owies

Natura dla zdrowia

Owies. Odkryj niedoceniane zboże

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 17 stycznia 2022

Owies, znany najbardziej pod postacią płatków owsianych, po latach odstawienia wraca do łask.

I bardzo dobrze! Bowiem jego silne właściwości wzmacniające, regenerujące, a nawet i odmładzające to pomoc od natury dla naszego zdrowia.

Spis treści

Co zawiera owies?

W medycynie naturalnej od lat polecano użycie płatków owsianych dla osób osłabionych, wyniszczonych przez choroby.

Z czasów dzieciństwa pamiętam owsiankę na mleku, które była obowiązkowym daniem przed wyjściem do szkoły. Na zmianę z grysikiem (czyli kaszą manną) ugotowanym na gęsto, z płatkami pokrojonego masła na górze, posypanym cynamonem i cukrem.

Obydwa dania nadal darzę sentymentem i czasem do nich wracam. Generalnie jednak kasza manna rzadko gości w mojej kuchni, podczas gdy płatki owsiane mają w niej swój stały kącik.

Owies zawiera białko (najwięcej spośród zbóż), rozpuszczalny błonnik (obniża zły cholesterol), nienasycone kwasy tłuszczowe (regulacja cholesterolu, poprawa stanu skóry). Owies jest bardzo bogaty w witaminy (duża zawartość witaminy E), składniki mineralne  takie jak i magnez, wapń, krzem. Oraz cynk, który wzmacnia odporność i poprawia stan włosów i paznokci.

To bardzo ogólne przedstawienie owsa z jego pro-zdrowotnymi właściwościami, chciałabym aby było podpowiedzią, że zamiast suplementowania diety, warto sięgnąć po to, co mamy na wyciągnięcie ręki.

A że owies często uprawiany jest w ekologicznych gospodarstwach, to dostęp do zdrowego zboża mamy zapewniony.

Surówka piękności na śniadanie

Najlepszym dowodem na popularność płatków owsianych są musli, znane niemalże na całym świecie.

Będąc na studiach otrzymałam w urodzinowym prezencie od koleżanek książkę „Potrawy z różnych stron świata”, będącą powiewem nieznanych smaków i wyobrażeń o daniach nam nieznanych.

Dzisiaj to może wydawać się nieco dziwne, ale zważywszy że studiowałam w początkowych latach 80 -ych ubiegłego wieku, taka książka była dla mnie „gwiazdką z nieba”.

I właśnie w tej książce znalazłam potrawę z płatkami owsianymi, która na kolejne lata zastąpiła mi owsiankę na mleku. To Surówka dr Birchera, nazywana także „surówką piękności”.

Jadałam ją codziennie na śniadanie i dopiero lata później dowiedziałam się, że to „prototyp” tak bardzo obecnie popularnych musli z suszonymi owocami.

Surówka dr Birchera – przepis

Składniki do surówki dr Birchera

  • 80 dag jabłek
  • 4 łyżki (kopiaste) płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 12 łyżek wody

Jak zrobić surówkę dr Birchera?

  1. Namoczyć płatki owsiane w wodzie na 12 godzin.
  2. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny i miodem, połączyć z namoczonymi płatkami owsianymi.
  3. Jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką.
  4. Jabłka dodać do namoczonych płatków owsianych, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Modyfikacje „surówki piękności”

  • zamiast jabłek można dodać sezonowe owoce
  • zamiast jogurtu można użyć jogurtu roślinnego lub kefiru
  • dodatkowo można użyć innych, całych nasion nasion, takich jak: słonecznik, dynia, siemię lniane
Płatki owsiane

Uzdrawiająca moc płatków owsianych

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie

Jak napisałam wyżej, moja fascynacja płatkami owsianymi trwa od dawna i rozszerzyła się także na dania obiadowe z tym zbożem.

Znalazłam na Przepisy.pl sporo inspiracji na potrawy z płatków, w tym także na bardzo smaczne owsiane kotleciki (tutaj), które podaję z surówką z -własnoręcznie- ukiszonej kapusty.

W oryginalnym przepisie dodatkiem są pieczarki, jednak równie dobrze smakują w ten sposób przygotowane placki z boczniakami, które kroję w kostkę i obsmażam na łyżce oleju z dodatkiem masła, ząbka pokrojonego czosnku i kawałka papryczki chilli.

A ty lubisz płatki owsiane?

Podziel się swoimi ulubionymi daniami z wykorzystaniem płatków owsianych w komentarzu pod przepisem.

A jeśli -jeszcze- nie zasmakowałeś w tym zbożu, to na początek proponuję mój Dietetyczny jabłecznik na spodzie z płatków owsianych, który smakuje równie dobrze jako deser, śniadanie i doskonale nadaje się do wzięcia „do pudełka” do pracy.

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments