papryka

Przepisy Przetwory

Sałatka z pieczonej papryki

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 grudnia 2019

Sałatka z pieczonej papryki powinna, ba musi, zagościć w każdej kuchni wielbiciela papryki.

Pozornie jej wykonanie może wydawać się skomplikowane i nieco przydługie za sprawą konieczności upieczenia papryki w piekarniku.

Nic bardziej mylnego. Papryka będzie piekła się sama, a później tylko „rach ciach” wystarczy parę minut roboty i przekąska jest gotowa.

Napisałam przekąska, ale sałatka z pieczonej papryki nieźle prezentuje się jako danie obiadowe. Do tego pieczone ziemniaki i – jak dla mnie – w zupełności wystarczy.

Dla zwolenników bardziej mięsnych potraw jakiś kotlecik czy coś w tym rodzaju. Całkiem nieźle smakuje jako dodatek do ryby.

I jeszcze słówko a propos czosnku. W przepisie podałam 2 – 4 ząbki. To jest ilość najmniejsza, dająca dobry smak pieczonej papryce. Ale jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, i smak czosnku, można pokroić więcej papryki. A zwolennicy bardzo mocno piekących w język i gardło potraw zapewne jeszcze posypią pieczoną paprykę drobniutko posiekaną ostrą papryczką.

Ocet owocowy – jabłkowy, winogronowy czy jaki sobie tylko wymarzycie – najlepszy będzie zrobiony osobiście według przepisu ocet owocowy.

Przepis na danie: Sałatka z pieczonej papryki

Składniki dania: Sałatka z pieczonej papryki

  • 4 papryki – najbardziej lubię czerwone
  • ocet winny – kilka łyżek
  • 2 – 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść rukoli lub roszponki – zalecane, ale niekonieczne
  • kilka listków bazylii – alternatywnie
  • kilka małych pomidorów – alternatywnie
  • sól, pieprz
  • mała ostra papryczka – tylko dla zwolenników

Przygotowanie dania: Sałatka z pieczonej papryki

  1. Paprykę upiec w piekarniku i obrać ze skórki – jeśli nie wiesz, jak to zrobić to zerknij na link na dole strony.
  2. Obrać czosnek i bardzo drobno posiekać, ewentualnie przecisnąć w wyciskarce.
  3. Papryki ułożyć na talerzu lub półmisku. Skropić octem, oliwą, posypać lub posmarować posiekanym czosnkiem, posolić i popieprzyć.
  4. Wstawić do lodówki – przynajmniej na godzinę, ale papryka pieczona może być przechowywana nawet kilka dni.
  5. Przed podaniem upieczoną paprykę położyć na umytej i osuszonej rukoli. Przyozdobić koktajlowymi pomidorkami – lub nie dodawać pomidorów. Według uznania i posiadania. Przyozdobić listkiem bazylii lub pietruszki.
  6. Papryka pieczona znakomicie smakuje ze świeżą bagietką lub włoską bułką ciabattą.

Jak obrać paprykę ze skórki ?

Wskazówka
Warto przygotować nieco więcej pieczonej papryki i włożyć ją do słoika, zalewając oliwą tak, aby pieczona papryka była przykryta olejem. Przez kolejne dni będzie znakomitą przekąską.
Pieczoną paprykę można również zapasteryzować na później.
Papryka pieczona

Papryka pieczona w słoiku może być przechowywana kilka dni

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments