Kruche świąteczne ciasteczka – migdałowe gwiazdki
Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka upieczone w formie gwiazdki zaskakują prostotą wykonania i pysznym smakiem.
Chociaż piekę je także w ciągu roku, to jednak ze Świętami Bożego Narodzenia najbardziej mi się kojarzą. Być może za sprawą cudownego smaczku chrupiących migdałów.
Z podanej ilości wychodzi około 60 ciasteczek. Można – a czasem nawet trzeba, żeby chociaż kilka zostało do Świąt – włożyć je do pudełka i przechowywać przez kilkanaście dni w „tajnym miejscu”, bowiem niezwykle szybko znikają po upieczeniu. Koniecznie sprawdź też inne przepisy na święta.
Przepis na kruche świąteczne ciasteczka – migdałowe gwiazdki
Składniki: Kruche świąteczne ciasteczka – migdałowe gwiazdki
- 250 gram mąki
- 210 gram masła
- 100 gram migdałów bez skórki
- 80 gram drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- cukier puder do oprószenia ciasteczek
Przygotowanie: Kruche świąteczne ciasteczka – migdałowe gwiazdki
- Masło wyjąć wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć.
- Migdały lekko zmiksować. Muszą być drobne kawałki migdałów.
- Mąkę wymieszać z poszatkowanymi migdałami, cukrem i cukrem waniliowym.
- Masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników.
- Wyrabiać – najlepiej ręką, aż masa będzie elastyczna.
- Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i włożyć do lodówki na około godzinę – musi stwardnieć.
- Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach.
- Przed wałkowaniem podsypać blat i górę ciasta mąką, żeby ciasto nie kleiło się.
- Wałkować – bardzo delikatnie, nie naciskając wałka, bowiem ciasto jest miękkie.
- Piekarnik nagrzać do 160 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wałkować na grubość około 4 mm, foremką wykrawać gwiazdki i od razu kłaść na wyłożoną papierem blachę.
- Wypełnioną ciasteczkami blachę włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 około 15 minut. Zaglądać do piekarnika – ciasteczka muszą się „zezłocić”.
- Po wyjęciu nieco ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wskazówka:
- Dobrze sprawdzają się do tego przepisu migdały w płatkach.
- Używając całych migdałów, trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i dopiero wtedy poszatkować.
- Wykrawam z tego ciasta gwiazdki, ale można oczywiście produkować z migdałowego ciasta ciasteczka w dowolnym kształcie.
Świąteczna atmosfera
W innym moim artykule na stronie podrzucam Ci podpowiedzi z przepisami jakie jedzenie na wigilię przygotować.
Jeśli lubisz kruche ciasteczka, to może spróbujesz – równie znakomitych – kruchych, kokosowych ciasteczek, które piekłyśmy przed świętami w czasie przyjacielskiego spotkania kobiet wielu pokoleń :).
Przepis znajdziesz, gdy klikniesz na fotografię z zarabiania ciasta.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
„Popełniłam” ciasteczka. Mają tylko dwie wady: są bardzo kruche i trącą malizną 😉 Chłop zamówił kolejną porcję.
Z kruchością nic nie poradzimy…taka ich uroda :), a z malizny wynika, że smakowały, co mnie cieszy:):). Pozdrowienia dla Was. Dana
„Popełniłam” ciasteczka. Mają tylko dwie wady: są bardzo kruche i trącą malizną 😉 Chłop zamówił kolejną porcję.
Z kruchością nic nie poradzimy…taka ich uroda :), a z malizny wynika, że smakowały, co mnie cieszy:):). Pozdrowienia dla Was. Dana