Dieta owocowo-warzywna: dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków
Dieta owocowo-warzywna – dodatki do potraw, które są nie tylko urozmaiceniem diety, ale i doskonałą przyprawą.
Dieta owocowo – warzywna : zasady działania
Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej.
W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.
Przygotowanie kilku produktów, jak na przykład koncentratu warzywnego czy zakwasu z buraków bardzo ułatwi nam przeprowadzenie diety. A kiszonki są wręcz konieczne.
Kiszonki
Warzywa kiszone z octem owocowym
Bulion warzywny – koncentrat
- 100 gram selera
- 100 gram selera naciowego
- 150 gram marchewki
- 100 gram pietruszki
- 150 gram cebuli
- 50 gram pomidorów
- 150 gram cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
- kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk)* – tylko liście
- 140 gram soli kamiennej lub morskiej
- Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.
- Zioła poszatkować na małe kawałki.
- Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
- Dołożyć warzywa i zioła i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 50 minut.
- Często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok.
- Po ugotowaniu zmiksować. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max – miksuję około 2 minut.
- Przygotować szklany słoik – wyparzyć go.
- Po uzyskaniu pasty wkładamy do słoika, zakręcamy i po wystudzeniu koncentratu wkładamy do lodówki.
Burak pieczony
- buraki (średniej wielkości)
- folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne
- Umyć buraki. Nie obierać ze skóry.
- Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Po około 1,5 h najlepiej sprawdzić, czy buraki są już miękkie, wbijając patyk do szaszłyka lub czubek noża przez folię.
- Można także włożyć buraki do naczynia żaroodpornego zamiast zawijania w folię.
- Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe – wtedy skórka łatwiej odchodzi od buraka.
Upieczony burak może służyć jako podstawa do wielu dań, na przykład:
- kroimy w plastry, posypujemy ziołami: zieloną pietruszką, pietruszką, kolendrą
- trzemy i dodajemy chrzan i kminek
- trzemy i dodajemy jabłko i chrzan
- „kisimy” w zalewie cytrynowej i estragonie
- poszatkowane dodajemy do barszczu
Burak pieczony kiszony w zalewie cytrynowej
- upieczone lub ugotowane buraki
- zaprawa: liść laurowy, gorczyca, estragon, ziele angielskie, sól, pieprz ( cały lub grubo mielony)
- cebula lub kilka cebul szalotek
- plastry cytryny i sok z cytryny
- Buraki obrać i pokroić w plastry.
- Zagotować zaprawę z podanych wyżej składników. Ostudzić.
- Plastry buraków ułożyć w słoiku, dodać kilka plastrów cytryny. Zalać wystudzoną zaprawą.
- Dodać sok z cytryny.
- Zostawić na minimum kilka godzin – po tym czasie zyskujemy przekąskę o niezwykle ciekawym smaku. Możemy zostawić w lodówce na kilka dni.
Porada: warto zrobić tę potrawę z kilku buraków, będziemy mieli zapas smacznej przekąski.
Porada: dobrze smakują ukiszone plastry posypane zieloną pietruszką lub drobno posiekaną cebulą.
Buraczki z chrzanem
- 2 lub 3 ugotowane buraki ( na parze ) lub upieczone w piekarniku
- chrzan
- 1 łyżeczka kminku całego
- pieprz, sól
- odrobina soku z cytryny
- Buraki obrać ze skórki, zetrzeć drobnej tarce.
- Do buraków dodać chrzan, kminek, pieprz, sok z cytryny, posolić. Wymieszać.
Porada: można przygotować większą ilość dać do słoika i przechowywać kilka dni w lodówce – świetnie smakuje jako dodatek do gotowanych warzyw.
Herbaty owocowe, ziołowe i zielona
- Najlepiej smakują parzone z suszu, który możemy kupić w większości sklepów spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Kupmy kilka gatunków, żeby urozmaicić jadłospis.
Woda
- Pijmy wodę niegazowaną lub przegotowaną.
- Dodajmy do dzbanka z wodą plaster cytryny lub limonki, liść mięty lub kostki miętowe- będzie lepiej smakowała i dostarczymy organizmowi więcej witaminy C.
- Możemy pić także zaparzone i ostudzone napary, na przykład z dzikiej róży, mięty z cytryną i listkiem mięty, rumianku z cytryną i listkiem mięty i.t.p.
- Pijmy od 1.5 – 2 litrów wody dziennie.
Zakwas buraczany
- 1 kg pokrojonych buraków
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry zimnej, niechlorowanej wody
- odrobina soli kamiennej
- W szklanym słoju lub kamiennym garnku zalać buraki, przykryć np. gazą i trzymać w ciepłym miejscu.
- Zakwas kisi się około 3-5 dni. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.
- Używamy do picia i zakwaszania barszczu.
- Zakwas pijemy z proporcji:3/4 szklanki zakwasu i ¼ szklanki wody.
- Możemy dodać zioła np. majeranek, zmielony kminek, pieprz, czosnek.
Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy
Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.
Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów
Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni
Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.) oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!