Dodatki Przepisy Przystawki

Łosoś w galarecie z warzywami oraz koperkowym dipem

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 października 2016

Łosoś w galarecie z warzywami oraz koperkowym dipem – w ten sposób przygotowany łosoś dość często gości w mojej kuchni, a jeszcze częściej w pudełku na drugie śniadanie. Może przepis brzmi nieco przydługo, ale zrobienie łososia w galarecie z koperkowym dipem, nie jest jakoś specjalnie skomplikowane ani pracochłonne.

A geniusz dania polega na tym, że będzie zarówno świetnym daniem na kolację – podany w towarzystwie sałaty i surówek, jak i pomysłem na posiłek do pracy. Jogurtu do sosu używam zawsze gęstego – typy grecki lub Bakoma – a majonez „kielecki”.

Łosoś w galarecie z koperkiem, octem i warzywami: przepis

Łosoś w galarecie z koperkowym dipem: składniki

  • 1/2 kg filetu z łososia ze skórą
  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 10 ziarenek białego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1  łyżka soli
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • gałązka kopru
  • żelatyna lub agar – agar

Dip koperkowy do łososia w galarecie: składniki

  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • pół pęczka zielonego kopru
  • pieprz, sól

Łosoś w galarecie z koperkowym dipem: przygotowanie krok po kroku

  1. Marchew i cebulę obrać, przekroić na pół.
  2. Wodę zagotować. Dodać pokrojone warzywa, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe, sól – gotować kilka minut.
  3. Po ugotowaniu warzyw dodać ocet winny/jabłkowy.
  4. Łososia umyć, skórę oczyścić z łusek.
  5. Łososia włożyć do wrzącego wywaru – gotować na delikatnym ogniu 5- 8 minut. Czas gotowania w zależności od grubości plastra łososia – mięso musi być miękkie, ale nie może się rozpadać.
  6. Po ugotowaniu łososia wyjąć, zdjąć skórę i zostawić do ostygnięcia.
  7. Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę – ilość według przepisu na opakowaniu -porządnie schłodzić, ale nie dopuścić, żeby galaretka ścięła się.
  8. Ugotowaną marchewkę pokroić w plastry.
  9. Cytrynę sparzyć i pokroić w cienkie plastry – jeżeli jest ekologiczna. Jeżeli nie – obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry.
  10. W małych kokilkach, miseczkach ewentualnie w większym pojemniku układać w porcje: plasterek cytryny, kilka plasterków marchewki, kawałek gałązki zielonego kopru i kawałki łososia.
  11. Tak przygotowane produkty zalać tężejąca galaretą.
  12. Żeby warzywa „nie uciekały” na górę, dobrze jest zalać cytrynę, marchewkę i koperek niewielką ilością galarety, wstawić na chwilkę do lodówki – żeby stężała – i dopiero na nią położyć łososia i zalać pozostałą częścią galarety. Trochę więcej pracy i czasu to zajmuje, ale będzie lepszy  efekt wizualny.

Dip koperkowy do łososia w galarecie: przygotowanie krok po kroku

  1. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
  2. Do miski wlać jogurt, dodać majonez, pieprz, posiekany koperek. Porządnie wymieszać, jeśli jest potrzeba dosolić.

Sprawdź też inne przepisy jak przygotować rybę i nie tylko:

Śledzie po cygańsku

Chrzan! Jak zrobić domowy chrzan

Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach

  Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy

Napoje

I jak? Podoba się przepis na łososia w galarecie?

Po przygotowaniu i skosztowaniu nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Jeżeli masz też jakieś pytania do przepisu – pisz śmiało, na pewno odpowiem!

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments