Kiełki roślin – jak zrobić w warunkach domowych
Kiełki roślin przygotowane w domu w słoju lub kiełkownicy. Dobroczynny i niedrogi dodatek do potraw, znakomicie urozmaicający potrawy jesienną i zimową porą. Kiełki możemy wyhodować praktycznie wszędzie w bardzo prosty sposób.
Moc w małym ziarenku
Świeże kiełki mają wysoką wartość odżywczą, bowiem w wypuszczanym przez roślinę pędzie kumulują się wszystkie witaminy, mikroelementy, błonnik i składniki mineralne, które zawiera dana roślina.
Uważa się nawet, że kiełki są bardziej energetyczne dla organizmu, niż roślina, która z nich wyrasta.
Kiełki do jedzenia – domowe najlepsze
Nawet jadąc na wakacje lub przebywając w miejscu, gdzie nie ma zbyt dużej ilości „zieleniny” wystarczy mieć kiełki i jakiekolwiek naczynie. W domowych warunkach wystarczy zwykły słoik – ale może to być kiełkownica.
- Nasiona przed „wysianiem” koniecznie trzeba namoczyć. W tym celu zalewamy je letnią, najlepiej przegotowaną wodą i ostawiamy na kilka do kilkunastu godzin. Ogólna zasada jest następująca: mniejsze nasionka około 6-8 godzin (na przykład rzodkiewka), 10 – 12 godzin twardsze (na przykład fasole).
- Kiełki opłukać, dokładnie odsączyć z wody i zostawić w zaciemnionym miejscu. Jeśli używamy profesjonalnej kiełkownicy, to wystarczy przelać przez nią wodę. W przypadku wszelkiego rodzaju naczyń typu słoje, sprawdzonym sposobem jest przykrycie takiego słoja gazą lub inną przepuszczalną tkaniną i po po przepłukaniu nasion wodą, odwrócić naczynie do góry dnem, aby cała woda wypłynęła.
- Płukanie: jedyna czynność, jaką robimy z kiełkami. Bezwzględnie należy ją wykonać przynajmniej dwa razy dziennie, a najlepiej cztery razy dziennie. Zawsze płuczę pod kranem, kierując strumień wody na kiełkujące nasionka – dotleniam je w ten sposób.
- Miejsce uprawy: w półcieniu, nie w bezpośrednim słońcu. I tak faktycznie robię. Ale od pewnego czasu uprawiam również kiełki w szafce, gdzie jest zupełnie ciemno. I kiełki uprawiane w takim miejscu kiełkują szybciej, są ładniejsze, niż te stojące w ciemnym kącie. Analogia do kiełkowania nasion w ziemi:)
- Uprawa na ligninie: ligninę należy rozłożyć na płaskim naczyniu. Nasiona opłukać, rozłożyć równomiernie na ligninie i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą. Nadmiar wody zlać, kiełki zraszać kilka razy dzienne, trzymając je w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu.
Kiełki jak jeść
Kiełki można spożywać na bieżąco w miarę dojrzewania, po uprzednim opłukaniu.
Kiedy jednak staną się dość spore i zaczną „wyłazić” z naczynia, można je opukać, osuszyć i przechowywać – przez kilka dni – w lodówce.
Kontynuacja produkcji
Po każdym kiełkowaniu naczynie koniecznie trzeba dobrze umyć. Mogą bowiem w nim być jakieś – jeszcze niewidoczne – zaczątki pleśni i następna partia nasionek może zostać nią zarażona. Dla zupełnej pewności czystości naczynia, płuczę go jeszcze mojej produkcji octem jabłkowy. Sprawdź jak zrobić ocet jabłkowy.
To nie jest pleśń
Niektóre kiełki – szczególnie rzodkiewki – mają takie białe wypustki, które mogą nam się pomylić z pleśnią.
Wystarczy jednak przyjrzeć się dokładniej, aby zobaczyć, że kiełki są zdrowe.
Kiełki do czego dodawać
A do wszystkiego mogłabym powiedzieć. Bo – za wyjątkiem słodkości – komponują się doskonale z każdą potrawą.
Czy to dodane jako ozdoba czy jako dodatek do sera, posypania kanapki, wzmocnienia smaku zupy czy składnik sałatki.
Kiełki z grochu czy fasoli można lekko przesmażyć na patelni i posypać nimi sałatkę.
Sprawdź też inne tradycyjne domowe pomysły i przepisy:
Domowy zakwas na żur – tradycyjny przepis ze Śląska
Suszenie grzybów na cztery sposoby. Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Masz pytania do przepisu na kiełki?
Jeżeli chcesz pochwalić się swoją uprawą lub zadać pytanie – napisz w komentarzu. Bardzo chętnie pomogę.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!