Kiszona młoda kapusta. Przepis na zdrową, letnią surówkę

0
0
poszatkowana kiszona kapusta w glinianym garnku
Młoda kiszona kapusta

Młoda kiszona kapusta znakomicie urozmaici letnie menu. Świetnie wkomponuje się zarówno w letnie grille, jak i inne dania.

Młoda kapusta kiszona z koperkiem, kiszona młoda kapusta z koperkiem i marchewką, młoda kapusta kiszona z czosnkiem…

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak zrobić młodą kapustę kiszoną?
  • młoda kapusta kiszona kiedy ją zrobić
  • co z młodej kiszonej kapusty zrobić?
  • młoda kapusta kiszona w słoikach dlaczego jest najlepsza?

Młoda kapusta kiszona w domu nie ma sobie równej, więc jeśli jeszcze nie próbowałeś kiszonek wykonanych własnoręcznie, zacznij teraz. Latem. Poznasz smak produktów z domowej fermentacji i zakochasz się w nich. A później już pójdziesz dalej: kiszone ogórki, papryka, szparagi, rzodkiewki, cytryny…

Mnóstwo przepisów na kiszonki znajdziesz na moim blogu, klikając Tutaj

Dzięki fermentacji pokarm jest łatwiej trawiony (mniej wzdęć i gazów), a codzienna dieta nasycona jest  probiotykami, które zasiedlają florę jelitową.

Kiedyś kisiłam kapustę tylko na zimę, ale od jakiegoś czasu, za namową mojego kolegi Zbyszka (fana kiszonek wszelakich) kiszę także młodą kapustę.

A co zrobić z młodej kiszonej kapusty? Nam najbardziej smakuje podana w „dziewiczej” formie bez żadnych dodatków.

Ale możesz urozmaicić ją dodając nieco oleju, świeżo startej marchewki, jabłka, cebuli. Posypać zielonym koperkiem, szczypiorkiem czy pietruszką.

Młoda kapusta kiszona gotowana także nieźle smakuje (zrobiona z delikatną zasmażką lub w formie sałatki z drobno posiekaną cebulą, oliwą i pieprzem).

Zawsze będzie smakowała znakomicie i – co bardzo ważne – dostarczała naszemu organizmowi wiele dobrego. Bo – jak wiadomo – kiszonki to samo zdrowie: probiotyki i witamina C.

Pierwsze dane na temat fermentacji kapusty pochodzą sprzed 2300 lat z Chin, a stamtąd kiszenie kapusty trafiło do Alzacji.

Podczas odkrywczych wypraw załogi statków „faszerowano” kiszoną kapustą, aby uchronić ich przed szkorbutem.

Młoda kapusta kiszona przepis

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści.
  2. Poszatkuj grubo nożem.
  3. Poszatkowana kapustę włóż do miski, posyp solą, wymieszaj.
  4. Jeśli chcesz dodać inne składniki typu marchewka czy czosnek to zetrzyj marchewkę na tarce, czosnek posiekaj i dodaj do kapusty.
  5. Dodaj sól w proporcji na 1 kg młodej kapusty płaska łyżka soli niejodowanej.
  6. Dokładnie wymieszaj i możesz zostawić młodą kapustę na kilka godzin, ale nie musisz.
  7. Przełóż młodą kapustę do pojemnika w którym będzie się kisiła (szklane, ceramika – nie plastik). Wkładaj warstwami ubijając tłuczkiem lub ugniatając ręką, do wysokości tak mniej więcej 3/4 naczynia. Możesz przycisnąć czymś ciężkim (małym słoikiem wypełnionym wodą, granitowym, wyparzonym kamieniem), ale przy kiszeniu młodej kapusty nie jest to konieczne.
  8. Kapusta puści sok – absolutnie nie wolni Ci go wylewać! Niech fermentuje razem z kapustą, a Ty otrzymasz przepyszny i zdrowy napój nafaszerowany witaminą C i probiotykami.

Podczas fermentacji żywność traci swoją moc glikemiczną, co pomaga w walce z nadwagą

Opcje w kiszeniu młodej kapusty

Oprócz wyżej wymienionych dodatków dorzuć kawałek pokrojonego w plastry imbiru czy jabłka, nieco zielonego ogórka, całe gałązki zielonego kopru, drobno pokrojony burak czy lub plastry rzodkiewki. Eksperymentuj z kiszonkami i odkrywaj nowe smaki dzięki fermentacji.

Kiszonki z warzyw

Pokochaj kiszonki i wprowadź je do swojego codziennego jadłospisu.

Zobacz jak zrobić kiszone cytryny, jak zakisić ogórki na zimę oraz sprawdź jak wyprodukować ekologiczny ocet domowej roboty.

Zrobiłaś/zrobiłeś kiszoną młodą kapustę? Podziel się swoją opinią w komentarzu pod artykułem z jakimi dodatkami smakuje Ci najbardziej.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZacznij biegać, ale z głową!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.