Domowe przetwory z różnych owoców bez dodatku cukru.

Dodatki Przepisy Przetwory

Jak zrobić słodkie przetwory bez dodatku cukru. Przepis

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 8 sierpnia 2017

Przepis na owocowe przetwory. Przygotowanie dżemu, powideł lub kompotu bez dodatku cukru jest jak najbardziej możliwe. I co najważniejsze – będzie słodko! 
Gotowanie co prawda trwa nieco dłużej, ale zyskujemy zdrowe wspomnienie letnich dni.
Aby zrobić jakikolwiek przetwór bez dodatku cukru, wykorzystamy metodę zwaną janginizacją (doskonale znana w kuchni makrobiotycznej).
A mówiąc bardziej ludzkim językiem, duszenie owoców lub warzyw we własnym soku z odrobinką soli. Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak świeżości.
Warunkiem jest gotowanie potrawy na bardzo małym ogniu – potrzeba czasu, aby słodycz „wydobyła” się  z owoców.
Bardzo ważnym aspektem tego przepisu jest dodatek soli. SZCZYPTA! W zupełności wystarczy. W przeciwnym razie będziemy mieli słodko – słony owocowy twór.
Owoce użyte do przetworu musza być nie uszkodzone i mocno dojrzałe. Otrzymamy słodki i zdrowy dżem. Nie będzie on jednak tak słodki, jak sklepowy „ulepek” w słoiku, których pierwszym składnikiem jest cukier właśnie.
Dobrym pomysłem na taki sposób zamknięcia owoców jest również władowanie całych owoców śliwek, truskawek, gruszek, moreli czy co nam przyjdzie do głowy do słoika, potraktowanie ich wspomnianą szczyptą soli i zapasteryzowanie.
W takim przypadku dobrze jest pasteryzować nieco dłużej, aby słodycz miała szansę wypłynąć. Sprawdź jak pasteryzować przetwory.

Słodkie przetwory bez dodatku cukru: przepis

Słodkie konfitury bez dodatku cukru: składniki

  • dojrzałe, nie uszkodzone owoce
  • szczypta soli –  himalajska, kamienna

Słodkie konfitury bez dodatku cukru: przygotowywanie krok po kroku

  1. Owoce delikatnie umyć. Jeśli są z pestkami – typu śliwki, wiśnie – trzeba je wydrylować.
  2. Część owocóe można pokroić na mniejsze kawałki lub pognieść.
  3. Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy dżem nie przypali się.
  4. Włożyć owoce do rozgrzanego naczynia i zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 -4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
  5. Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku owoców i stanu ich dojrzałości. Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny.
  6. I tutaj mamy dwie metody gotowania:  a) gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając i pilnujemy, żeby dżem nie przypalił się b) nie mieszamy w ogóle, tylko zerkamy od czasu do czasu jak postępuje smażenie.
  7. Po uzyskaniu żądanej konsystencji, wlewamy dżem do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków ( wyparzonych łącznie z zakrętkami) i odwracamy do góry dnem.
  8.  Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. W tym celu włożyć zakręcone słoiki  z gorącym dżemem do garnka z gorącą wodą sięgająca połowy wysokości słoika i gotować przez 10 minut lub włożyć zakręcone słoiki do nagrzanego do temperatury 120 -130 stopni na 10 minut. Dowiedz się jak zapasteryzować słoiki.
trzy patelnie z różnymi dżemami

W oczekiwaniu na naturalną słodycz

Przepisy na najlepsze słodkości znajdziesz poniżej:

Tak aromatycznej przyprawy do piernika nie kupisz – zrób ją sam

Faworki – chrust

Moczka na wigilię

Przepisy na domowe lemoniady

Domowe konfitury, dżemy i powidła

Słodkie nie oznacza że z cukrem. Teraz już wiesz!

A ja chciałabym poznać Twoją opinię na temat przepisu. Koniecznie zostaw ją w komentarzu pod artykułem. Jestem bardzo ciekawa co napiszesz 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
4 lat temu

przepis na słodkie przetwory bez dodatku cukru widzi mi się fantastyczny! Robiłam b.słodkie śliwki bez dodatku cukru ale tak na wyczucie.Wyszło nieżle.Mam w tym roku urodzaj na przesmaczne ale miodowo słodkie gruszki.Myślę,że dodanie do nich cukru – to byłoby barbarzyństwo.Robie w/g Pani przepisu i mam nadzieję,że wyjdą wyśmienite.Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za przepis.