Kotlety z soczewicy podane na rozsypanej surowej soczewicy.

Dania główne Przepisy Przystawki

Prosty przepis na kotlety z soczewicy (ciecierzycy)

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 marca 2019

Kotlety z soczewicy według prostego przepisu są znakomitą, a zarazem bardzo zdrową alternatywą dla mięsnych dań.

Przed przygotowaniem kotletów z soczewicy, należy ugotować soczewicę lub ciecierzycę do miękkości. O ile z soczewicą nie mamy problemu, bo gotujemy ją bez moczenia, to decydując się na ciecierzycę, musimy pamiętać, aby przed gotowaniem zamoczyć ją na 12 godzin.

Kotlety z soczewicy dobrze smakują jako danie obiadowe, podane w towarzystwie sosów, leczo wegetariańskiego lub peperonaty.

Jeśli zależy nam na szybszym przygotowaniu obiadu wystarczy jeśli zaserwujemy kotlety z soczewicy z naturalnym jogurtem, ewentualnie sporą plamą kwaśnej śmietany. Surówka z kiszonej kapusty, kiszony ogórek lub jakaś inna ulubiona surówka o ostrym smaku, znakomicie uzupełni smak kotletów z soczewicy.

Kotlety z soczewicy można panierować w białym sezamie, ale nie jest to konieczne. Ja zdecydowanie bardziej wolę panierowane, ale jeśli nie mam akurat sezamu, to piekę takie sauté placuszki.

Kotlety z soczewicy dobrze smakują także na zimno, podane w towarzystwie sałaty lub surówki. Dobry pomysł na drugie śniadanie.

Soczewicę gotuje się stosunkowo szybko – sprawdź jak ugotować soczewicę.

Kotlety z soczewicy: przepis

Kotlety z soczewicy: składniki

  • 1 filiżanka soczewicy: czerwonej, zielonej lub ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 4 – 6 kawałków suszonych pomidorów – mogą być z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków jaglanych, mąki jaglanej lub zwykłej pszenicznej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 – 2 łyżeczki przypraw np. zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • szczypta kurkumy i chili
  • sól i pieprz
  • biały sezam do panierowania – opcjonalnie
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z soczewicy: przygotowanie krok po kroku

  1. Soczewicę lub ciecierzycę ugotować do miękkości i dokładnie odsączyć.
  2. Cebulę i czosnek obrać.
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodać poszatkowany czosnek.
  4. Zmiksować soczewicę/ciecierzycę z cebulą i czosnkiem.
  5. Dodać jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszać.
  6. Sezam wysypać na płaski talerz.
  7. Na patelni rozgrzać olej do smażenia.
  8. Zwilżonymi dłońmi ulepić małe kotleciki, panierować je w sezamie.
  9. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki zrumienią się.
  10. Podawać ciepłe.

Lubisz dania wegetariańskie? Ten zbiór przepisów na pewno przypadnie Ci do gustu:

Leczo z cukinią wegetariańskie

Fasolka po bretońsku wegetariańska

Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów

Lemoniada z arbuza bez cukru

Ogórki kiszone małosolne – przepis i podpowiedzi

Czy wiedziałaś,że komentując przepisy wywołujesz uśmiech na mojej twarzy?

Tak właśnie się dzieje kiedy widzę wasze opinie. Dzięki nim mogę zawsze coś dodać lub poprawić albo po prostu cieszyć się tym ,że  udało Ci się przygotować pyszny posiłek z moją pomoc.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments