kapusta czerwona kiszona ze śliwkami i goździkami

Przepisy Przetwory

Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 października 2020

Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami to nieco bardziej egzotyczna odmiana popularnej kiszonki. Przygotowana późną jesienią na zimowy czas lub o dowolnej porze roku jako gotowa surówka do obiadu.

Kwaszoną, czerwoną kapustę przygotowuję w pół litrowych, zakręcanych słoikach, ponieważ po kilkunastu dniach, kiedy kapusta dobrze ukisi się, krótko (około 10 minut) ją pasteryzuję.

W taki sposób przygotowana kiszonka to gotowa sałatka do obiadu lub kolacji. Dla podkręcenia smaku tuz przed podaniem warto skropić ją dobrą oliwą o delikatnym smaku.

Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami: przepis

Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami: składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 15 dkg śliwek węgierek lub o zbliżonym smaku
  • 20 gram soli kamiennej
  • 4 kulki owoców jałowca
  • 8 sztuk goździków

Kiszona czerwona kapusta z goździkami i śliwkami: przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować lub pokroić nożem.
  2. Kapustę wrzucić do dużej miski, zasypać solą, wymieszać i ubić drewnianym tłuczkiem.
  3. Zostawić na przynajmniej godzinę, żeby kapusta puściła sok.
  4. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, pokroić na ćwiartki. Dodać do kapusty. Wymieszać.
  5. Czerwoną kapustę układać w słoikach, dobrze ubijając każdą partię.
  6. Do każdego słoja dodać kulkę jałowca i goździki (goździki podzielić proporcjonalnie do ilości). Jałowiec i goździki włożyć do środka.
  7. Słoiki zakręcić i zostawić w pokojowej temperaturze do zakiszenia.
  8. Po kilkunastu dniach, kiedy proces kiszenia zakończy się, zapasteryzować krótko kiszonkę. Krótko, czyli około 10 – 15 minut.
  9. Można zostawić kwaszoną, czerwoną kapustę bez pasteryzacji, ale tylko wtedy, gdy nie zamierzamy jej dłużej przechowywać, bowiem taki dobór składników powoduje, że czerwona kapusta mocno się przekwasza.
W taki sposób zakiszona czerwona kapusta ma bardzo oryginalny smak. Jeśli nie jesteś pewna/pewien czy to będzie Twój/Wasz ulubiony smak, przygotuj pierwszy raz kiszonkę z mniejszej ilości. Na spróbowanie.
Natomiast czerwona kapusta kiszona w tradycyjny sposób, bez dodatków typu goździki, smakuje każdemu. Jest nieco bardziej twarda niż tradycyjna, biała kiszona kapusta, ale zaskakuje innym, ciekawym smakiem. A nawet kolorem.

Chcesz poznać inne, niekoniecznie popularne, a przepyszne kiszonki? Zerknij do moich przepisów:

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
3 lat temu

Wspaniała jest ta kapusta! Zrobiłam na próbę i po prostu uwielbiam. Pycha! Zamierzam dorobić w lutym o ile kupię taką kapustę 🙂 Dziękuję za przepis 🙂