Zdrowy i domowy ketchup bez cukru – najlepszy ketchup dla dzieci
Przepis na domowej roboty ketchup. Pachnące słońcem pomidory połączone z dodatkami i nieco podgotowane dają nagrodę w postaci prawdziwie zdrowego ketchupu.
Nie wzbogaconego wzmacniaczami smaku ani chemicznymi konserwantami, a o znakomity smaku.
Wiele razy eksperymentowałam z dodatkami, ale największa popularnością w moim domu cieszy się ketchup o nie skomplikowanym składzie. Pewnie zgodnie z zasadą: najlepsze, to co jest najprostsze.
Nieodmiennie trzymam się podstawy, czyli podsmażonej cebuli i dobrej jakości pomidorów.
Koleżanka zapytała mnie kiedyś, jakie gatunku pomidorów zwykle używam? Nie mam jakiegoś ulubionego, chociaż lubię pomidory typu „Lima”. W tym roku jednak, ponieważ miałam spore zbiory miniaturowych pomidorów, z nich robiłam większość ketchupu. I jak zwykle „wyszedł” dobry.
Oczywiście, można eksperymentować dowolnie z ulubionymi przyprawami i szukać swoich smaków.
Gotując ketchup stosuję w początkowej jego fazie zasadę janginizacji – czyli wytrącenia się naturalnego cukru, dzięki dodatkowi soli. Warunkiem jest gotowanie na małym ogniu, żeby cukier miał czas „wyswobodzić” się z pomidorów. Dlatego też słodycz w postaci miodu dodaję dopiero pod koniec przygotowywania ketchupu.
Taki domowy ketchup będzie znakomity dodatkiem do domowej pizzy, tostów, kanapek czy gotowanych al dente warzyw.
Smaczności życzę, jeśli zdecydujesz się poświecić nieco czasu na jego przygotowanie.
Ketchup domowy bez cukru: przepis
Ketchup – zdrowy, bo domowy: składniki
- 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 czerwone lub zwykłe cebule
- 2 – 3 łyżki miodu
- 50 ml octu winnego – sprawdź przepis na ocet własnej produkcji
- sól, pieprz
- przyprawy
W zależności jaki aromat chcemy uzyskać, dodajemy:
- paprykowy: 1 papryczkę chili – będzie ostry – lub 1 zwykłą, czerwoną paprykę
- egzotyczny – łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej
- aromatyczny: 4 ząbki czosnku, po 1 sporej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, szczypta estragonu
- ziołowy: majeranek, estragon, lubczyk – w niewielkich ilościach
- warzywny: papryka czerwona, cukinia, czosnek, papryka słodka i ostra po 1 łyżeczce
Jak zrobić domowy ketchup: przygotowanie krok po kroku
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Cebulę zeszklić na oleju.
- Pomidory umyć, usunąć stwardniałe końcówki, pokroić w kostkę. Jeśli wybieramy wersję z papryką lub czosnkiem – także pokroić je w kostkę.
- Warzywa dodać do cebuli, posolić i dusić na małym ogniu. Dodać przyprawy. Na razie nie dodawać miodu – niech dzięki soli wypłynie naturalna słodycz z warzyw.
- Gotować aż sos zgęstnieje.
- Spróbować, doprawić miodem i pozostałymi przyprawami.
- Chwilę pogotować.
- Przetrzeć przez sito, żeby oddzielić pestki i skórki.
- Gorący rozlać do wyparzonych, gorących słoików, ustawić na pokrywkach i zostawić do ostygnięcia.
- Żeby mieć pewność, że ketchup wytrzyma dłuższy czas, można go dodatkowo zapasteryzować. Sprawdź jak pasteryzować przetwory.
Poznaj pozostałe przepisy na domowe sosy, dipy i dżemy:
Dip do pieczonego lub grilowanego mięsa
Sos winegret – dwa proste przepisy na rewelacyjny sos
Tzatziki – grecki sos do sałatek
Domowe konfitury, dżemy i powidła
Domowy ketchup. To gwarantowany przysmak dal Twojego dziecka!
A Tonie jak smakował? Już nigdy nie sięgniesz po sklepowy ketchup? Podziel się opinią w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
uwielbiaaam ketchup! często sam go przygotowuję i szukam nowych przepisów 🙂 wzorem smaku jest dla mnie ketchup Międzychodu i próbuję dorównać 😀
Tak to jest – każdy szuka swoich ulubionych smaków. Ja – oprócz mojego 🙂 – lubię pikantny Pudliszki. A teraz jeszcze spróbuję „Międzychodu”. Pozdrawiam serdecznie Dana