surówka z selera naciowego z winogronami

Przepisy Surówki i sałatki

Surówka z selera naciowego z winogronami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 26 października 2016

Uwielbiam tę surówkę, za lekko pikantny smak selera złamany słodkością winogron i aromatem orzechów.  A sam seler naciowy to przecież prawdziwa bomba witaminowa.

Nieważne jak podany: na surowo czy w postaci gotowanej – dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Ha, i ma jeszcze ma coś niezwykłego! Już starożytni grecy wierzyli ( i podobno udowodnili), że seler naciowy ( podobnie zresztą jak bardziej znany seler korzeniowy) dodaje  panom męskości i poprawia libido!

Surówkę z selerem naciowym jadłam pierwszy raz w pewnej restauracji kilka lat temu ( do tej pory zresztą lubię do niej wpadać). Jest jedną moich ulubionych – produkty do niej są dostępne przez cały rok, szybka do wykonania i przepyszna.

„Sprzedaję” ten przepis wszystkim moim koleżankom – prawie każdemu –  kto choć raz ją spróbuje – bardzo smakuje. Robię ją czasem w wersji z czerwonymi winogronami, ale bardziej odpowiada mi połączenie z zielonymi. Jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Podając ją na przykład w towarzystwie piersi z indyka z serem ricotta i sałatką z grillowanej papryki mamy idealne danie na wykwintny – i pięknie prezentujący się na stole, bo wielokolorowy – obiad/kolację.

Przepis na danie: Surówka z selera naciowego z winogronami

 Składniki dania: Surówka z selera naciowego z winogronami

  • połowa selera naciowego
  • 100 gram łuskanych orzechów włoskich
  • pełna garść białych winogron, najlepiej bezpestkowych *
  • łyżka majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka oleju winogronowego, z orzechów włoskich lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie dania: Surówka z selera naciowego z winogronami

  1. Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i  pokroić na kawałki.
  2. Orzechy posiekać na nieco mniejsze kawałki – tak mniej więcej połówkę orzecha na cztery części.
  3. Winogrona umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  4. W przypadku, gdy mamy winogrona z pestkami, dobrze jest jest usunąć pestki – trochę psują smak sałatki.
  5. Jeżeli używamy winogron rodzynkowych, wystarczy na pół, jeśli dużych – wtedy dzielimy je na cztery części.
  6. Do miski włożyć seler, winogrona i orzechy, łyżkę oleju i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  7. Majonez wymieszać z jogurtem.
  8. Dodać do sałatki, osolić i popieprzyć – dokładnie wymieszać
  9. Dobrze jest przygotować ją pół godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce.
Wskazówki
  • Najlepiej użyć do tej potrawy białych winogron bezpestkowych.Ponieważ jednak nie zawsze są dostępne, używam czasem zwykłych, dużych winogron. Ale wtedy wyjmuję z nich pestki – bardziej mi smakuje.
  • Można także zrobić tę sałatkę z czerwonymi winogronami – zyskamy inny smak.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments