Natura dla zdrowia Przepisy Przetwory
Jak zrobić suszone pomidory?
Suszone pomidory przygotowane w domowej suszarce do warzyw lub w piekarniku. Znakomity i aromatyczny dodatek do wielu dań.
Suszone pomidory
Włoski sposób suszenia pomidorów na słońcu jest świetny, ale.. bardzo rzadko praktykowany. Sporadycznie i z reguły na własny użytek. Byłam w Kalabrii w suszarni pomidorów – potężne maszyny, normalna firma produkcyjna.
A co zyskamy, susząc pomidory w domowych warunkach? Oszczędności? Być może, ale niezbyt wielkie, bo suszenie pomidorów jest dość długie. Zyskamy smak! Szczególnie, jeśli zalejemy je dobrej jakości olejem – olej, którym są zalane suszone pomidory, nie zawsze jest najwyższej jakości – który później wykorzystamy do sałatek, zup: pomidorowej lub minestrone.
Ponieważ z reguły kupuję „hurtem” pomidory do suszenia, wykorzystuję zarówno piekarnik, jak i suszarkę. Powód jest prozaiczny – pomidory w początkowej fazie suszenia zajmują bardzo dużo miejsca i zwyczajnie nie mieszczą się w suszarce do owoców.
Jakie pomidory są najlepsze do suszenia
Najlepsze do suszenia są mocno dojrzałe, twarde pomidory z gatunków, które charakteryzują się raczej zbitym wnętrzem, nie są bardzo wodniste. Oczywiście, możemy wysuszyć każdy rodzaj pomidorów, tylko proces będzie trwał znacznie dłużej w przypadku pomidorów zawierających bardzo miękki miąższ.
Znakomicie nadają się do suszenie pomidory podłużne Lima czy śliwkowe jak na przykład Rzymski. Moim ulubionym gatunkiem jest słodki i przepyszny pomidor San Marzano.
I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga! Nigdy nie usuwam miąższu z pomidorów – a wiem, że sporo osób tak robi. Fakt, dzięki temu pomidory szybciej się wysuszą, ale my stracimy, to co najlepsze.
Jaki przygotować pomidory do suszenia
- Pomidory umyć i osuszyć.
- Każdy pomidor przekroić na pół i usunąć końcówkę i zieloną część – jeśli takową pomidor posiada.
- Zostawić miąższ z pestkami!
- Pomidory ułożyć na ruszcie skórką do spodu.
- Pomidory posolić – ja używam himalajskiej albo polskiej z Kłodawy – bez żadnych dodatków. W ten sposób wysuszone pomidory załadujemy do słoiczka i zalejemy olejem.
- Pomidory posolić i posypać mieszanką suszonych ziół. Tak przygotowane pomidory będą świetnym dodatkiem do sałatek, kotletów z soczewicy i zupy pomidorowej, bez uprzedniego zalewania ich olejem, a nawet do pogryzienia jako zdrowa przekąska – chipsy z pomidorów.
Jak suszyć pomidory w piekarniku czy w suszarce?
Zarówno w piekarniku, jak i w suszarce elektrycznej znakomicie wysuszymy pomidory.
W piekarniku ustawiamy temperaturę na 80 stopni Celsjusza na termoobieg i uzbrajamy się w cierpliwość. Pomidory układamy na ruszcie, nie na blasze – zdecydowanie lepiej się suszą, kiedy są owiewane z każdej strony.
Co jakiś czas uchylamy piekarnik, wypuszczamy parę wodną i wycieramy z szyby i dołu piekarnika wodę, która odparowała z pomidorów.
Suszarka elektryczna, jaką ja dysponuję, nie ma możliwości regulacji temperatury – bardziej profesjonalne posiadają regulację temperatury. Jednak i w takiej zwykłej suszarce pomidory suszą się doskonale. Układamy pomidory na sitku i włączamy suszarkę. Co jakiś czas przekładamy sitka z pomidorami. Pomidory na dolnych sitkach suszą się znacznie szybciej.
Jak długo należy suszyć pomidory?
Pomidory suszą się kilkanaście godzin. Co najmniej. Nie można podać dokładnego czasu, który zależny jest od ilości wody w pomidorach oraz wielkości pomidorów przeznaczonych do suszenia.
Dobrze ususzony pomidor powinien być elastyczny, lekko się zginać, nie może być wysuszony na tzw. „wiór” ani przypalony na brązowo. Dlatego susząc pomidory trzeba nad nimi czuwać – nie tylko wypuszczać parę ( co dotyczy tylko piekarnika), ale i oglądać w jakim są stanie suszenia.
Bardzo ważne! Ponieważ nie mamy idealnie takich samych wielkościowo pomidorów, niektóre będą szybciej wysychały. Trzeba sprawdzać i wysuszone wyjmować wyjmować z suszarki lub z piekarnika.
Jak przechowywać suszone pomidory?
Najlepszą, sprawdzoną metodą przechowywania suszonych pomidorów jest trzymanie ich w płóciennym woreczku lub papierowej torebce w suchym i przewiewnym miejscu. Ale pod jednym warunkiem – że mamy pewność, że suszone pomidory nie zostaną zaatakowane przez mole.
Tak mi się – niestety – przydarzyło już dwa razy i teraz pomidory suszone zalewam olejem lub zamrażam. Więcej szczegółów jak przygotować pomidory suszone w oleju znajdziesz w artykule Suszone pomidory w oleju.
Suszone pomidory – do czego wykorzystać?
- dodatek do kanapek
- pokrojone w kostkę jako dodatek do zup– kremów
- składnik past warzywnych
- dodatek do pasztetów warzywnych
- dodatek do sałatek
- śledzie z suszonymi pomidorami
Klikając na poniższy obrazek zobaczysz jak zamknąć suszone pomidory w dobrej zalewie z oliwy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!