
Napoje Natura dla zdrowia Przepisy
Przepis na nalewkę z imbiru.Imbirówka z korzenia imbiru, cytryn i miodu
Aromatyczna, rozgrzewająca nalewka z cytryny i imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki połączeniom właściwości świeżego kłącza imbiru, cytryn i miodu.
Przygotowana z 2 cytryn, imbiru i miodu znakomicie rozgrzewa. Wystarczy jeden kieliszek i czujesz, jak Twoje zmarznięte ciała odzyskuje ciepło. Oto prosty przepis, wedlug którego możesz przygotować aromatyczną nalewkę o każdej porze roku.
Jak zrobić leczniczą nalewka z imbiru z miodem i cytryną?
Przepis na nalewkę imbirową – składniki
- 20 dkg świeżego kłącza imbiru
- 2 duże cytryny ekologiczne
- 1 litr wódki
- 8 łyżek miodu lipowego lub innego ulubionego
- szczypta kurkumy – opcjonalnie
Imbirówka – jak przygotować nalewkę – krok po kroku
- Przygotuj odpowiednio duży słoik, który można będzie szczelnie zamknąć.
- Rozpocznij od obrania korzenia imbiru.
- Korzeń imbiru obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Cytryny pokrój w ósemki razem ze skórkę.
- Do słoja włożyć przygotowane składniki.
- Zalej alkoholem.
- Odstaw na co najmniej 2-3 miesiące. Ważne! Odstawiamy w ciemne miejsce.
- Od czasu do czasu możesz nalewkę przemieszać.
- Po tym czasie przecedź przez sitko lub gazę – nalewka powinna być klarowna. Możesz ją dodatkowo- dla lepszej klarowności – przelać przez papier kuchenny lub – lepiej – przez filtr do kawy.
- Przelać do butelek i zamknąć.
Przeciwwskazania
Nie powinny jej pić kobiety w ciąży, osoby z chorobami wątroby, wrzodami żołądka lub nadciśnieniem. Ze względu na zawartość alkoholu należy ją stosować z umiarem – najlepiej w ilości 1–2 łyżeczek dziennie.
Prozdrowotne właściwości korzenia imbiru. Czy tylko na przeziębienie pomaga kieliszek imbirówki?
Nalewka z imbiru ma wiele właściwości prozdrowotnych. Pomaga przy chorobach dróg oddechowych, przeziębieniach, łagodząc ból gardła, kaszel i katar. Poprawia trawienie, łagodzi niestrawność i nudności, a spożywana w niewielkich ilościach może wspomagać krążenie i obniżać poziom cholesterolu we krwi. Nalewka z imbiru na ból mięśnie, stawów i głowy także działa wspierająco.
Podnieśmy naturalną odporność organizmu
Ponieważ świeży imbir jest dostępny cały rok, można imbirówkę przygotować o każdej porze roku wykorzystując właściwości zdrowotne imbiru.
Ale zdecydowanie najbardziej smakuje jesienną i zimową porą. Imbir w nalewce zachowuje swoje lecznicze właściwości, więc rozprawia się z wirusami i bakteriami i zwiększa odporność organizmu.
Jak najbardziej polecam w zimny czas poranny mój ulubiony napój z imbirem posiadający właściwości rozgrzewające , ale wieczorkiem kieliszek nalewki imbirowej na pewno nie zaszkodzi.
Daję niewiele miodu – dzięki czemu nalewka jest lekko słodka. Jeśli jednak lubisz bardziej słodkie smaki, dodaj do tej ilości alkoholu 300 g miodu i – tak napisałam wyżej – odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące. Zresztą, jeśli nalewka okaże się za mało słodka, można ją ( już gotową) dosłodzić.
Skórka cytryny daje aromat, więc dlatego koniecznie użyj ekologicznych.
Reasumując, imbir znany jest ze swoich właściwości leczniczych, przeciwgorączkowych i przeciwwymiotnych, ale jeśli chcesz dowiedzieć się o nim jeszcze więcej szczegółów, to kliknij Tutaj.
Poznaj smak nalewek z zrobionych z innych owoców i wódki lub spirytusu
Nalewka z pigwy (pigwowca) – znakomita
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Masz pytania do przepisu na imbirową nalewkę?
Czy Twoim gościom również smakowała imbirowa nalewka? Jeżeli masz pytania do mojego przepisu to napisz do mnie. Odpowiem jak najszybciej 🙂

Artykuł zaktualizowany 24.10.2025
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
A gdzie spirytus? W tytule przepisu jest że na spirytusie…
Trzeba kupic spirytus 200 ml i dodac wody ok300 ml wtedy otrzymany alkohol bedzie mial 40%, lepsze to niz wodka
Witaj, dziękuję za komentarz do przepisu na imbirówkę. Oczywiście, można i tak zrobić jak proponujesz. pozdrawiam dana
W którym momencie dodajemy miód, bo nie widzę w opisie?
Witam, w punkcie 4 „Do słoja włożyć przygotowane składniki” – dopisałam „wraz z miodem”.Polubisz tę imbirówkę 🙂 pozdrawiam dana
Dziecko prze ukochane. Z nieba mi spadasz. To ja się męczę kaszlę, kicham…. a nie wpadłem na to że trzeba mi było kieliszek a może i dwa imbiróweczki.
Zrobie wg. przepisu ale może na spirytusie. I powiem co.
Dam znać. Jak mi będzie smakować i działac to zrobie domową produkcję. Haha
Pozdrowienia. DK
Witam, dziękuję za bardzo 🙂 sympatyczny komentarz:) Mam nadzieję, że nalewka-imbirówka spełniła swoje zadanie. Pozdrawima serdecznie dana