Sałatka z rukoli kolorowa

0
365

Sałatka z rukoli kolorowa – nazwę zawdzięcza kolorom, które ją tworzą. Bo to mieszanka barw i smaków. 

Prosta do wykonania, i jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie smakowała. Chyba, że ktoś nie toleruje goryczki rukoli – to wtedy może to nie być jego ulubiony dodatek.

U mnie gości dość często  – zwykle z orzechami włoskimi. Chociaż zdarzało mi się dawać inne: pekan, arachidowe. Jeśli dajemy arachidowe, to tylko niesolone – czasem można je kupić. Innym rozwiązaniem jest jeszcze  wyłuskanie arachidowych z łupinek i wrzucenie na moment na rozgrzaną patelnię. Ale pracy – i bałaganu z łupinek – sporo.

Z reguły do przyrządzania sosów typu wingret używam oliwy z oliwek, ale w tym sosie oliwa z oliwek nie będzie się zbyt dobrze komponowała.

Najlepiej, gdy dodamy oleju z orzechów włoskich. Jeśli nie mamy, może być słonecznikowy lub rzepakowy.

Przepis na danie: Sałatka z rukoli kolorowa

Składniki dania: Sałatka z rukoli kolorowa

  • opakowanie rukoli
  • 100 gram orzechów włoskich lub jakiś innych ulubionych ( arachidowe, pekan)
  • 1 owoc granatu
  • 2 pomarańcze

Składniki na sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon ( najlepiej, ale może być też inna)
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól

Przygotowanie dania: Sałatka z rukoli kolorowa

  1. Rukolę opłukać, osuszyć w papierowym ręczniku lub w suszarce do sałaty.
  2. Owoc granatu pokroić na cząstki i wyjąć ziarenka.
  3. Pomarańcze obrać ze skórek i z wewnętrznych błon. Pokroić na kawałki.
  4. Rozgrzać patelnię – lekko zrumienić orzechy włoskie lub arachidowe ( jeśli nie były wcześniej smażone).
  5. Do miski włożyć rukolę, posypać kawałkami pomarańczy, pestkami granatu i orzechami.
  6. Tuż przed podaniem delikatnie skropić przygotowanym sosem.

Przygotowanie : Sos do sałatki

  1. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny i pomarańczy, sól, musztardę, miód. Wymieszać.
  2. Dodać oliwę – zakręcić pokrywkę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
  3. Tak przygotowany sos można jakiś czas przechować – kilka dni – lub przyrządzić go wcześniej.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!