Olej z pestek dyni – czarne złoto

0
1651
butelki oleju i dynie
Olej z pestek dyni zachwyca aromatem i bogactwem witamin. Nosi zaszczytne miano: Czarne Złoto Styrii.
 Dynia – niezwykłe to warzywo, znane prawie na całym świecie. W wielu kolorach i odmianach, o czym więcej przeczytasz w artykule Dynia rodzaje i właściwości.
Z dyni można przygotować naprawdę wiele potraw, począwszy od przekąsek, zup, poprzez dania główne aż po desery i kompot.
W Polsce dynia staje się coraz bardziej popularna, także dzięki coraz szerszemu jej asortymentowi dostępnemu w sklepach, a także za sprawą podróży.
Bo kto raz spróbował prawdziwej austriackiej zupy z dyni posypanej prażonymi pestkami i skropioną gęstym, ciemno zielonym, wpadającym w czarny kolor olejem z pestek dyni, będzie już zawsze szukał tego smaku.
I to właśnie olej z pestek dyni jest bohaterem tego artykułu. Bohater o mocno orzechowym, kuszącym smaku i zapachu.nieźle zaopatrzony w  kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9.
Używaj oleju z pestek dyni – naturalnego produktu –  zamiast sztucznych suplementów diety!
Nie należy do tanich! Aby wytłoczyć litr oleju, potrzeba prawie 40 sztuk średniej wielkości dyni.
Ale za to otrzymuje się „czarne złoto” jak mówią mieszkańcy krainy słynącej w Europie z produkcji najlepszego oleju – austriackiej Styrii. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.

Jaki olej kupić

Olej z pestek dyni musi być tłoczony na zimno i w  100% naturalny. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w Austrii. U producenta, w specjalistycznych sklepach z ekologicznymi płodami rolnymi lub na targach.

Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni

  • Podnosi odporność organizmu i pomaga łagodzić stany zapalne – przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
  • Wspomaga pracę układu moczowego oraz płciowego – stosowany jest przy leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Mężczyźni – szczególnie w dojrzałym wieku – powinni używać jej profilaktycznie
  • Poprawia pracę serca i wpływa pozytywnie na krwiobieg.
  • Daje dużo dobrego chorym stawom – zmniejszają stan zapalny u osób cierpiących na artretyzm.
  • Pozwala na zachowanie dobrego wzroku i słuchu.
  • Jest pomocny przy likwidowaniu pasożytów układu pokarmowego.
  • Korzystnie działa na przemianę materii.

Jak stosować olej z pestek dyni

Oleju z  pestek dyni używamy na zimno!! – to znaczy nie używamy go ani do pieczenia, ani do smażenia czy gotowania – wysoka temperatura niszczy jego delikatną strukturę i pozbawia go najcenniejszych właściwości odżywczych.

Co znaczy, że do gorących dań : zup, zapiekanek, makaronów dodajemy go już po ugotowaniu potrawy. Przy okazji ważna uwaga. Jeśli mamy zamiar dodać do potrawy olej z pestek dyni, to danie należy przygotować z dodatkiem niezbyt aromatycznego tłuszczu, aby wyraźnie orzechowy smak dyniowego oleju „nie gryzł” się z nim.

Do czego używać oleju z pestek dyni

Kuchnia, kosmetyka i medycyna. Tak bardzo ogólnie można określić zastosowanie oleju.

Pierwszy czynnik „kuchnia” niech będzie tym najważniejszym.

  • Dodatek do zupy dyniowej wręcz obowiązkowo.
  • Do innych rodzajów zup, jak na przykład marchewkowa – wskazane.
  • Doskonały jako dressing do sałatek. Wymieszany ze  świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub z octem jabłkowym ( najlepiej własnym produkcji). Dobrze komponuje się z sałatą i serem o neutralnym smaku, dodatkiem orzechów czy pestek dyni.
  • Świetnie smakuje z białym twarogiem.
  • Niezła do deserów: Austriacy skrapiają nim lody śmietankowe i sernik wiedeński :).
  • Jedna łyżeczka 100% naturalnego oleju z pestek z dyni, wypita na czczo, będzie zdrowym początkiem dnia. A jeśli nie rano, to po prostu „łyżeczka przy posiłku” będzie zbawiennie działać w przypadku problemów zdrowotnych związanych ze stanem zapalnym organizmu. Lub po prostu profilaktycznie. 

Rys kosmetyczny oleju z pestek dyni

  • Doskonale nawilża skórę, poprawiając jednocześnie jej elastyczność.
  • Z ciekawostek: jest często stosowanym składnikiem naturalnych preparatów antycellulitowych.
  • Doskonale sprawdza się jako naturalny preparat do pielęgnacji włosów – wzmacnia je, przywraca im naturalny blask i zamyka rozwadniające się końcówki.

I tutaj uwaga! Ponieważ ma właściwości barwiące skórę, do bezpośredniego użycia na skórę zaleca się go w połączeniu z innym naturalnym olejem.

Jak przechowywać

Ponieważ olej z pestek dyni jest wrażliwy na światło i ciepło, najlepszym miejscem dla niego będzie lodówka. Tak będzie można go przechowywać kilka miesięcy po otwarciu.

Dyniowy i kokosowy – para doskonała

Olej kokosowy – kolejny mój ulubiony tłuszcz, równie wszechstronny jak dyniowy. A może nawet bardziej, bo oprócz zastosowania na zimno, znakomicie nadaje się również do pieczenia i smażenia.

Niewiele mu potrzeba, aby ze stałej konsystencji przejść w płynną.

O tej, i innych właściwościach oleju kokosowego przeczytasz, gdy klikniesz:

Do czego przyda się olej kokosowy w kuchni?

Postscriptum:

  • Styria – kraina historyczna w środkowej Europie. Obecnie większość Styrii należy do Austrii,  a południowa część, zwana też Styrią Dolną – do Słowenii.
  • Sporą część informacji na temat właściwości oleju z pestek dyni otrzymałam „u źródła” – czyli w austriackich i słoweńskich gospodarstwach ekologicznych produkujących olej z pestek dyni. Tak się stało przypadkiem, gdy wracałam z sierpniowych wakacji na chorwackiej wyspie Solta.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułDynia faszerowana ryżem i kurkami
Następny artykułZupa z dyni rodem z austriackiej Styrii
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.