Sałatka z pieczonej papryki
Sałatka z pieczonej papryki powinna, ba musi, zagościć w każdej kuchni wielbiciela papryki.
Pozornie jej wykonanie może wydawać się skomplikowane i nieco przydługie za sprawą konieczności upieczenia papryki w piekarniku.
Nic bardziej mylnego. Papryka będzie piekła się sama, a później tylko „rach ciach” wystarczy parę minut roboty i przekąska jest gotowa.
Napisałam przekąska, ale sałatka z pieczonej papryki nieźle prezentuje się jako danie obiadowe. Do tego pieczone ziemniaki i – jak dla mnie – w zupełności wystarczy.
Dla zwolenników bardziej mięsnych potraw jakiś kotlecik czy coś w tym rodzaju. Całkiem nieźle smakuje jako dodatek do ryby.
I jeszcze słówko a propos czosnku. W przepisie podałam 2 – 4 ząbki. To jest ilość najmniejsza, dająca dobry smak pieczonej papryce. Ale jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, i smak czosnku, można pokroić więcej papryki. A zwolennicy bardzo mocno piekących w język i gardło potraw zapewne jeszcze posypią pieczoną paprykę drobniutko posiekaną ostrą papryczką.
Ocet owocowy – jabłkowy, winogronowy czy jaki sobie tylko wymarzycie – najlepszy będzie zrobiony osobiście według przepisu ocet owocowy.
Przepis na danie: Sałatka z pieczonej papryki
Składniki dania: Sałatka z pieczonej papryki
- 4 papryki – najbardziej lubię czerwone
- ocet winny – kilka łyżek
- 2 – 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść rukoli lub roszponki – zalecane, ale niekonieczne
- kilka listków bazylii – alternatywnie
- kilka małych pomidorów – alternatywnie
- sól, pieprz
- mała ostra papryczka – tylko dla zwolenników
Przygotowanie dania: Sałatka z pieczonej papryki
- Paprykę upiec w piekarniku i obrać ze skórki – jeśli nie wiesz, jak to zrobić to zerknij na link na dole strony.
- Obrać czosnek i bardzo drobno posiekać, ewentualnie przecisnąć w wyciskarce.
- Papryki ułożyć na talerzu lub półmisku. Skropić octem, oliwą, posypać lub posmarować posiekanym czosnkiem, posolić i popieprzyć.
- Wstawić do lodówki – przynajmniej na godzinę, ale papryka pieczona może być przechowywana nawet kilka dni.
- Przed podaniem upieczoną paprykę położyć na umytej i osuszonej rukoli. Przyozdobić koktajlowymi pomidorkami – lub nie dodawać pomidorów. Według uznania i posiadania. Przyozdobić listkiem bazylii lub pietruszki.
- Papryka pieczona znakomicie smakuje ze świeżą bagietką lub włoską bułką ciabattą.
Wskazówka
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!