Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem. Czerwona, fioletowa, modro – jedna kapusta, a tyle ma imion. Niezależnie jak ją nazwiemy, zawsze będzie zaskakiwała smakiem i kolorem.
Wyjściowy kolor ulega zmianie na wskutek obróbki cieplnej i dodawania składników. Ale właściwości pozostają. Bogactwo witamin, minerałów błonnika i przeciwutleniaczy oraz duża zawartość siarki, która wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. W połączeniu z dużą ilością żelaza, magnezu i miedzi skutecznie wspiera leczenie anemii. A w dodatku jest niskokaloryczna!
Kiedyś przyrządzałam czerwoną kapustę tylko na gorąco, ale od paru lat – nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis – zasmakowałam w innej odmianie fioletowego szaleństwa.
Przepis na danie : Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
Składniki dania: Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 grejpfrut
- garść niesolonych orzechów arachidowych
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku z grejpfruta (najlepiej świeżo wyciśnięty)
- 2 łyżki oleju: z orzechów włoskich, rzepakowego, słonecznikowego – nie może to być oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie dania: Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
- Czerwoną kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować lub pokroić drobno w cienkie paseczki.
- Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni – pilnować, żeby się nie przypiekły.
- Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę i pokroić na cząstki.
- Natkę pietruszki drobno pokroić. Najlepiej tylko listki. Dobrze, żeby były dwie kopiaste łyżki.
- Przygotować sos. Wycisnąć sok z połówki grejpfruta (najlepiej świeżo wyciśnięty), wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny i olejem. Dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Do dużej miski wrzucić poszatkowaną czerwoną kapustę.*
- Dodać cząstki grejpfruta, natkę pietruszki, lekko podprażone na patelni orzechy arachidowe.
- Całość polać sosem.
- Wymieszać, wysoko podrzucając.
- Spróbować – ewentualnie doprawić pieprzem lub solą.
Wskazówki
- Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem świetnie prezentuje się w przezroczystej, szklanej misie.
- Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem dobrze jest przygotować nieco wcześniej przed podaniem ( na przykład godzinę wcześniej i włożyć do lodówki), żeby składniki i połączyły się i przeszły smakami.
- Doskonale smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, wszelkiego rodzaju kasz czy pieczonych ziemniaków.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!