Potrawy z dyni. Garść łatwych przepisów

0
0
dynie kilka sztuk
Rozświetlające świat dynie. Potrawy z dyni

Dynia jest znakomitym składnikiem wielu potraw – począwszy od zup, poprzez pasty, zapiekanki, na kompocie i cieście skończywszy.

Dynia niegdyś traktowana w Polsce „po macoszemu” od paru lat coraz częściej bryluje na kuchennych i restauracyjnych stołach. Szczególnie jesienią, kiedy dojrzewa i zimą, kiedy przechowywana nawet przez kilka miesięcy lub mrożona zachwyca smakiem i rozświetla kolorem jesienno – zimowy czas.

Ten artykuł szczególnie dedykuję osobom, które do tej pory nie przygotowywały potraw z dyni lub nie mają pomysłu co z dyni zrobić.

Największą część tego mini – zestawienia zajmują zupy. Po pierwsze dlatego, że najłatwiej przyrządzić z dyni zupę, a po drugie, że uwielbiam zupy. Po prostu. Dla mnie zupa jest często daniem na śniadanie, obiad i na kolację.

Zanim jednak przejdziesz do przepisów, zerknij do artykułu, w którym znajdziesz kompendium informacji o rodzajach dyni i dowiesz się, jak rozpoznać dynie.

Jakich rodzajów dyni najlepiej użyć do poszczególnych potraw oraz „co w dyni siedzi”.

A wiesz, że dynia ma niską kaloryczność ? Ale uwaga – ugotowana ma wysoki indeks glikemiczny, więc ostrożnie z dynią w przypadku diabetyków.

Dynia rodzaje i właściwości

Zupa z dyni jak zrobić? Oto podpowiedź Zupa z dyni z imbirem

Zdrowa zupa z dyni Zupa – krem z dyni

Energetyczna zupa, powalająca smakiem i kolorem Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni hohhaido  Zupa krem z dyni i chili 

Dynia na główny posiłek Dynia nadziewana serem i warzywami

Połączony delikatny smak dyni i aromat kurek Dynia nadziewana ryżem i kurkami

Dynia – z powodzeniem – zastępująca ziemniaczane frytki Frytki z dyni

Rodzime, bo z naszej strefy klimatycznej, pesto Pesto z pestek dyni

Ależ aromat i smak! Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

Słodycz deseru bez dodatku cukru Dżem z dyni i moreli bez cukru

Na święta obowiązkowo (ale nie tylko) Kompot z dynią w occie

A jak już zasmakujesz w potrawach z dyni, to koniecznie zaprzyjaźnij się także z olejem z dyni. Bo żaden olej nie zastąpi znakomitego i doskonale komponującego się z potrawami z dyni oleju dyniowego.

Pamiętaj, żeby na oleju dyniowym nie gotować, a jedynie doprawić nim potrawy po ugotowaniu.

Olej z pestek dyni – czarne złoto

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!