarczy kupić kilka produktów i tworzyć ulubione smaki.
Generalnie nie lubię kukurydzy (za wyjątkiem pieczonej kolby posypanej grubą solą) i to jest jedyna potrawa w moim domu, do której dodaję kukurydzę.
Można zrobić taką sałatkę bez majonezu, dodając tylko olej, ale ja lubię połączyć składniki niewielką ilością majonezu.
Mega szybka do zrobienia, ratuje mnie w sytuacji, gdy muszę coś szybko przygotować. Znakomita do pracy, w trasę do samochodu, na wyjazd w teren, na rower i na wypad weekendowy.
Zapakowana do pudełka – idealna sałatka na wynos. Sprawdzi się także jako sałatka przyjęciowa, szczególnie gdy mamy niespodziewanych gości i pustkę w głowie co podać.
Wtedy zupa pomidorowa z różnymi dodatkami w miseczkach (ryż, feta, ciecierzyca, oliwki, makaron, zioła) i taka sałatka dla gości ratują sytuację. A jeśli jeszcze mamy parę kromek domowego chleba, to już w ogóle genialnie.
Tę wegetariańską sałatkę bardzo lubię podawać z kiełkami. Do środka – najczęściej – dodaję kiełki z rzodkiewki lub brokuła, na górę sałatki kiełki ze słonecznika.

Przepis na sałatkę na szybko

Składniki potrzebne do sałatki na szybko

  • puszka fasoli (najbardziej lubię czarną, ale może być dowolna)
  • puszka kukurydzy
  • mała puszka lub pół dużej puszki czarnych oliwek bez pestek
  • kawałek żółtego sera (polecam cheddar, ale może być dowolny gatunek sera)
  • kiełki dowolne, niekonieczne, ale bardzo wskazane
  • łyżka chrzanu
  • łyżka majonezu lub łyżka dobrej oliwy na przykład z oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenie, orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę na szybko

  1. Fasolkę i kukurydzę odsączyć, najlepiej na sicie.
  2. Oliwki pokroić na kawałki.
  3. Ser pokroić w drobną kostkę.
  4. Do miski wrzucić fasolkę, kukurydzę, pokrojone oliwki, kiełki. Dodać chrzan, majonez lub olej. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Taką sałatkę na kolację także możesz podać, ale proponuję Ci także moją ulubioną sałatkę z pieczonej papryki. 

A Ty masz jakieś swoje ulubione przepisy na szybkie sałatki? Wrzuć składniki w komentarzu. Czym więcej inspiracji, tym lepiej.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments