Tureckie napoje. 7 napojów, których spróbujesz w Turcji

0
0
turecka herbata szklanka z herbatą na tle jachtów
Turecka herbata

Tureckie napoje to nie tylko kawa i herbata. To także inne, ciekawe w smaku używki alkoholowe. Ale nie tylko.

Ale oprócz nich Turcy maja jeszcze kilka propozycji, które warto poznać podczas tureckich wakacji.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1.Turecka herbata czyli çay

Herbata czyli po turecku çay. Najbardziej popularny turecki napój. Turcy zaczynają nią dzień, częstują herbatą gości w domach i klientów w sklepach, spędzają czas na pogaduszkach przy szklaneczce herbaty.

A nawet grają w knajpkach w mojego ulubionego Rummikub w towarzystwie charakterystycznej szklaneczki wypełnionej aromatycznym napojem.

Albowiem tradycyjnie turecką herbatę serwuje się w specjalnych szklaneczkach w kształcie tulipana postawionych na porcelanowych lub metalowych podstawkach.

Jeśli Turek chce poczęstować Cię herbatą – na straganie, podczas pogaduchy gdzieś tam, podczas podróży czy po posiłku w restauracji – nie odmawiaj, bo to jest niegrzeczne.

Parzenie tureckiej herbaty to cała sztuka, a wykorzystuje się do niej podwójne czajniczki. W górnej parzony jest napar z herbaty, w dolnej gotuje się wodę.

Najbardziej znana i najlepsza turecka herbata pochodzi z regionu Rize i pod taką nazwą jest sprzedawana w sklepach.

Turecki caj zazwyczaj pije się słodki, ale znakomicie smakuje też gorzki – ja właśnie taką herbatę lubię najbardziej. Czarną herbatę w Turcji pije się także podczas upałów dla ochłody.

Herbata po turecku
Turecki napój – prawdziwa turecka herbata

2. Kawa po turecku co to jest?

Kawa po turecku. Gęsty, aromatyczny, niemal smolisty napar podawany w porcelanowych filiżankach lub specjalnych szklanych w metalowych koszyczkach. Zawsze w towarzystwie wody.

Turecka kawa zaparzana jest w metalowych tygielkach z cukrem lub bez. Typowo turecka kawa serwowana jest z cukrem i chociaż generalnie nie lubię słodzonej kawy, to turecką zawsze pijam słodką.

Spróbuj słodkiej i niesłodzonej i wybierz smak dla siebie. Zamawiając kawę koniecznie powiedz jaką chcesz, bowiem kawę słodzi się podczas parzenia. Sade – bez cukru, orta– średnio słodka lub şekerli– słodka.

Po wypiciu kawy filiżankę odwraca się do góry nogami i wróży z fusów, które padając tworzą wzory. Odpowiednio zinterpretowane tworzą wróżbę (co kojarzy mi się z wróżbami lanym woskiem w Andrzejki u nas).

Widziałam jak w restauracji dziewczyny wróżyły z fusów z kawy i zaśmiewając się przy tym do łez 🙂

Kawa po turecku
Kawa po turecku podawana w takich szklankach

Jak dobrze zaparzyć kawę po turecku? 

Metoda parzenia tureckiej kawy jest następująca. Palone, drobno zmielone ziarna zalewa się zimną wodą – na tym etapie dodaje się cukier – i zagotowuje się poprzez bardzo wolne podgrzewanie aż do momentu pojawienia się pianki.

Z ciekawostek, które podpowiedziała mi Wikipedia, w 2013 roku tradycja parzenia i picia kawy w Turcji została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kawa po turecku z kardamonem. Często kawa w Turcji parzona jest z ziarnami kardamonu, które dodaje się do kawy podczas zalewania ziaren zimną wodą.

3. Napoje tureckie w proszku

Tureckie herbaty owocowe, czyli sproszkowana herbaty o smaku jabłkowym, mango, smaku granatu (często z suszonymi kawałkami granatu) i turecka herbata z eukaliptusa w proszku na przeziębienie. To najbardziej popularne rozpuszczalne tureckie herbaty.

Za wyjątkiem eukaliptusowej, którą pije się zawsze gorącą, pozostałe herbaty pije się na zimno lub na ciepło.

Oprócz herbat w proszku, bardzo popularne są także ziołowe i owocowe herbaty z suszu: z lipy, szałwii, malwy, róży, czystka.

4. Turecki napój z jogurtu   

Turecki napój ze słonego jogurtu, lodu i wody to Ayran. Mleczy napój, przypominający smakiem coś pomiędzy naszym jogurtu do picia, a maślanką. Przyrządzany jest na bazie jogurtu zmieszanego z wodą. Lekko posolony, czasem także popieprzony.

Ayran ma za zadanie gasić pragnienie podczas upałów i łagodzić smak ostrych potraw. Ayran podaje się zawsze zimny, wprost z lodówki.

5.Tradycyjny napój turecki salep   

Sahlep to napój idealny na chłodniejsze dni. Jest sprzedawany na ulicach w porach jesiennej i zimowej. To napój ze sproszkowanych bulw roślin storczykowatych. Sahlep można kupić w proszku jako napój instant. Wsypuje się go do gorącego mleka i powoli gotując na niewielkim ogniu około 5 minut doprowadza do wrzenia aż nieco zgęstnieje.

Szczególni smakuje w zimniejszych porach roku. Delikatnie rozgrzewa nie tylko smakiem, ale i aromatem. Salep podaje się na gorąco, z wierzchu posypuje zmielonym cynamonem, gałką muszkatołową lub imbirem.

Ciekawostką jest, że salep uważany jest za afrodyzjak. Poza tym działa przeciwkaszlowo, pomaga przy leczeniu wzmacnia przy dolegliwościach ze strony górnych dróg oddechowych, wzmacnia układ odpornościowy.

6. Tureckie lokalne napoje alkoholowe 

Turecki napój alkoholowy Rak, czyli wódka anyżowa, dosyć mocna, bardzo podobna do francuskiego Pastisu lub greckiego Ouzo.

W restauracjach i barach podają ją z lodem i wodą (zazwyczaj rak w kieliszku, a woda i lód osobno do samodzielnego zrobienia drinka), a po zmieszaniu składników otrzymujemy mleczny, nieco mętny napój. Pije się ją do posiłków i przekąsek.

7. Turecki napoje z natury   

Soki. Świeżo wyciskane. Dla mnie najlepsze są z soki z granatu. Kupowane na targach, często przygotowane w niezbyt sterylnych warunkach, ale przepyszne. Kupując świeżo wyciskany sok z granatu zamów mały kubeczek. Sok ma dość specyficzny smak i jest bardzo aromatyczny.

Poza tym z świeżo wyciskane soki z pomarańczy, z miksów owoców. Jakie najbardziej lubisz. Kupisz je praktycznie wszędzie.

wyciskarka do soku z granatu i wyciskany sok z granatu
Świeżo wyciskany sok z granatu – świetny napój

Restauracje tureckie 

Z ciekawostek dotyczących restauracji i serwowania napojów w Turcji. Zauważyłam trzy rodzaje knajpek i restauracji.

Pierwsza – bez żadnego alkoholu. Często mówią, że czekają na licencję.

W drugiej podają piwo – w tym najbardziej popularne piwo tureckie Efes – wino oraz wspomnianą wyżej turecką wódkę Raki.

W trzecim rodzaju restauracji podają różne rodzaje alkoholu.

Koniecznie popatrz na to foto

Przyjrzyj się poniższej fotografii. Gdzieś na poboczu drogi pan wyciska świeże soki, a kolega niesie dla niego i siebie typową turecką herbatę.

mężczyzna wyciska sok z granatu
Napoje tureckie: sok z granatu i herbata

Wakacje w Turcji

Artykuł o napojach tureckich będzie dla Ciebie bardzo pomocny podczas wypoczynku w Turcji. Teraz już wiesz co zamawiać wypoczywając w ciepełku nad tureckim morzem.


🏨 🛌    Szukasz hotelu w Turcji? 

Cieszę się, że zawitałaś/zawitałeś na mój blog. Jeśli moje artykuły są dla Ciebie interesujące, a zawarte w nich porady przydatne miło mi będzie jeśli, planując rezerwację noclegu, skorzystasz z linku polecającego booking.com  lub z wyszukiwarki poniżej.

Dla Ciebie cena nie ulegnie zmianie, a ze mną booking.com podzieli się swoją prowizją, co będzie dla mnie bardzo pomocne w utrzymaniu bloga.

Napisz w komentarzu pod artykułem, jeśli masz jakieś pytania dotyczące wyjazdu – chętnie pomogę.

Dziękuję serdecznie 🙂 Dana/jaWagabunda



Booking.com

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!