Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

0
0
zupa grzybowa

Zupa grzybowa jest pysznym, aromatycznym wspomnieniem jesieni dostępnym przez cały rok.

Jesienią przygotowujemy ją ze świeżych grzybów, w pozostałych porach roku z mrożonek.

Zupę grzybową – krem z leśnych grzybów podaję – wzorem austriackich kucharek – zawsze ze słodką śmietaną. Uwielbiam z kremówką – wtedy ubijam lekko śmietanę i taki biały kleks jest nie tylko wzmocnieniem smaku zupy grzybowej, ale i dekoracją.

Zupę grzybową – krem można podawać z groszkiem ptysiowym, ale ja najbardziej lubię ją w wersji „solo” bez żadnych dodatków. Posypaną jedynie zieloną pietruszką.

A jakich grzybów używam do kremu grzybowego? Takich, jakie uda mi się kupić lub zebrać, bo nie ukrywam, że uwielbiam włóczyć się po lesie i wypatrywać jadalnych kapeluszy. Najczęściej są to podgrzybki i kozaki, ale staram się dodać chociaż kilka borowików dla podniesienia aromatu.

Najbardziej odpowiada mi smak kremu z grzybów leśnych w połowie z podgrzybków, a w połowie z borowików. Jeśli kupuję mrożonkę, to właśnie w takiej proporcji. Ale niczego sobie jest także krem z samych podgrzybków lub samych borowików. Borowiki, jako najbardziej aromatyczne grzyby dają naprawdę mocny smak.

Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

Składniki dania: Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

  • 40 dkg świeżych, leśnych grzybów ( może być także mrożonka)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego lub łyżka koncentratu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% lub 30%
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych

  1. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki.
  2. Cebulę obrać, posiekać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić – niech lekko zbrązowieje.
  4. Zagotować wodę z koncentratem warzywnym lub ugotować wywar warzywny razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  5. Po ugotowaniu wywaru wyjąć warzywa, listek i ziele angielskie. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i grzyby – ugotować do miękkości grzybów około 20 minut.
  6. Zdjąć z ognia, dodać przesmażoną cebulę, zmiksować na gładki krem.
  7. Zabielić śmietaną – jeśli dodajemy śmietanę w bardziej tłustej wersji czyli 30 % można ją ubić przed dodaniem.
  8. Posypać natką pietruszki.

Lubię także zupę grzybową z grzybów leśnych w nieco innym wydaniu. Nie tak mocno zmiksowaną, z dodatkiem ziemniaków. Przepis na tak zrobioną zupę grzybową znajdziesz, gdy klikniesz w poniższą fotkę:

zupa grzybowa

 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułRisotto z leśnymi grzybami
Następny artykułGdzie na wakacje w październiku?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.