
Bezalkoholowy drink z mango
Przepis na bezalkoholowy drink z mango i trawą cytrynową. Serwowany na ciepło jest znakomitym napojem na każdą porę roku.
Jak zrobić bezalkoholowy drink z limonką dowiedziałam się w czasie mojego grudniowego pobytu w Gdańsku. Podczas nieco dziwnych warsztatów kulinarnych.
Otóż w „erze koronawirusa” byłam w podróży służbowej w Gdańsku. Co prawda w hotelu, w którym mieszkałam, można było zjeść znakomitą kolację (w pokoju z najcudowniejszym widokiem w całym Gdańsku), ale chciałam spróbować dania z jednej z najbardziej polecanych gdańskich restauracji.
Na pytanie „Czy możemy coś zjeść” które zadałam rosłemu panu w czapce Mikołaja do lekko uchylonego restauracyjnego okienka, myśląc o wzięciu dania do hotelowego pokoju, usłyszałam pytanie: „A na warsztaty jesteście zapisani?”.
„Nie” – odpowiedziałam zgodnie z prawdą, ale „możemy się zapisać” – dodałam szybko. I zostaliśmy poproszeni o przejście za róg budynku, skąd poproszono nas o przejście do restauracji. Obowiązkowa dezynfekcja rąk, wpisanie się na listę kursantów i zajęliśmy miejsce przy stoliku „wyłączonym z konsumpcji”.
Po złożeniu zamówienia przyniesiono nam potrzebne do zrobienia bezalkoholowego drinka składniki i mogliśmy przystąpić do zrobienia drinka zgodnie ze wskazówkami udzielanymi przez barmana. Oto właśnie ten drink. Pyszny i aromatyczny, bezalkoholowy drink z mango.
A czy czułam się bezpiecznie? Tak. Stoliki w restauracji były w oddaleniu dobrze ponad 2 metry od siebie. Wysokie pomieszczenie z dobrze działającą wentylacją. Kelnerzy i kucharz z którym przygotowywaliśmy główne danie, stali w odległości od nas, w rękawiczkach i w maseczkach. A w restauracji w najbardziej „tłumnym” momencie byliśmy w sześć osób.
Zrobiłam ten drink z mango w domu. Ponieważ nie miałam świeżej ani mrożonej trawy cytrynowej, dodałam do szklanki kilka płatków suszonej trawy. Co prawda drink nie był aż tak mocno aromatyczny, ale równie pyszny.
I jeszcze słówko o limonce. Jeśli nie dysponujemy ekologiczną limonką, to proponuję zanurzyć ją chwilę wcześniej w dwóch płynach, żeby oczyścić skórę z pestycydów i zbędnych bakterii.
Przepis na bezalkoholowy drink z mango
Składniki do zrobienia bezalkoholowego drinka
- 1 limonka duża lub 1,5 limonki jeśli jest mała
- 30 ml soku (pulpy z mango)
- 10 ml syropu z cukru trzcinowego
- 2 plastry imbiru bez skórki
- 20 ml miodu
- cała trawa cytrynowa – świeża lub mrożona
- szklanka gorącej wody
Jak zrobić drink bezalkoholowy z mango?
- Limonkę umyć i pokroić na ćwiartki.
- Zostawić jedną część limonki, a pozostałe wrzucić do szklanki, w której będziemy podawać drink.
- Zrobić syrop z cukru. Jak zrobić syrop z cukru? Należy w rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1.
- Zalać limonki syropem i ugniatając mocno łyżeczką wycisnąć sok.
- Dodać plastry imbiru.
- Do szklanki włożyć łyżeczkę i po niej wlewać gorącą wodę. Ten sposób wlewania gorącej wody uchroni szklankę przed pęknięciem.
- Wymieszać i zostawić na chwilkę.
- Dodać sok/pulpę z mango (zblendowany owoc mango) i miód. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Trawę cytrynową naciąć na cztery od góry mocno uderzyć kilka razy (o stół lub o blat), żeby otwarła się – wtedy bowiem wydobywa się z niej aromat.
- Trawę włożyć do drinka, na górę szklanki wbić odłożoną ćwiartkę limonki i podawać.
Lubisz nieco inaczej przyrządzone herbatki?
Herbaty z imbirem, z różnymi owocowymi dodatkami lub z po prostu herbaty z suszu owocowego. A do tego polecam deser z moich ulubionych owoców – jabłka zapiekane pod kruszonką.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!