Sałatka z mango. Prosta do zrobienia i pyszna

0
0
sałatka z mango
Pyszna i naszpikowana smakami sałatka z mango jako dodatek do śniadania lub obiadu.

Sałatka z mango. Szybka do przygotowania przekąska. Propozycja na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu.

Uwielbiam rukolę, więc zawsze dodaję ją do tej sałatki, ale oczywiście można użyć dowolnego, ulubionego mix-u sałat, dodając rukolę lub też nie – według upodobań.

Jednym ze składników sałatki jest suszona żurawina. Polecam moją ulubioną – ekologiczną, bez dodatku cukru, ale można użyć dowolnej, suszonej żurawiny.

Niewiele wysiłku trzeba, aby powstała pyszna, pięknie kolorowa, zachęcająca do spróbowania sałatka.

„Sałatka jak z restauracji” – powiedziała 5 – letnia Zuza, gdy Ania podała sałatkę z mango na stół – i pałaszowała ją, aż miło było patrzeć.

Przepis na sałatkę z mango

Składniki dania: Sałatka z mango

  • mix sałat
  • mozarella
  • pomidory koktajlowe
  • mango
  • żurawina suszona
  • pestki dyni

Składniki na sos do sałatki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu owocowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu
  • pół płaskiej łyżeczki suszonych ziół
  • szczypta pieprzu

Przepis na danie: Sałatka z mango

  1. Sałaty umyć i osuszyć.
  2. Mango obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  3. Pomidory umyć i pokroić na pół.
  4. Mozarellę osączyć i pokroić na kawałki.
  5. Pestki z dyni wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilkę podprażyć, uważając, żeby się nie przypaliły.
  6. W szerokiej misce lub na dużym, płaskim talerzu ułożyć sałatę.
  7. Na sałatę wyłożyć mozarellę, pomidory, mango.
  8. Posypać pestkami dyni i żurawiną.
  9. Polać sosem winegret.

Jak zrobić sos winegret do sałatki?

  1. Do słoika lub szczelnego naczynia z przykrywką wlej olej z dodatkiem soli i miodu.
  2. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj oliwę i mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie połączą się i powstanie gęsty, ale lejący się sos.
  4. Na koniec dodaj zioła i wymieszaj raz jeszcze.
  5. Dobrze przygotowuje się sos winegret używając blendera – wtedy możesz użyć dowolnego naczynia.

Sałatki bez mięsa i majonezu to doskonałe propozycje, dla chcących odżywiać się zdrowo.

Jak zrobić sałatkę fit? Najprostsza odpowiedź brzmi: połączyć ze sobą odpowiednie składniki i nie zalewać warzyw samym majonezem. Można dodać do sałatki z fasolą łyżkę majonezu lub samego oleju, podobnie zresztą jak do sałatki z selera naciowego. Nieco inna, równie pyszna sałatka z buraków z roszponką lub sałatka z buraków z serem feta to zarówno sałatki na imprezę jak i dodatek do śniadania czy obiadu. Na mojej stronie w zakładce Sałatki znajdziesz jeszcze więcej propozycji i inspiracji na przeróżne sałatki i surówki.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!