Nalewka imbirowo midowo-cytrynowa. Zrobiona ze świeżego imbiru i cytryn posiada rozgrzewające właściwości. Podana w wysokich kieliszkach.

Napoje Natura dla zdrowia Przepisy

Przepis na nalewkę z imbiru.Imbirówka z korzenia imbiru, cytryn i miodu

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 24 października 2025

Aromatyczna, rozgrzewająca nalewka z cytryny i imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki połączeniom właściwości świeżego kłącza imbiru, cytryn i miodu.

Przygotowana z 2 cytryn, imbiru i miodu znakomicie rozgrzewa. Wystarczy jeden kieliszek i czujesz, jak Twoje zmarznięte ciała odzyskuje ciepło. Oto prosty przepis, wedlug którego możesz przygotować aromatyczną nalewkę o każdej porze roku.

Jak zrobić leczniczą nalewka z imbiru z miodem i cytryną?

Przepis na nalewkę imbirową – składniki

  • 20 dkg świeżego kłącza imbiru
  • 2 duże cytryny ekologiczne 
  • 1 litr wódki
  • 8 łyżek miodu lipowego lub innego ulubionego
  • szczypta kurkumy – opcjonalnie

Imbirówka – jak przygotować nalewkę – krok po kroku

  1. Przygotuj odpowiednio duży słoik, który można będzie szczelnie zamknąć.
  2. Rozpocznij od obrania korzenia imbiru.
  3. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  4. Cytryny pokrój w ósemki razem ze skórkę.
  5. Do słoja włożyć przygotowane składniki.
  6. Zalej alkoholem.
  7. Odstaw na co najmniej 2-3 miesiące. Ważne! Odstawiamy w ciemne miejsce. 
  8. Od czasu do czasu możesz nalewkę przemieszać.
  9. Po tym czasie przecedź przez sitko lub gazę – nalewka powinna być klarowna. Możesz ją dodatkowo- dla lepszej klarowności – przelać przez papier kuchenny lub – lepiej – przez filtr do kawy. 
  10. Przelać do butelek i zamknąć. 

Przeciwwskazania

Nie powinny jej pić kobiety w ciąży, osoby z chorobami wątroby, wrzodami żołądka lub nadciśnieniem. Ze względu na zawartość alkoholu należy ją stosować z umiarem – najlepiej w ilości 1–2 łyżeczek dziennie.

Prozdrowotne właściwości korzenia imbiru. Czy tylko na przeziębienie pomaga kieliszek imbirówki?

Nalewka z imbiru ma wiele właściwości prozdrowotnych. Pomaga przy chorobach dróg oddechowych, przeziębieniach, łagodząc ból gardła, kaszel i katar. Poprawia trawienie, łagodzi niestrawność i nudności, a spożywana w niewielkich ilościach może wspomagać krążenie i obniżać poziom cholesterolu we krwi. Nalewka z imbiru na ból mięśnie, stawów i głowy także działa wspierająco.

Podnieśmy naturalną odporność organizmu

Ponieważ świeży imbir jest dostępny cały rok, można imbirówkę przygotować o każdej porze roku wykorzystując właściwości zdrowotne imbiru.

Ale zdecydowanie najbardziej smakuje jesienną i zimową porą. Imbir w nalewce zachowuje swoje lecznicze właściwości, więc rozprawia się z wirusami i bakteriami i zwiększa odporność organizmu. 

Jak najbardziej polecam w zimny czas poranny mój ulubiony napój z imbirem posiadający właściwości rozgrzewające , ale wieczorkiem kieliszek nalewki imbirowej na pewno nie zaszkodzi. 

Daję niewiele miodu – dzięki czemu nalewka jest lekko słodka. Jeśli jednak lubisz bardziej słodkie smaki, dodaj do tej ilości alkoholu 300 g miodu i – tak napisałam wyżej – odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące. Zresztą, jeśli nalewka okaże się za mało słodka, można ją ( już gotową) dosłodzić.

Skórka cytryny daje aromat, więc dlatego koniecznie użyj ekologicznych.

Reasumując, imbir znany jest ze swoich właściwości leczniczych, przeciwgorączkowych i przeciwwymiotnych, ale jeśli chcesz dowiedzieć się o nim jeszcze więcej szczegółów, to kliknij Tutaj.

Poznaj smak nalewek z zrobionych z innych owoców i wódki lub spirytusu

 Wiśniówka – dwa warianty 

Nalewka z pigwy (pigwowca) – znakomita

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z pigwy lub pigwowca

Masz pytania do przepisu na imbirową nalewkę?

Czy Twoim gościom również smakowała imbirowa nalewka? Jeżeli masz pytania do mojego przepisu to napisz do mnie. Odpowiem jak najszybciej 🙂

Imbirówka z miodem i cytryną to pyszny napój. Najlepiej wykorzystać świeże cytryny prosto z drzewa.
Świeże i nie pryskane cytryny do nalewki imbirowej są najlepsze.

Artykuł zaktualizowany 24.10.2025

Oceń artykuł
[Głosów: 36 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
4 lat temu

A gdzie spirytus? W tytule przepisu jest że na spirytusie…

Jolanta
Jolanta
3 lat temu

Trzeba kupic spirytus 200 ml i dodac wody ok300 ml wtedy otrzymany alkohol bedzie mial 40%, lepsze to niz wodka

paulina
paulina
3 lat temu

W którym momencie dodajemy miód, bo nie widzę w opisie?

Dariusz
Dariusz
3 lat temu

Dziecko prze ukochane. Z nieba mi spadasz. To ja się męczę kaszlę, kicham…. a nie wpadłem na to że trzeba mi było kieliszek a może i dwa imbiróweczki.
Zrobie wg. przepisu ale może na spirytusie. I powiem co.
Dam znać. Jak mi będzie smakować i działac to zrobie domową produkcję. Haha
Pozdrowienia. DK