Śledzie z suszonymi grzybami

0
911
śledzie z suszonymi grzybami i kromka chleba
Potrawy - śledzie z suszonymi grzybami

Solone śledzie z suszonymi grzybami, urzekają smakiem i aromatem lasu. Śledzie matiasy świetnie sprawdzają się w tej potrawie.

Staram się jedynie pamiętać, aby dzień wcześniej namoczyć grzyby – bo tylko tak długo moczone grzyby nabierają dużo wody, a następnego dnia oddają smak i aromat lasu. Przygotowanie potrawy zajmuje nieco czasu, ale czas zostaje wynagrodzony – otrzymujemy pyszne danie kolacyjne.

Śledzie z suszonymi grzybami sprawdzają się znakomicie jako danie wigilijne lub świąteczne.

Przepis na danie: Śledzie z suszonymi grzybami

 Składniki dania: Śledzie z suszonymi grzybami

  • 1 kg solonych śledzi
  • 15 -20 dkg grzybów suszonych podgrzybków lub borowików (najlepiej same kapelusze)
  • słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kilograma cebuli lub nawet więcej
  • 1 szklanka octu 6% – najlepiej owocowego – ja używam jabłkowego
  • 12 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie dania: Śledzie z suszonymi grzybami

  1. Grzyby zalać gorącą wodą ( 2 szklanki) i zostawić do namoczenia – przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Po wymoczeniu grzyby ugotować w tej samej wodzie, w które się moczyły. Odcedzić i pokroić w kostkę.
  3. Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie. Długość moczenia: w zależności od „zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
  4. Zagotować wodę z octem w proporcji 1/3 octu  do 2/3 wody. Dodać ziele angielskie, listek laurowy pieprz i  odrobinę cukru. Wystudzić.
  5. Do wystudzonej  zalewy włożyć śledzie na pół godziny.
  6. Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  7. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zeszklić cebulę na złoto i wystudzić.
  8. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, pozostałą część oleju, paprykę, popieprzyć, ewentualnie dosolić.
  9. W szklanym (lub innym naczyniu) układać warstwami śledzie i farsz: na spodzie śledzie, na górze farsz.Ostatnią warstwą musi być farsz.
  10. Wstawić do lodówki na przynajmniej jeden dzień, żeby smaki dobrze się połączyły.
Wskazówki:
  • Dodaję koncentrat pomidorowy Pudliszki, bo to jest mój ulubiony, ale można oczywiście użyć koncentratu z innej firmy.
  • Wodę z wymoczonych grzybów można użyć do żurku wegetariańskiego lub barszczu.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSurówka z selera naciowego z ananasem
Następny artykułPolędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.