Krem z budyniu i mascarpone bez masła
Krem z budyniu i mascarpone bez masła. Lekki i szybki do zrobienia krem, który może być zarówno dodatkiem do ciasta jak i samodzielnym deserem.
Świetnie sprawdzi się jako krem do ciasta, ale będzie także znakomitym deserem w połączeniu z dodatkiem owoców: truskawek, malin, borówek, pozbawionych pestek czereśni czy innych ulubionych owoców.
Krem z budyniu i serka mascarpone wyłożony na upieczony biszkopt lub pokruszone biszkopty stanie się szybkim i łatwym do wykonania ciastem.
A jak zrobić takie ciasto z kremem z budyniu najprościej? Wystarczy wyłożyć dno tortownicy biszkoptami, układając je ciasno, bardzo blisko siebie.
Biszkopty posmarować ulubionym dżemem – znakomicie smakuje z dżemem z malin lub czerwonej porzeczki.
W letnie porze, gdy są upały – a takie lata zdarzają się w Polsce coraz częściej – dodaję do kremu także żelatynę, aby krem lepiej zachował konsystencję.
Krem z budyniu wykonany według poniższego przepisu najbardziej smakuje mi w połączeniu z owocami poukładanymi na kremie i zalanymi galaretką.
Krem z budyniu i mascarpone przepis
Składniki kremu z budyniem i mascarpone
- pól litra mleka 2 % lub 3,2 %
- 2 budynie w proszku śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny – opcjonalnie
- 3 łyżki cukru
- świeże owoce – opcjonalne
- galaretka – opcjonalnie
Jak zrobić krem z budyniu i mascarpone bez masła
- Odlać pół szklanki zimnego mleka, pozostałą część mleka ugotować.
- Do gotującego się mleka wsypać cukier, dodać rozmieszany w zimnym mleku budyń, gotować chwilę często mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
- Budyń mocno zgęstnieje, uważać żeby się nie przypalił.
- Budyń zostawić do ostygnięcia.
- Zimny budyń miksować i dodawać stopniowo serek mascarpone.
- Jeśli dodajemy żelatynę, to należy to zrobić teraz, po uprzednim rozpuszczeniu jej w odrobinie gorącej wody.
- Miksować tak długo, aż zrobi się budyniowy, lekki krem.
- Wyłożyć do pucharków lub nałożyć na ciasto i zostawić do ostygnięcia.
- Jeśli chcesz zrobić deser z owocami i galaretką w połączeniu z kremem, to lekko zastygającą galaretkę (rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu) musisz wylać na zastygły krem i znowu odstawić do lodówki. Tym razem na około pół godziny, do czasu zastygnięcia galaretki.
Lubisz desery?
To jest podpowiedź jak zrobić krem mascarpone z budyniem waniliowym lub śmietankowym bez masła.
Mam jednak i drugi sprawdzony przepis, na bardziej tłusty krem z budyniu z masłem i serkiem mascarpone. A jeśli masz ochotę spróbować jak krem waniliowy smakuje w torcie, zobacz przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia.
A do takiego deseru polecam filiżankę aromatycznej kawy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!