biały duży talerz , w środku grillowana papryka czerwona

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z grillowanej papryki

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 23 września 2017

Papryka, dostępna praktycznie przez cały, bogata w witaminy i oczarowujące kolorem, o wyśmienitym smaku jest idealnym warzywem do przyrządzania sałatki.

Przygotowanie sałatki zajmuje naprawdę nie dużo czasu, jedynie trzeba wcześniej wstawić paprykę do piekarnika, żeby później obrać ją ze skórki.

I to może być jedyna trudność. Przestrzegając jednak dwóch zasad, zawsze się udaje.

Po pierwsze paprykę trzeba porządnie upiec, skórka musi być prawie spalona – mocno przybrązowiona. Po drugie, po upieczeniu natychmiast przełożyć do szczelnego woreczka, lub jakiegoś innego naczynia, do którego nie będzie dochodziło powietrze. I wtedy skórka zejdzie bez najmniejszego problemu.

Dokładny opis tego procesu znajdziesz Tutaj.

Podaję tę surówkę z pieczonymi piersiami z indyka i surówką z selera naciowego – wszystkie smaki znakomicie się uzupełniają. Świetnie komponuje się także z pieczonymi na grillu mięsami.

Przepis na danie: Sałatka z grillowanej papryki

Składniki dania: Sałatka z grillowanej papryki

  • 2 lub 3 duże papryki (czerwona, lub czerwona i żółta)
  • 2 łyżki kaparów
  • oliwki – około 20 sztuk, najlepiej mieszane zielone i czarne

Składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek, winogron – wg uznania
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub 2 łyżki winnego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Sałatka z grillowanej papryki

  1. Strąki papryki ułożyć na blasze i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do temperatury 220°C .
  2. Piec około 25 minut, w połowie pieczenie przełożyć na drugą stronę. Skórka powinna się przypiec na mocno brązowo i popękać.
  3. Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem – na przykład szklaną misą – i zostawić na kilka minut do ostygnięcia.
  4. Zdjąć starannie skórkę i przekroić paprykę na połówki – wyjąć pestki.
  5. Paprykę pokroić na paski. Ułożyć na talerzu/płaskim półmisku.
  6. Na paprykę wyłożyć odsączone z zaprawy oliwki i kapary.

Przygotowanie : Sos do sałatki

  1. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Najlepiej rozetrzeć z odrobią soli – wtedy aromat czosnku będzie jeszcze bardziej intensywny.
  2. Do naczynia ( małego słoika) wlać olej, dodać sól i ocet owocowy lub sok z cytryny.
  3. Słoik zakręcić, mocno wymieszać aż składniki wymieszają się i sos zgęstnieje.
  4. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze raz wymieszać.
  5. Przygotowanym sosem polać paprykę z oliwkami i kaparami.
  6. Popieprzyć – najlepiej grubo zmielonym, świeżym pieprzem.
Wskazówki
 
  • Sałatka podana z kaparami i oliwkami jest bardziej urozmaicona, ale dobrze smakuje sama papryka polana sosem i posypana nieco suszonymi ziołami – w takiej właśnie wersji  jest sałatka przedstawiona na zdjęciu.
  • Ocet „własnej roboty” może być mniej procentowy – wtedy trzeba go dodać nieco więcej.
  • Kapary mogą być marynowane lub solone – ja zdecydowanie bardziej wolę solone.
  • Dobrze smakuje zrobiona z czerwonej papryki, ale jeszcze ciekawiej gdy użyjemy papryki czerwonej i żółtej.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments