Kapusta kiszona z warzywami

Lifestyle

Dieta owocowo-warzywna: dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 5 stycznia 2018

Dieta owocowo-warzywna – dodatki do potraw, które są nie tylko urozmaiceniem diety, ale i doskonałą przyprawą.

Spis treści

Dieta owocowo – warzywna : zasady działania

Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej. 

W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.

Przygotowanie kilku produktów, jak na przykład koncentratu warzywnego czy zakwasu z buraków bardzo ułatwi nam przeprowadzenie diety. A kiszonki są wręcz konieczne.

 Kiszonki

 Kiszone warzywa

 Kiszona kapusta

 Kiszone ogórki

 Warzywa kiszone z octem owocowym

Bulion warzywny – koncentrat

  • 100 gram selera
  • 100 gram selera naciowego
  • 150 gram marchewki
  • 100 gram pietruszki
  • 150 gram cebuli
  • 50 gram pomidorów
  • 150 gram cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
  • kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk)* – tylko liście
  • 140 gram soli kamiennej lub morskiej
  1. Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.
  2. Zioła poszatkować na małe kawałki.
  3. Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
  4. Dołożyć warzywa i zioła i gotować pod przykryciem,  na małym ogniu przez około 50 minut.
  5. Często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok.
  6. Po ugotowaniu zmiksować. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max  – miksuję około 2 minut.
  7. Przygotować szklany słoik – wyparzyć go.
  8. Po uzyskaniu pasty wkładamy do słoika, zakręcamy i po wystudzeniu koncentratu wkładamy do lodówki.

Burak pieczony

  • buraki (średniej wielkości)
  • folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne
  1. Umyć buraki. Nie obierać ze skóry.
  2. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Po około 1,5 h najlepiej sprawdzić, czy buraki są już miękkie, wbijając patyk do szaszłyka lub czubek noża przez folię.
  3. Można także włożyć buraki do naczynia żaroodpornego zamiast zawijania w folię.
  4. Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe – wtedy skórka łatwiej odchodzi od buraka.

Upieczony burak może służyć jako podstawa do wielu dań, na przykład:

  • kroimy w plastry, posypujemy ziołami: zieloną pietruszką, pietruszką, kolendrą
  • trzemy i dodajemy chrzan i kminek
  • trzemy i dodajemy jabłko i chrzan
  • „kisimy” w zalewie cytrynowej i estragonie
  • poszatkowane dodajemy do barszczu

Burak pieczony kiszony w zalewie cytrynowej

  • upieczone lub ugotowane buraki
  • zaprawa: liść laurowy, gorczyca, estragon, ziele angielskie, sól, pieprz ( cały lub grubo mielony)
  • cebula lub kilka cebul szalotek
  • plastry cytryny i sok z cytryny
  1. Buraki obrać i pokroić w plastry.
  2. Zagotować zaprawę z podanych wyżej składników. Ostudzić.
  3. Plastry buraków ułożyć w słoiku, dodać kilka plastrów cytryny. Zalać wystudzoną zaprawą.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Zostawić na minimum kilka godzin – po tym czasie zyskujemy przekąskę o niezwykle ciekawym smaku. Możemy zostawić w lodówce na kilka dni.

Porada: warto zrobić tę potrawę z kilku buraków, będziemy mieli zapas smacznej przekąski.

Porada: dobrze smakują ukiszone plastry posypane zieloną pietruszką lub drobno posiekaną cebulą.

Buraczki z chrzanem

  • 2 lub 3 ugotowane buraki ( na parze ) lub upieczone w piekarniku
  • chrzan
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • pieprz, sól
  • odrobina soku z cytryny
  1. Buraki obrać ze skórki, zetrzeć drobnej tarce.
  2. Do buraków dodać chrzan, kminek, pieprz, sok z cytryny, posolić. Wymieszać.

Porada: można przygotować większą ilość dać do słoika i przechowywać kilka dni w lodówce – świetnie smakuje jako dodatek do gotowanych warzyw.

Herbaty owocowe, ziołowe i zielona

  • Najlepiej smakują parzone z suszu, który możemy kupić w  większości sklepów spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Kupmy kilka gatunków, żeby urozmaicić jadłospis.

Woda

  • Pijmy wodę niegazowaną lub przegotowaną.
  • Dodajmy do dzbanka z wodą plaster cytryny lub limonki, liść mięty lub kostki miętowe- będzie lepiej smakowała i  dostarczymy organizmowi więcej witaminy C.
  • Możemy pić także zaparzone i ostudzone napary, na przykład z dzikiej róży, mięty z cytryną i listkiem mięty, rumianku z cytryną i listkiem mięty i.t.p.
  • Pijmy od 1.5 – 2 litrów wody dziennie.

 Zakwas buraczany

  •  1 kg pokrojonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry zimnej, niechlorowanej wody
  • odrobina soli kamiennej
  1. W szklanym słoju lub kamiennym garnku zalać buraki, przykryć np. gazą i trzymać w ciepłym miejscu.
  2. Zakwas kisi się około 3-5 dni. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.
  3. Używamy do picia i zakwaszania barszczu.
  4. Zakwas pijemy z proporcji:3/4 szklanki zakwasu i ¼ szklanki wody.
  5. Możemy dodać zioła np. majeranek, zmielony kminek, pieprz, czosnek.

Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na zupy

Przepisy na główne dania

 Przepisy na desery

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments