
Guacamole – pasta z awokado
Przepis na pastę guacamole z awokado z limonką – w oryginalnej wersji tworzona jest jako połączenie owocu awokado z limonką i doprawienie solą.
Owocu? Tak, to nie pomyłka. Awokado jest owocem, chociaż powszechnie uważane jest za warzywo – często na stoiskach warzywnych jest przyporządkowane do warzyw, a nie do owoców.
Przygotowanie guacamole jest bardzo proste. Warunkiem koniecznym, aby pasta była dobra i rozsmarowała się, jest dojrzałe awokado.
Guacamole dobrze komponuje zarówno z ciepłymi daniami (typowo meksykańskimi jak wszelkiego rodzaju tortille), owocami morza, daniami z drobiu, upieczonymi na grillu lub w piekarniku ziemniakami ( mniam, to jest rewelacyjne) jak i z zimnymi: paluchami drożdżowymi, pokrojonymi na kawałki warzywami (ogórek zielony, kalarepka) czy jako pasta – masło na pieczywo. Och,a jak smakuje z białym pieczywem typu bagietka! Sprawdź jak upiec paluchy chlebowe.
Awokado zamienione w pastę guacamole to tylko jeden ze sposobów na przygotowanie dobrego dania z tego owocu.
W innym artykule na mojej stronie ⇒ Awokado – co w nim siedzi i jak go ugryźć. Garść przepisów znajdziesz nie tylko sporo pomysłów na to, do czego i jak użyć awokado, ale i nieco informacji ogólnych, które zatytułowałabym Dlaczego warto jeść awokado – skład.
Guacamole – pasta z awokado: przepis
Guacamole – pasta z awokado: składniki
- dojrzałe awokado
- odrobina soku z cytryny lub limonki
- jeden lub dwa ząbki czosnku – w zależności jak mocno czosnkowy smak lubimy
- odrobina ostrej, świeżej papryki – opcjonalnie
- sól i pieprz
Jak zrobić guacamole z awokado: przygotowanie krok po kroku
- Awokado naciąć wzdłuż nożem, chwycić obydwie części owocu i przekręcić połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my otrzymamy dwie połówki.
- Od razu skropić sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniało.
- Miąższ wyjąć ze skórki ( najprościej wydrążyć łyżeczką), rozgnieść widelcem.
- Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w wyciskarce.
- Papryczkę – jeśli mamy zamiar dodać – bardzo drobno posiekać.
- Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki
- Jeśli kupimy awokado, które nie jest miękkie, wystarczy położyć – całe, nieobrane awokado – pod miskę w towarzystwie jabłek. Lub włożyć jabłko i awokado do szczelnego woreczka.

Przed wykonaniem pasty z awokado należy usunąć pestkę.
Więcej przepisów z awokado znajdziesz, gdy klikniesz:
⇒ Awokado – co w nim siedzi i jak go ugryźć. Garść przepisów.
Poszukujesz nowych inspiracji na posiłki? Sprawdź moje pozostałe przepisy na egzotyczne dania:
Awokado jak jeść. Garść przepisów
Humus/Hummus – znakomita pasta
Pasta Guacamole nadaje się zarówno do ciepłych dan jak i do zimnych? A Ty gdzie ją wykorzystasz?
Podziel się swoim pomysłem w komentarzu. NA pewno wszyscy na tym skorzystamy a ja będę bardzo wdzięczna.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!