
Grochówka z wkładką mięsną – przepis na jednodaniowy posiłek
Grochówka wojskowa z mięsem, to pyszna zupa, będąca właściwie jednodaniowym daniem. Przygotowuję ją z całego, niełuskanego grochu. Ten rodzaj grochu nie zawsze jest dostępny, bo w sklepach króluje łuskany: cały lub połówki. Gotując łuskany groch, pozbawiamy się cennego błonnika, będącego w łupinach. Błonnika, którego tak nam brakuje na co dzień.
Do gotowania grochówki trzeba przystąpić dzień wcześniej. Groch należy wypłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość grochu. I wsypać szczyptę sody oczyszczonej – dzięki niej groch będzie łatwiej strawny. Grochu nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Następnego dnia wodę wylać, groch przepłukać, zalać świeżą wodą (znowu ze szczyptą sody) i gotować.
Wylanie wody, w której groch się moczył, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu groch staje się bardziej strawny. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczył – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.
Oczywiście, można zrobić grochówkę z grochu łuskanego – wtedy grochu nie trzeba wcześniej moczyć. Wystarczy wypłukać, zalać wodą i gotować.
Na końcu „mała prywata” – nie mogę się oprzeć. Ulubiona zupa mojego przyjaciela Piotra – mówi, że absolutnie nikt nie gotuje tak dobrej grochówy jak ja! Ha!
Grochówka z kiełbasą i boczkiem: przepis
Grochówka z mięsem: składniki
- 300 g grochu całego, niełuskanego
- 300 g wędzonych kości, żeberek wieprzowych – wskazane, ale niekonieczne
- 20 dag dobrej kiełbasy, takiej do gotowania
- 20 dag boczku wędzonego surowego
- łyżka dobrego tłuszczu – najlepszy będzie gęsi smalec. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
- 2 – 2,5 litra wody
- 1 pietruszka*
- 2 marchewki*
- seler – kawałek*
- 4 spore ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 4 sztuki ziela angielskiego
- pół płaskiej łyżeczki całego kminku – ja daję więcej, bo lubimy kminek
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- odrobina ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej – opcjonalnie, ale warto dorzucić,jeśli mamy
- sól
- pieprz
- szczypta sody oczyszczonej
Grochówka z mięsem: przygotowanie krok po kroku
- Groch opłukać i namoczyć na kilka godzin – najlepiej 10 do 12. Do moczenia dodać szczyptę sody oczyszczonej.
- Warzywa obrać, jedną marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka wlać wodę, dodać kości lub żeberka i warzywa lub koncentrat warzywny – gotować około 15 minut.
- Dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować jeszcze około 20 minut do miękkości ziemniaków.
- Wyjąć ugotowany seler, pietruszkę i marchewkę. Mięso z kości można obrać i dodać do zupy.
- Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde. Dodać przyprawy, oprócz majeranku i lubczyku. Groch gotujemy około pół godziny. Trzeba spróbować – muszą być miękkie łuski, a część grochu może zacząć się rozpadać.
- Połączyć wywar z grochem. Zupę posolić, ale ostrożnie – bo jeszcze dojdą słone dodatki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek po obraniu drobno poszatkować lub przecisnąć przez praskę do czosnki.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki – część można zostawić i dodać do zupy jako „wkładka”.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz dość mocno i przesmażyć na nim cebulę. Pd koniec smażenia dodać na chwilkę czosnek.
- Dołożyć część kiełbasy, przesmażyć i dodać do zupy.
- Boczek pokroić w kostkę lub w plastry, przesmażyć na suchej patelni i dodać do zupy.
- Sypnąć majeranek i lubczyk. Popieprzyć. Przegotować.
- Spróbować i jeżeli trzeba doprawić.
- Znakomicie smakuje z kromką domowego chleba. Sprawdź przepis na chleb na zakwasie.
Wskazówki:
- Zamiast surowych warzyw można dodać łyżkę gotowego koncentratu warzywnego.
- Groch solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolony w czasie gotowania – będzie gotował się dłużej i stanie się twardszy.
- Dodatek soli oczyszczonej do moczenia powoduje, że groch jest lepiej trawiony i nie powoduje wzdęć.
Grochówka to tylko jedna z tradycyjnych zup. Koniecznie poznaj pozostałe przepisy:
Żur zalewajka – solidny, tradycyjny przepis z mięsną wkładką „na bogato”
Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym
Rosół wołowy według pięciu przemian | Przepis
Potrzebna dokładka? Liczę na to ,że tak 🙂
Jeżeli smakowała Ci grochówka według mojego przepisu – daj koniecznie znać w komentarzu. Będzie mi bardzo miło 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Nie soli oczyszczonej lecz sody oczyszczonej. A gdzie się zgubił czosnek?
Witaj, bardzo dziękuję za komentarz. Już poprawiłam mój „czeski błąd” w przepisie na grochówkę. pozdrawiam dana
Pani Danusiu, nawykiem stało się już u mnie, gdy ugotować chcę coś tradycyjnego, że wpisuję nazwę potrawy i dopisek „jawagabunda” w google. I tak też było w tym przypadku, i dziś po raz kolejny będę gotował zupę z powyższego przepisu, i nie dziwię się wcale wspomnianemu Piotrowi, bo zupa z Pani przepisu stała się w moim domu ulubioną. Wychwalaną nawet przez tych najbardziej wybrednych!
Wszystkiego dobrego 🙂
Witam, bardzo się cieszę, że moja grochówka smakuje nie tylko Piotrowi :). A taki komentarz to miód na moja duszę :). Bardzo dziękuję i zachęcam nadal do zaglądania do mojego kulinarnego i podróżniczego świata. Pozdrawiam serdecznie dana