Domowe sposoby na kiełki. Przygotowanie krok po kroku.

Dodatki Lifestyle Przepisy

Kiełki roślin – jak zrobić w warunkach domowych

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 3 stycznia 2020

Kiełki roślin przygotowane w domu w słoju lub kiełkownicy. Dobroczynny i niedrogi dodatek do potraw, znakomicie urozmaicający potrawy jesienną i zimową porą. Kiełki możemy wyhodować praktycznie wszędzie w bardzo prosty sposób.

Spis treści

Moc w małym ziarenku

Świeże kiełki mają wysoką wartość odżywczą, bowiem w wypuszczanym przez roślinę pędzie kumulują się wszystkie witaminy, mikroelementy, błonnik i składniki mineralne, które zawiera dana roślina.

Uważa się nawet, że kiełki są bardziej energetyczne dla organizmu, niż roślina, która z nich wyrasta.

Kiełki roślinne wychodowane w domu.

Zdowie w fasoli i rzodkiewce. Kiełki są bogate w witaminy!

Kiełki do jedzenia – domowe najlepsze

Nawet jadąc na wakacje lub przebywając w miejscu, gdzie nie ma zbyt dużej ilości „zieleniny” wystarczy mieć kiełki i jakiekolwiek naczynie. W domowych warunkach wystarczy zwykły słoik – ale może to być kiełkownica.

  • Nasiona przed „wysianiem” koniecznie trzeba namoczyć. W tym celu zalewamy je letnią, najlepiej przegotowaną wodą i ostawiamy na kilka do kilkunastu godzin. Ogólna zasada jest następująca: mniejsze nasionka około 6-8 godzin (na przykład rzodkiewka), 10 – 12 godzin twardsze (na przykład fasole).
  • Kiełki opłukać, dokładnie odsączyć z wody i zostawić w zaciemnionym miejscu. Jeśli używamy profesjonalnej kiełkownicy, to wystarczy przelać przez nią wodę. W przypadku wszelkiego rodzaju naczyń typu słoje, sprawdzonym sposobem jest przykrycie takiego słoja gazą lub inną przepuszczalną tkaniną i po po przepłukaniu nasion wodą, odwrócić naczynie do góry dnem, aby cała woda wypłynęła.
  • Płukanie: jedyna czynność, jaką robimy z kiełkami. Bezwzględnie należy ją wykonać przynajmniej dwa razy dziennie, a najlepiej cztery razy dziennie. Zawsze płuczę pod kranem, kierując strumień wody na kiełkujące nasionka – dotleniam je w ten sposób.
  • Miejsce uprawy: w półcieniu, nie w bezpośrednim słońcu. I tak faktycznie robię. Ale od pewnego czasu uprawiam również kiełki w szafce, gdzie jest zupełnie ciemno. I kiełki uprawiane w takim miejscu kiełkują szybciej, są ładniejsze, niż te stojące w ciemnym kącie. Analogia do kiełkowania nasion w ziemi:)
  • Uprawa na ligninie: ligninę należy rozłożyć na płaskim naczyniu. Nasiona opłukać, rozłożyć równomiernie na ligninie i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą. Nadmiar wody zlać, kiełki zraszać kilka razy dzienne, trzymając je w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu.

Kiełki jak jeść

Kiełki można spożywać na bieżąco w miarę dojrzewania, po uprzednim opłukaniu.

Kiedy jednak staną się dość spore i zaczną „wyłazić” z naczynia, można je opukać, osuszyć i przechowywać – przez kilka dni – w lodówce.

Kontynuacja produkcji

Po każdym kiełkowaniu naczynie koniecznie trzeba dobrze umyć. Mogą bowiem w nim być  jakieś – jeszcze niewidoczne – zaczątki pleśni i następna partia nasionek może zostać nią zarażona. Dla zupełnej pewności czystości naczynia, płuczę go jeszcze mojej produkcji octem jabłkowy. Sprawdź jak zrobić ocet jabłkowy.

To nie jest pleśń

 

Niektóre kiełki – szczególnie rzodkiewki – mają takie białe wypustki, które mogą nam się pomylić z pleśnią.

Wystarczy jednak przyjrzeć się dokładniej, aby zobaczyć, że kiełki są zdrowe.

Kiełki rzodkiewki.

Białawe „coś” to nie jest pleśń!

Kiełki do czego dodawać

 

A do wszystkiego mogłabym powiedzieć. Bo – za wyjątkiem słodkości – komponują się doskonale z każdą potrawą.

Czy to dodane jako ozdoba czy jako dodatek do sera, posypania kanapki, wzmocnienia smaku zupy czy składnik sałatki.

Kiełki z grochu czy fasoli można lekko przesmażyć na patelni i posypać nimi sałatkę.

Sprawdź też inne tradycyjne domowe pomysły i przepisy:

Domowy zakwas na żur – tradycyjny przepis ze Śląska

Suszenie grzybów na cztery sposoby. Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Jak ugotować fasolę ?

Zupy krem

Nalewki

Masz pytania do przepisu na kiełki?

Jeżeli chcesz pochwalić się swoją uprawą lub zadać pytanie – napisz w komentarzu. Bardzo chętnie pomogę.

Oceń artykuł
[Głosów: 12 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments