Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

0
0
Krem z grzybó leśnych podany ze śmietaną i pietruszką w brązowych miseczkach.
Leśne grzyby w przepysznym kremie.

Przepis na zupę grzybową krem z grzybów leśnych. Zupa grzybowa jest pysznym, aromatycznym wspomnieniem jesieni dostępnym przez cały rok.

Jesienią przygotowujemy ją ze świeżych grzybów, w pozostałych porach roku z mrożonek.

Zupę grzybową – krem z leśnych grzybów podaję – wzorem austriackich kucharek – zawsze ze słodką śmietaną. Uwielbiam z kremówką – wtedy ubijam lekko śmietanę i taki biały kleks jest nie tylko wzmocnieniem smaku zupy grzybowej, ale i dekoracją.

Zupa grzybowa krem z czym podawać – krem można podawać z groszkiem ptysiowym, ale ja najbardziej lubię ją w wersji „solo” bez żadnych dodatków. Posypaną jedynie zieloną pietruszką.

A jakich grzybów używam do kremu grzybowego? Takich, jakie uda mi się kupić lub zebrać, bo nie ukrywam, że uwielbiam włóczyć się po lesie i wypatrywać jadalnych kapeluszy. Najczęściej są to podgrzybki i kozaki, ale staram się dodać chociaż kilka borowików dla podniesienia aromatu.

Najbardziej odpowiada mi smak kremu z grzybów leśnych w połowie z podgrzybków, a w połowie z borowików. Jeśli kupuję mrożonkę, to właśnie w takiej proporcji. Ale niczego sobie jest także krem z samych podgrzybków lub samych borowików. Borowiki, jako najbardziej aromatyczne grzyby dają naprawdę mocny smak.

Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

Składniki dania: Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

  • 40 dkg świeżych, leśnych grzybów (może być także mrożonka)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego lub łyżka koncentratu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% lub 30%
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

  1. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki.
  2. Cebulę obrać, posiekać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić – niech lekko zbrązowieje.
  4. Zagotować wodę z koncentratem warzywnym lub ugotować wywar warzywny razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  5. Po ugotowaniu wywaru wyjąć warzywa, listek i ziele angielskie. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i grzyby – ugotować do miękkości grzybów około 20 minut.
  6. Zdjąć z ognia, dodać przesmażoną cebulę, zmiksować na gładki krem.
  7. Zabielić śmietaną – jeśli dodajemy śmietanę w bardziej tłustej wersji czyli 30 % można ją ubić przed dodaniem.
  8. Posypać natką pietruszki.

Lubię także zupę grzybową z grzybów leśnych w nieco innym wydaniu. Nie tak mocno zmiksowaną, z dodatkiem ziemniaków. Sprawdź przepis na zupę grzybową ze świeżuch grzybów.

Alternatywą dla zupy grzybowej krem jest grzybowa bez miksowania.
Dzięki leśnym grzybom zupa jest niesamowicie aromatyczna.

Poznaj przepisu na pozostałe zupy grzybowe i nie tylko:

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z grzybów

Zupa z zielonych ogórków 

Zupa krem z kalafiora

Przygotowałaś zupę krem według przepisu? Koniecznie daj znać jak Ci wyszła!

Wolisz zupy krem czy tradycyjne? Podziel się swoją opinia w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!