Warzywa kiszone w słoikach

7
4467
Jak ukisić różne warzywa na zimę. Kiszonki w słoikach obok siebie.
Wybierz warzywo i zabierz się do kiszenia!

Warzywa kiszone w słoikach na zimę nie są odkryciem współczesnej kuchni, ale stają się coraz bardziej popularne. I słusznie!  Dzięki ukiszeniu zyskujemy znakomitą, chrupiącą przekąskę do obiadu, czy śniadania. I jak zdrową!

Probiotyki, które powstają w wyniku kiszenia, wspierają naturalną florę bakteryjną organizmu, są pomocne w infekcjach i alergiach. Doskonale znamy probiotyki, kupowane w aptekach, serwowane nam w czasie kuracji antybiotykami. Po co połykać kolejne pigułki, skoro można spożywać je w naturze i w dodatku są pyszne!

Jak ukisić różne warzywa?

W procesie kiszenie ważne jest, aby w początkowej fazie, kiszone warzywa zostawić w pomieszczeniu, gdzie temperatura oscyluje wokół  20 °C. Drugim istotnym czynnikiem jest usunięcie powietrza spomiędzy kiszonych warzyw: robimy to albo przez zalanie solanką ( ogórki, papryka, seler, buraki), albo przez ubicie (kiszona kapusta). Sprawdź przepis na kiszoną paprykę.

Z dawien dawna, w polskich mniej lub bardziej bogatych domach, jesienią przygotowywano kiszonki. Wiedziano, że od tego ile dobrych mikroorganizmów w nas żyje, zależy nasze zdrowie.

Oczywiście, te najbardziej popularne kiszonki można kupić w sklepie. Dobrze, jeśli są w szklanych słojach. Natomiast coraz częściej są sprzedawane w plastikowych opakowaniach.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten akurat plastik nie wchodzi w reakcję z agresywną kiszonką. Zresztą i tak – bardzo często – w „sklepowych” kiszonkach jednym ze składników jest sorbinian sodu lub sorbinian potasu. Więc niby zdrowo, ale nie do końca.

Czy warzywa kisimy tylko jesienią? 

Najlepiej po postu zakisić swoje warzywa. I tutaj dobra wiadomość. Kisić możemy nie tylko jesienią. Oprócz ogórków, wszystkie inne warzywa możemy kisić praktycznie przez całą zimę. I to jest doskonałe wyjście dla osób, które nie mają spiżarek czy innych miejsc do przechowywania słoi.

Jakie warzywa warto ukisić? 

A co kisić? Praktycznie każde warzywo. Moim ulubionym – oprócz ogórków i białej kapusty – są: seler, papryka, buraki, czerwona kapusta, brokuły.

I czosnek! Znakomity! Ukiszony osobno, lub dodany do kiszonek – nigdy nie należy go wyrzucać! Kroję go na cząstki i dodaję do surówek lub wrzucam do zupy ( kapuśniak, warzywne, krupnik, pomidorowa).

Jednym słowem: jedzmy kiszonki wyprodukowane w domu. Bo to naturalne bogactwo witamin i minerałów. Świetnie przyswajalnych przez organizm.

Warzywa kiszone: przepis

Warzywa kiszone: składniki

  • świeże, nieuszkodzone warzywa: papryka, seler, buraki czerwone, brokuł, czosnek
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – najlepiej z baldachimami
  • opcjonalnie zioła: biała gorczyca, listek laurowy lub ziele angielskie, kminek

Jak ukisić różne warzywa na zimę: przepis

  1. Warzywa umyć. Buraczki porządnie wyszorować, najlepiej nie obierać ze skórki. Czosnek obrać z łusek.
  2. Korzeń chrzanu obrać i pokroić  na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
  3. Słoiki umyć.
  4. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3,5 dag soli. Mieszać, aż się rozpuści.
  5. Warzywa wkładać do słoika, ciasno jeden przy drugim.
  6. Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości) i po 2 laski chrzanu.
  7. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldach, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru.
  8. Opcjonalnie inne zioła: trzeba poszukać swojego smaku.
  9. Zalać zimną wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie warzywa w słoiku. Zakręcić.
  10. Trzeba na kilka dni zostawić w cieplejszym miejscu, żeby proces fermentacji rozpoczął się.
  11. Później można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia, lub wstawić do lodówki.
Wskazówki:
  • Jesienią suszę lub zamrażam laski chrzanu i suszę nieco kopru – w zimie mam „jak znalazł” do kiszenia buraków czy selera. Bo to właśnie te warzywa najczęściej kiszę po 1 lub 2 słoiki zimą. Pozostałe warzywa kiszę jesienią. Sprawdź przepis na kiszone buraki
  • Podczas fermentacji cenne składniki przenikają do wody dlatego jest ona równie wartościowy jak kiszone warzywa. szkoda jej wylewać – lepiej jest wypić szklaneczkę dla zdrowia – jeśli jest zbyt kwaśna, rozrzedzić wodą lub zużyć do doprawienia zupy czy sosu.
  • Chrzan odpowiada za twardość warzyw – więc trzeba go dodać koniecznie.
Przepyszne kiszone selery w słoiku.
Znakomity kiszony seler w dużych kawałkach. To idealny pomysł na kiszone warzywa.

Jeśli masz ochotę spróbować własnoręcznie ukiszonej kapusty, to po prostu spróbuj:

Kiszona kapusta, która zawsze się udaje

Sprawdź jak smakują pozostałe moje kiszonki.

Kiszona kapusta

Kiszona papryka

Arbuz kiszony 

Rzodkiewki kiszone

Kiszone cytryny 

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszone szparagi 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Warzywa ukiszone? Dajcie znać w komentarzu jakie warzywa postanowiliście ukisić?

Masz pytania do przepisu na kiszonki? Napisz w komentarzu a ja postaram się pomóc 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 11 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułDomowe lemoniady – zdrowe i naturalne
Następny artykułBukowe Berdo – fotorelacja z niezatłoczonej, bieszczadzkiej połoniny
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 lat temu

„z dawien dawna…..Wiedziano, że od tego ile dobrych mikroorganizmów w nas żyje, zależy nasze zdrowie”
Z dawien dawna nikt nie wiedział o żadnych mikroorganizmach, a już tym bardziej o ich dobroczynnym wpływie. Robiono kiszonki z warzyw, bo to był sposób na ich przechowywanie.

Daria
Daria
9 miesięcy temu

nie mam tutaj we Francji chrzanu ani kopru (bardzo rzadko i trudno dostac) – czy mozna czyms zastapic?

Renata
Renata
1 miesiąc temu

Chrzan możesz zdobyć z Polski – suszony, pooroś rodzinę, znajomych. Ja suszyłam bo zostało mi dużo i potem go zużyłam do kolejnych kiszonek

Orr
Orr
2 miesięcy temu
Reply to  Daria

Kminek swietnie zastepuje koper. Ten sam problem mam we Wloszech. Pozdrowienia

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.