Sałata z winogronami i oscypkiem

0
398

Sałata z winogronami i oscypkiem do przygotowania nie tylko na kolację, ale jako danie na drugie śniadanie.

Przygotowując sałatę w ten sposób, wykorzystuję zwykle mieszanki sałat. Ale można użyć jednego rodzaju, ulubionej lub takiej, którą w danym momencie dysponujemy.

Dobrze sprawdzi się w tej roli zarówno sałata lodowa jak i sałata masłowa.

Winogrona najlepiej jest kupić bezpestkowe, bo w przeciwnym razie czeka nas przekrojenie 30 winogron i wydłubywanie ziarenek.

Albo też zrobienie z winogronami pestkowymi, ale to już nie będzie tak prosta, a zarazem ekskluzywna sałatka. W przepisie podałam zarówno winogrona białe jak i czerwone. Bo w takim towarzystwie sałata jest najlepsza. Ale zdarzało mi się przygotować ją tylko z białych winogron – bo łatwiej jest kupić białe niepestkowe – i też była niczego sobie.

Ser oscypek można podgrzać na patelni z olejem, ale zdecydowanie lepiej jest grillować go na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.

Jest jednym z moich ulubionych dań zabieranych w pudełku, jako posiłek na wynos.

Przepis na danie: Sałata z winogronami i oscypkiem

Składniki dania: Sałata z winogronami i oscypkiem

  • 3 garście mieszanych sałat
  • 15 sztuk winogron zielonych bez pestek
  • 15 sztuk winogron czerwonych bez pestek
  • 30 dkg oscypka – najlepiej tego do pieczenia
  • 3 łyżki oleju smażenia
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielone pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy
  •  1 porcja soku z cytryny (3 łyżki soku z cytryny)
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie dania: Sałata z winogronami i oscypkiem

  1. Sałaty umyć i osuszyć na papierowym ręczniku lub w suszarce do sałaty.
  2. Oscypek pokroić na dość cienkie plastry.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę.
  4. Ser obsmażyć na oliwie.
  5. W wersji drugiej: ser podpiec na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu)
  6. Sałatę wyłożyć na półmisek, posypać winogronami, obłożyć upieczonym oscypkiem.
  7. Polać przygotowanym sosem.
  8. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Przygotowanie : Sos do sałatki

  1. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać.
  2. Dodać oliwę – zakręcić pokrywkę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.

 

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZupa krem z zielonej sałaty
Następny artykułSurówka z selera naciowego i kiszonego ogórka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.